Skip to main content

CNA, scrisoare deschisă Ambasadei Austriei în România, după ce jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă, cu bodyguarzi, de ministrul de interne austriac

 
Foto: Profimedia via Digi 24
Foto: Profimedia via Digi 24

Poziţie după ce jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă în Austria. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a trimis o scrisoare deschisă Ambasadei Austriei la Bucureşti. Ce spune CNA?

Publicitate

Că dezaprobă modul în care jurnaliştii români au fost ţinuţi joi, 8 decembrie, la distanţă, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Şi asta se întâmpla în timp ce ministrul acorda interviuri altor jurnalişti după ce aderarea României la Schengen a fost votată negativ.

Îndepărtarea jurnaliştilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanţă cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene”, explică CNA în scrisoarea trimisă Ambasadei Austriei.

Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă şi dreptul la „corecta informare” a cetăţenilor români.

Scrisoarea completă a CNA

Excelenţa Voastră, doamnă Ambasador,

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale şi de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi manifestă dezaprobarea faţă de modul în care jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnalişti.

Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spaţiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol. Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcţii publice.

Îndepărtarea jurnaliştilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanţă cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români.

Misiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetăţenii români au dreptul de a fi informaţi şi nu ignoraţi.

Membrii Consiliului îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles şi speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie şi unul singular.

Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente şi respectă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români.


CONSILUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Nicolaie Bălaşa – Sorescu, Vicepreşedinte
Orsolya-Eva Borsos, membru CNA
Oana Simona Dincă, membru CNA
Maria Monica Gubernat, membru CNA
Cristina Ancuţa Pocora, membru CNA
Dorina Rusu, membru CNA
Ramona Elena Sorescu, membru CNA
Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA
Ionel Palăr, membru CNA
Răsvan Popescu, membru CNA
Mircea Toma, membru CNA

Care este cronologia evenimentului

Ulterior votului negativ acordat aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de către Austria şi Olanda, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a acordat declaraţii jurnaliştilor din ţara sa, în timp ce presa din România a fost ţinută la distanţă cu ajutorul bodyguarzilor.

Cam aşa sunt trataţi jurnaliştii români de către austrieci: ministrul austriac de interne Karner face declaraţii presei austriece, noi românii suntem ţinuţi la distanţă de gărzile de corp. Pleacă grăbit uitându-se urât la noi, care întrebam dacă se simte bine cu decizia luată.

O persoană lipsită de eleganţă, un necioplit, chiar, aş putea spune. Asta este Austria, asta au votat austriecii: ÖVP, un partid xenofob, rasist şi izolationist. Ruşine, Karner, ruşine Austria!” a afirmat pe Facebook jurnalistul TVR Lucian Pirvoiu.

Într-o altă postare publicată pe aceeaşi reţea socială, Pirvoiu publică şi un videoclip care pune în context imaginea anterioară. Acesta acuză că jurnaliştii au fost trataţi „ca cetăţeni de mână a doua”.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Verozo Verozo
    Tvr a șters pe jos cu vocea anonima ha

    Si TVR si Pro TV si turcismele au sters pe jos cu Stand Zero. Nu zici asta postac ? Hai curaj !
  • jk jk
    Să vedem părerea CNA la petiția Realității privind "recuperarea" Petrom
    Doar părerea.Atenție,nu o calific nicicum!
    Asta să evit alte comentarii
  • S S
    @Soby nu,se va numi Breaking Show
  • Soby Soby
    @S, un nou sezon al emisiunii Ediția de dimineață ce va fi din primăvara lui 2023?
  • S S
    Offtopic:Bălbuță pregătește o nouă emisiune ce ar fi lansată la Digi24
  • B.A.M B.A.M
    Dacă CNA vrea să-și arate compasiunea față de cei din mass-media românească, să o facă în plan intern, ptin aplecarea spre realitățile domeniului și prin luarea la cunoștiință a REALELOR interese ale telespectatorului român. (Mai concret, înlocuirea conceptelor ipocrite existente în discursul și acțiunile publice ale membrilor CNA...)
    Căci prin scrisori STERILE, din punct de vedere juridic și diplomatic, nu fac minic pentru mass-media batjorocorită atât extern de statul autriac, dar mai ales intern de o instituție ca CNA!!!
    Mai lipsește să spună că individul avea obligația legală să dea declarații. Era mai mult o tradiție, pe care a ales să o încalce. Simplu...
    P.S.
    Parcă săptămâna asta, NU era program cu publicul!! Că de, vacanță de Moș Nicolae...
  • Mile Mile
    Tvr a șters pe jos cu vocea anonima ha
  • Sabina Sabina
    Începe America express

Trimite un comentariu

sus