Skip to main content

CNCD s-a autosesizat în legătură cu modul în care România TV a relatat despre moartea jurnalistei Iulia Marin

 
Sursa foto: Csaba Astzalos, Facebook
Sursa foto: Csaba Astzalos, Facebook

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu afirmaţiile care s-au făcut la emisiunea Punctul culminat, la postul România, despre moartea jurnalistei Iulia Marin. 

Publicitate

Instituţia s-a autosesizat şi va analiza din punctul de vedere al legii de nediscriminare responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea Iuliei Marin, notează Libertatea.

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD a intrat în legătură video, în această dimineaţă la postul de radio Rock FM.

Ce spune preşedintele CNCD?

Invitat la emisiunea Morning Glory, de la Rock FM, Csaba Asztalos, preşedintele CNCD a declarat următoarele:

 "Am avut o discuţie pe grupul nostru de comunicare internă din colegiul director şi decizia este să demarăm o autosesizare în acest caz."

Csaba Asztalos a mai spus că CNA are instrumente mai puternice decât CNCD:

"CNA are instrumente mai puternice decât CNCD şi cred că sistemul de sancţionare, dincolo de amenzile pe care le aplică CNA şi mai aflăm din comunicate CNA de ele, ei au un instrument de sancţionare foarte eficient şi descurajator: suspendarea emisiei pe o anumită perioadă de timp.

CNA discută responsabilitatea titularului licenţei, iar CNCD are competenţa de a discuta responsabilitatea persoanelor fizice care săvârşeşc o faptă de discriminare. O să luăm în dezbatere incitare la ură şi discriminare prin încălcarea demnităţii umane."

El a mai precizat că CNCD are posibilitatea, în cazul în care stabileşte că cineva a comis o faptă de discriminare, să aplice amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei, se arată în materialul de la Libertatea.

Jurnalista Iulia Marin, de la Libertatea a murit marţi, 18 aprilie, şi a fost găsită în apartamentul în care locuia, de către poliţişti şi proprietară. Miercuri seară, moderatorul Victor Ciutacu a spus pe post că "oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă".

România TV a titrat pe burtiere: „Cum au folosit-o şi au lăsat-o să moară. Controversa decesului”.

Emisiunea Rock FM cu preşedintele CNCD, Csaba Asztalos

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus