Skip to main content

Gold FM, amendat pentru propagandă rusă. „Ar putea să se cheme nu Gold FM, ci Kremlin FM“ - Dorina Rusu, CNA

 
Cozmin Guşă. Foto: Hepta
Cozmin Guşă. Foto: Hepta

Gold FM a primit o amendă de 50.000 de lei. Acesta este primul post de radio din România care fost sancţionat de CNA pentru propaganda rusă.

Publicitate

Membrii CNA au votat astăzi, 10 martie 2022, în unamitate, în mai puţin de un minut, amenda de 50.000 de lei pentru postul de radio.

Sancţiunea a fost propusă de Mircea Toma:

„Mesajul pe care eu îl propun din partea CNA către echipa Gold FM este mai degrabă un avertisment şi este în valoare de 50.000 de lei.“

Concret, ce a făcut postul Gold FM?

Prin vocile unor invitaţi şi moderatori, printre care îi enumerăm pe Cozmin Guşă, Adrian Severin, Petru Romoşan şi Ion Cristoiu, postul de radio a atins o serie de teme de propagandă rusă, după cum a enumerat Dorina Rusu, membru CNA:

 • în Ucraina nu e o invazie, nu e un război
 • Ucraina e un stat inventat, format prin raft teritorial
 • România nu are nicio treabă cu ce se întâmplă acolo. Nu e războiul nostru.
 • Zelensky e finanţat de un miliardar nazist
 • e o înţelegere subterană între SUA şi Rusia
 • Occidentul e de vină

„Sunt emisiuni în care s-a făcut propagandă rusă şi în care, dacă ar fi vorbit domnul Putin în emisiune nu ar fi fost propaganda rusă mai prezentă decât a fost. (…) Ar putea să se cheme nu Gold FM ci Kremlin FM“, a punctat Dorina Rusu.

În replică, Cosmin Andrei Guşă, fiul politicianului Cozmin Guşă şi patronul Gold FM, a negat aceste acuzaţii în şedinţa CNA: „Eu nu cred că ce am făcut noi e propagandă rusă, ci obiectivitate.“

Pe larg, în continuare.

CNA a monitorizat o serie de emisiuni ale postului de radio, difuzate pe 24 şi 25 februarie, primele zile ale invaziei, dar şi ulterior:

 • „Pastila lui Cristoiu” din 24 şi 25.02.2022,
 • „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă!” din 24.02 şi 01.03.2022
 • „Scamatoriile Iosefinei” din 24.02.2022,
 • „Defense România” şi „Raport despre economie” din 25.02.2022.

Redăm, în continuare, câteva fragmente din declaraţiile făcute în emisiunile monitorizate:

Cozmin Guşă:

„Să ştii că eu asta cred, că este un război inventat, care face mai mult folos pe moment Americii decât Rusiei. (...) Câştigă timp, Bogdane! Situaţia din America nu este una fericită, din nefericire pentru noi. (...)

Eu vorbesc despre nişte probleme pe care Statele Unite le au în ultimii doi ani de zile, care au sporit pe timpul luptei electorale din 2020 şi a pandemiei apărute, şi care, după aceea, s-au augmentat foarte tare în 2021. Şi ele sunt foarte serioase. Şi nu au soluţie la ele.“

Analistul Bogdan Chiriac nu a fost de acord cu Cozmin Guşă:

„Hai, Cozmin! Deci nu poţi să spui chestiunea asta. Iartă-mă... (...) Bine, poţi să spui, dar nu pot fi de acord cu aşa ceva. (...)Deci nu poţi să spui că invadarea şi ocuparea Ucrainei de către Putin face un folos Americii. Zău, pe cuvântul meu! (...) Domne, dar nu poţi compara, Cosmin, situaţia din Statele Unite cu situaţia din Rusia.“

Cozmin Guşă: "

Astăzi încercăm o clarificare, atenţie, în condiţiile în care nu este război. Vă spun încă o dată, nu este război. Este o reaşezare militară în urma unor ameninţări reciproce în Rusia şi Ucraina, da.

L-am auzit şi ieri, l-am auzit şi alaltăieri pe Zelenski ameninţând Rusia, vorbind despre capacitatea militară a sa. Rusia nu poate să suporte aşa ceva şi  a trecut la aceste reaşezări militare, atenţie, în zona Donbas. 

Cozmin Guşă:

Cred că blocarea accesului pe pieţele financiare internaţionale pe care  a operat-o America ieri nu era în baza înţelegerii cu Putin, înţelegere secretă, subterană.

Atunci au venit aceste represalii, dar cred în această înţelegere subterană şi cred că vom asista doar la operaţiuni militare care vor delimita spaţiul celor două republici independente aşa cum apare el în Constituţie.

Adrian Severin:

Eu nu cred că prin ceea ce s-a întâmplat avem un război Avem o operaţiune militară pe un anumit front dintr-un război care este preexistent şi care nu este războiul ucrainean este un război global.

Care au fost concluziile membrilor CNA?

„Sunt afirmaţii nedovedite. Astea nu sunt opinii“, a subliniat Dorina Rusu.

Şi un alt membru CNA, Valentin Jucan, a atins câteva din ideile de propagandă rusă care au fost date pe post:

„Avem de-a face cu tehnici de manual cu ajutorul cărora falsul e transformat în adevar şi mitul în realitate. Din start, în opinia mea, se face un amestec clar şi voit între afirmaţii şi opinii.

În majoritatea enunţurilor şi a tezelor din aceste rapoarte e vorba despre afirmaţii.

Mai avem de-a face cu tehnica de argumentare a unei afirmaţii prin apel la propria competenţă. Vă reamintensc modul în care domnul Cristoiu, în lungile sale interlocuţiuni neîntrerupte, spune: „Crede-mă că ştiu eu“, „Îţi spun eu“ - au scopul de a transforma falsul în adevar.

Iar această tehnică vine în scopul teoriilor conspiraţiei pe care dânsul le susţine pe post: contestă faptul că e o invazie, sunt doar nişte lovituri punctuale, spune că el chiar se pricepe, Ucraina a devenit un fel de maidanez folosit de forţe occidentale şi ceea ce se întâmplă nu are legatură cu România şi Polonia.

Cristoiu susţine diversiuni şi conspiraţii.

O altă supoziţie e că între SUA şi Rusia există o înţelegere, ca presa îi impinge pe cei doi la război, totul încadrându-se în ideea de dezinformare a publicului.

Realitatea din teren e negată - ruşii au ţintit strict obiective pentru a decapacita Ucraina. În rest, tot ceea ce vedem noi acum e un spectacol de sunet şi lumini. (…)

Severin validează ideea că acest război e o normalitate şi face parte din dreptul internaţional: „Pacea nu e neapărat lipsa războiului. Şi războiul nu înseamnă orice operaţiune militară.“ De fapt, noi asistem la aplicarea unui drept internaţional, asta e ceea ce se susţine.

Se apelează la premisa simteriei în situaţii care sunt total asimetrice. (…)

Se continuă cu falsa idee că Occidentul e de vină. Cam toate discuţiile pornesc de la mitul că Occidentul, după destrămarea URSS, a promis ruşilor că Ucraina nu va intra în NATO. Nici vorbă despre aşa ceva. Acest mit este propagat.

Ideea de falsă dihotomie - vai de capul politicienilor noştri, ce ar fi făcut ai noştri, în comparaţie cu Putin care e un om de forţă?

Toate ţin de dezinformare şi de propaganda de la Kremlin.“

Gold FM a negat că a făcut fake-news

Poziţia postului de radio a fost susţinută, în şedinţa publică CNA de astăzi, 10 martie, chiar de patronul acestuia: Cosmin Andrei Guşă, fiul politicianului Cozmin Guşă.

În discursul său, acesta a negat că postul său a făcut fake-news. Ba, dimpotrivă. „Eu nu cred că ce am făcut noi e propagandă rusă, ci obiectivitate“, a spus el, scurt.

Iată poziţia sa, pe larg:

Am avut grijă să nu facem propagandă nici lui Zelensky şi nici lui Putin.

Având în vedere abundenţa de fake-news-uri prin care trecem, suntem datori pentru publicul nostru să disecăm faptele petrecute, dar invitatii noştri au păreri proprii, unele obiective, altele nu atât de obiective.

Voi supune unei verificari mai amănunţite ca să mă asigur că toate lucrurile vor fi organizate conform tuturor principiilor jurnalistice.

Părerile au fost împărţite, chiar dacă unele au fost subiective. Nimeni nu a susţinut Rusia în aceasta invazie. Am prezentat faptele. (…)

Ne-am axat pe liniştirea populaţiei.

Analiza a fost în baza informaţiilor disponibile la momentul respectiv, în condiţiile de agitaţie şi de fake-news masiv. Dar nimeni nu are certitudini.“

Dorina Rusu, membru CNA:

„Ceea ce a spus domnul Romoşan (n. r. Petru Romoşan, invitat într-una din emisiuni) nu e o opinie, e un fake-news. Poate îmi spuneţi dvs., unde a găsit el informaţia că acele batalioane nenorocite de ucraineni se ascund în spatele femeilor şi copiilor, apoi că ruşii vor să demilitarizeze şi să denazifice.

Acestea sunt nişte afirmaţii ticăloase. Şi eu nu folosesc aşa cuvinte în CNA. Cum poate să le probeze?“

Domnul Romoşan a derapat, dar sunt convins că are date în sensul ăsta“, i-a răspuns Andrei Cosmin Guşă, care apoi a recunoscut, în şedinţa CNA, că nici nu a urmărit acea emisiune.

Mircea Toma, membru CNA:

„Mesajul este simplu: Putin are dreptate, iar românii trebuie să stea cuminţi să nu-l supere. Toate criticile au fost îndreptate spre Ucraina.

„Conducătorii noştri trebuie să ştie că dacâ îl enervează pe urs, ursul ii va da la o parte“, a fost una dintre declaraţiile date pe post, citate de membrii CNA.

Pasajele de lege încălcate de postul Gold FM, conform CNA:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

(Legea audiovizualului)

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 -  În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

 (Codul audiovizual)

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Stanciu Stanciu
  Începutul lui aprilie, 2022. Gold FM e tot acolo, propaganda e tot acolo, trădătorii "cu România pe tricou" sînt tot acolo. Doar n-or spune că sînt "cu Putin pe tricou"... Observați, nu către Rusia ca țară, ca popor, se îndreaptă acuzele, ci către administrația despotică anacronică de acolo încremenită în tomberonul istoriei. Am fost și noi proști, cu nu mult timp în urmă, și acum se vede cît de gravă era prostia. Mă bucur că ne deșteptăm. Nu există decît calea spre înainte.
 • Criss Criss
  eu sunt foarte fericit ca acest gold fm a fost amendat.. am urmarit cateva filmulete pe youtube ca sa vad ce se vorbeste acolo..dupa aprox o ora mi-a venit sa vomit ! Este vorba despre o propaganda rusa care are efect doar la oameni "sub mediu" , dar ea exista, este evidenta si merge doar cu doua tablete de colebil !!!!
 • Marius Marius
  Adevarul e ca nici GoldFM nu mai e ce a fost odata.
 • aa44 aa44
  Imi este scarba de ce a ajuns Romania si asta este numai inceputul...
 • florin florin
  o idee de acolo, ca e razboiul lor, e adevarata dpmdv; restul, exageri sau minciuni. Dar, ingrijorator e faptul ca libertatea de exprimare functioneaza doar cand esti de acord cu statul.
 • Teodorescu Teodorescu
  Este trist sa vedem ca am inlocuit un gen de propaganda cu un alt gen de propaganda, nu mai exista obiectivitate ci doar obiectivitate impusa, principiul " nu esti cu noi, esti impotriva noastra" devine mai raspandit ca in perioada comunismului, nu se trateaza ambele parti cu aceeasi unitate de masura, si lista ar putea continua. Nu invatam deloc din greselile trecutului, nu studiem istoria si faptele obiective, vanam insa cu ardoare cuvinte care ar putea incrimina pe cineva pe care-l socotim incomod. Sper ca CNA este doar incompetent, fiindca daca e vorba de impunere si rea-credinta...chiar nu mai avem nici o scapare
 • Mihai Arcas Mihai Arcas
  Raft teritorial? Au bagat ucraine de asamblat la Ikea sau cum? N-o sa inteleg niciodata cum in online ii numeri pe degete pe cei care isi citesc textele inainte sa le urce pe site.
 • Observator Observator
  Este incredibilă justificarea celo de la CNA! Deci, dacă, se presupunem că din emisiunile de la GoldFM se înțelege că doar Ucraina e de vină, din toată cealaltă presă öbiectivă"rezultă că doar rușii suny de vină. Mi-e rușine mie de rușinea care ar trebuie să o simtă cei de la CNA. Oricât ar fi de orbi, n-au cum să vadă toată manipularea care se face contra rușilor.
 • DODO 2 DODO 2
  @ dragos -cred ca ti-ar face bine o carte de istorie care sa te lamureasca ce a fost si unde s a ajuns Nu-i suficient sa fi anti rus Ar fi trbuit sa te prinzi ca ucraina a bagat batul prin gard rusilor
 • DODO DODO
  pai cum este cu libera exprimare ? ca tot au sarit unii contra masurilor anti f.n. ale statului Trebuie sa spui numai ceea ce e oficial ? sint multe semne de intrebare in razboiul asta iar ucraina nu este chiar fata mare si asta trebuie aratata
 • Dragos Dragos
  La cat analfabetism functional este in tara asta, nu ma mir ca unii nu inteleg amenda. Unora si daca le desenezi ceva, tot nu vor intelege.
  "Termenul de analfabetism funcțional a devenit tot mai popular în ultimii ani în România. Acesta este folosit în spațiul public în sens general (indicând lipsa unor competențe de baza de a citi, scrie și de a calcula) sau specific (indicând competențe limitate de a înțelege un text scris la un nivel de bază), pentru a identifica o serie de probleme din sistemul de educație." - G4Media
 • cristi v cristi v
  Doamne fereste, ne intoarcem la cenzura din comunism ! Am ascultat emisiunea cu Severin si pe partea cu razboiul din Ucraina a spus niste lucruri pe care le-am auzit si la influenti anlisti americani pe politica externa si acolo n-a fost amendat nimeni. Unde e propaganda pro-rusa in ce a zis Severin? De unde a scos CNA ineptiile astea? Deci daca nu te aliniezi cu strictete liniei impuse de establismentul actual sau indraznesti sa-l critici, esti propagandist. CNA ne intoarce la stalinism.
 • Sorin Dreghici Sorin Dreghici
  Nu inteleg de ce trebuie sa punem la zid alte opinii decat cele pe care le au guvernantii si presa care ii sustine. Nu inteleg de ce Antena 3(post national cu o mare influenta) nu a fost si ea sanctionata pentru dezinformare. Mergem cumva pe pricipiul dublei justitii?
  Nu putem accepta si alte opinii ? Mai ales ca folosesc un limbaj civilizat spre deosebire de altii. De ce nu acceptam ca fiecare opinie are si lucruri bune dar si rele. Probabil nu mai avem logica, nu ne mai punem intrebari si nu incercam sa ne gasim raspunsuri singuri si asta dintr-o comoditate extrema (inghitim doar ce credem ca ne place)).
  Totusi politica pumnului in gura indiferent de cine o practica este fatala pentru o societate.
  Nu cred ca membrii CNA-ului au dovezi sa conteste foarte multe afirmatii facute pe acest post ori sa iei decicizii in baza liberului arbitru la acest nivel cred ca este o greseala
 • Dragos Dragos
  Pentru aia putinii care sunt pro Putin: De ce nu mergeti voi sa traiti printre ruinele lasate de rusii lui Putin? De ce nu mergeti voi sa luptati alaturi de rusii vostri dragi, sa simtiti pe propria piele cum e la razboi? Cum de va rabda pamantul?
 • Ana Ana
  Realia, ti se pare ca omul acesta ar spune ceva gresit?

  Dungaciu: Am ajuns în faza sadică a războiului. Rusia a dat un singur cuvânt patrimonului mondial: dezinformarea.

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dungaciu-am-ajuns-in-faza-sadica-a-razboiului-rusia-a-dat-un-singur-cuvant-patrimonului-mondial-dezinformarea.html

  Dungaciu: Putin trebuie pedepsit, Rusia flămândă și disperată e înfiorătoare. SUA și China- viitoarea ordine mondială

  https://stirileprotv.ro/stiri/international/dungaciu-putin-trebuie-pedepsit-rusia-flamanda-si-disperata-e-infioratoare-sua-si-china-viitoarea-ordine-mondiala.html

Trimite un comentariu

sus