Skip to main content

TVR. Şoferii pot refuza să facă piaţa şefilor. Clauza de conştiinţă, valabilă acum pentru toţi: oricine poate respinge un "ordin"

 
TVR. Şoferii pot refuza să facă piaţa şefilor. Clauza de conştiinţă, valabilă acum pentru toţi: oricine poate respinge un "ordin"

CONTRACTUL TVR. Orice angajat al TVR, de la reporteri la şoferi, poate refuza o sarcină a unui şef. Sporuri de 20% pentru reporterii de teren. Salarii compensatorii pe un an în caz de concedieri colective.

Publicitate

Sunt doar câteva dintre clauzele noului Contract colectiv de muncă, semnat de conducerea TVR cu sindicatul MediaSind.

Paginademedia le prezintă în continuare:

Orice angajat TVR poate refuza un "ordin". De la reporter la şofer

Clauza de conştiinţă a fost extinsă. Până acum, se aplica doar jurnaliştilor. Acum se aplică tuturor angajaţilor.

Ce spune clauza?

Că orice angajat are dreptul: „să refuze să execute un ordin direct al şefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producţii Tv  al/a cărui/carei  conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conştiinţă, conform propriilor convingeri".

"Clauza de conştiinţă se aplică oricărui salariat, indiferent de funcţie.

De exemplu, dupa cum se mai practică prin unele instituţii, de acum în TVR şoferii pot refuza să facă piaţa unor şefi sau să meargă la cules de struguri", a explicat pentru Paginademedia.ro Cristian Godinac, preşedintele MediaSind

Sporuri pentru teren

Cei care merg pe teren - tehnic sau editorial - vor avea sporuri la salariu, dar diferenţiat. Iniţial, sindicatele şi conducerea TVR se înţeleseseră la 10%, după cum Paginademedia.ro a scris aici. În varianta finală, semnată, sporurile sunt diferite. Adică:

- cei de la carele de transmisie (care oricum fac deplasări) au un spor permanent de 10% din salariu (practic, este o mărire a salariului)

- reporterii au mai mult, dar nu permanent: primesc 20% în plus din salariu, însă numai pentru perioadele în care au deplasări

Citeşte şi: TVR. Meseria, plătită ca spor! Angajaţii TVR vor lua spor pentru că merg pe teren!

Salarii compensatorii

În cazul concedierilor colective, TVR trebuie să plătească mai multe salarii. Mai exact, în noul contract colectiv de muncă se precizează că, în această situaţie, angajaţii vor primi 12 salarii compensatorii.

Ziariştii TVR pot refuza divulgarea surselor

Pe zona editorială, noul contract are prevederi legate de drepturile jurnaliştilor, printre care cele legate de protecţia surselor. Totodată, un ziarist poare refuza să semneze o ştire dacă aceasta a fost modificată în altă direcţie decât cea iniţială.

Ziariştii din TVR, potrivit noului contract, au dreptul:

- Să refuze divulgarea surselor de informaţii;

- Să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

- Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora;

- Să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia sefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor si libertăţii de exprimare a jurnalistului.

 

Să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SRTv, Regulamentul Intern din SRTv, Statutul Ziaristului din SRTv, Codul de conduită pentru angajaţi şi colaboratori TVR, deontologia profesională, precum şi prevederile legale în vigoare;

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Red is PSD Red is PSD
  Bai Godinac, bai nea Torica, dar un spor de suportat incompetenta lui Turturica nu puteati inventa?
 • Livia Pila Polonezu Livia Pila Polonezu
  Livia Șerban Iancu e un model. De supraviețuire. De cum sa încasezi o leafa imensa fiind profesional zero. Cam tot la fel e și madame Modalca. Cat despre Cătălin Prisecariu, mai bine tac. Domnul acesta e fără egal. La strigat la subordonati. Chiar, de ce nu s-a negociat și sporul pentru excese vocale?
 • ProPatria ProPatria
  E timpul ca Livia Serban Iancu, Madalina Radulescu, Cezar Ion, Oana Popescu, Dan Manoliu, Ana Maria Modalca si alte nume imense ale presei mondiale sa revina pe teren. Nu, nu la taiat frunze la caini sau la frecat menta, ci la niscaiva reportaje. La cele 120 - 140 de milioane amarate pe care le incaseaza lunar ar mai merita inca 20%. Asa l-ar putea prinde din urma pe Ionut Cristache, ofertat de CNN, BBC, Raiuno si ZDF.
 • Sorin M Sorin M
  Daca tot sunt sporuri peste sporuri din sudoarea poporului poate vor spori si audientele cu 10% macar. Si dl Godinac a uitat ceva important: un spor de rudenie de 10% pentru fiecare dintre neamurile de angajati aduse "prin concurs" in TVR.
 • Adi Adi
  Trai dulce la TVR! Ce ministere, ce agenții, TVR e raiul pe pământ! Muncă puțină, spre deloc, fără presiune, fără obiective, bani mulți. Ce îți poți dori mai. Timpul trece, lefa crește. Privații, la muncă! Cineva trebuie să superte huzurul de la TVR. Bravo PSD, bravo PNL!

Trimite un comentariu

sus