Skip to main content

Cursuri gratuite de fake news pentru jurnalişti. Când încep şi cine le predă

 
Cursuri gratuite de fake news pentru jurnalişti. Când încep şi cine le predă

Trei cursuri gratuite în lunile noiembrie şi decembrie pentru jurnaliştii interesaţi să aprofundeze tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news. Cursurile sunt organizate de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români, împreună cu Asociaţia Alternative Sociale şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi.

Publicitate

Ştirile false descriu o realitate falsă. Cine le produce şi de ce, care sunt publicul ţintă şi principalele naraţiuni, mizele şi consecinţele, iată câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem la aceste cursuri”, afirmă fondatorul Veridica.ro, jurnalistul Marian Voicu, care este unul dintre cei patru traineri ai cursurilor.

Desfăşurate online în trei perioade diferite, astfel încât să poată participa cât mai mulţi jurnalişti la ele, cursurile sunt organizate în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalele 18-20 noiembrie, 25-27 noiembrie şi 16-18 decembrie.

Înscrierile se pot face aici.

Cine sunt trainerii cursurilor

  • Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare şi scriitor, fondator Veridica.ro. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator şi producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este Război şi pace în Ucraina (2019), iar cea mai nouă carte a sa este „Matrioşka mincinoşilor: Fake news, manipulare, populism”, publicată la editura Humanitas în 2018.
     
  • Petru Macovei este directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova şi monitorizează, analizează şi demontează de ani buni fenomenul fake-news. În trecut, a fost editor la Radio-Televiziunea publică “Teleradio-Moldova” şi redactor-şef al săptămânalului independent „Ora Locală”. Este absolvent al Facultăţii de Limbă şi Literatură Română, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chişinău.
     
  • Marin Gherman este doctor în ştiinţe politice, editor Veridica.ro, jurnalist Libertatea de la începutul invaziei Ruse în Ucraina, lector universitar asociat al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi director al Institutului de Studii Politice şi capital Social. Este, de asemenea, preşedinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina.
     
  • Svetoslav Todorov este jurnalist şi scriitor bulgar (locuieşte la Sofia), cu o vastă experienţă în journalism radio, management editorial, fotografie, critică şi traducere literară. Este, de asemenea, editor cultural la Capitol Weekly şi corespondent Veridica.ro.

Cursul face parte din activităţile proiectului „Fake News – Fake Reality. Rezilienţă socială prin gândire critică”, derulat cu sprijin financiar din partea Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    @Jack, comentariul respectiv se referea la știri. Credeam că tu poți deduce, FĂRĂ a preciza acest fapt...
    Asta e.
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș:
    1)AUR a condamnat războiul din Ucraina, ceea ce le-a adus SCĂDERI în sondaje.
    (https://www.g4media.ro/george-simion-despre-agresiunea-rusa-in-ucraina-criminalul-nu-trebuie-sa-ne-intimideze-el-crede-ca-estul-europei-e-curtea-lui-de-joaca.html)
    2) Partidul Republican, condus in prezent de Donald Trump, a semnat cu Partidul Democrat un acord de susținere al Ucrainei.

    Dacă tu vezi rusofilie în aceste lucruri, E DREPTUL TĂU...
    Eu prefer să NU cad în capcana unor abordări propagandistice (fie estice, fie vestice, fie interne). Sunt mai analitic...
  • Jack Jack
    @B.A.M:

    "Breaking news: oamenii de stiinta au recunoscut ca girafele sunt de fapt caini!" (pardon... sau mai bine dat exemplul care a tot fost folosit in propaganda: "COVID-ul este de fapt gripa!")

    Ce e asta? Stire reala sau "falsa"? Asteptam "3-12 luni" pana "se va afla odata adevarul"?
  • Dragos Dragos
    b.a.m, tot mult si tot prost comentezi, oricat de multe "argumente" ai vrea sa ai. Auzi la el, AUR nu e partid rusofil. Trump nu a defilat de mana cu Putin si cu ala al Coreei de Nord, nuuu. El e doar un cre(ș)tin. Acum mi-e foarte clar ca esti RUSOFIL. Na, ca si asta e "atac la persoana"! Nu ma mai obosesc sa-ti raspund sau sa-ti explic cum sta treaba cu presa. Oricum vad ca ai niste opinii total pe langa si acum imi explic de ce esti tu unpolitically correct. Pentru ca sustii teoriile rusofililor de care te-ai lipit. Esti doar un troll rusofil, ca multi altii. Cand 10 insi iti spun ca esti turmentat, te duci si te culci, deci n-are sens sa continui discutiile cu tine! Adio!
  • B.A.M B.A.M
    Mda...
    Mă văd nevoit să detaliez acele stelute:
    Mohammad Murad (de la "Imperiul Leilor") a reușit *** (presa fie a fost dezinteresată, fie nu a avut acces) să pună mâna pe conducerea partidului politic ALDE.
    P.S.
    Suficient de "corect politic", paginademedia???
    (Ca să înțelegi de unde au "munitie" suveraniștii, dragă @Dragoș...
    De la abordări radicale de tip "politically corect", importate din SUA!)
  • B.A.M B.A.M
    O COMPLETARE:
    Tu te plângi de relația dintre politic și presă, dar NU știi nimic (sau prea multe) despre politică.
    Doar ca exemplu...
    Partide precum cel Conservator din UK (cel care deține puterea acum), Fratelli Italia, Partidul Republican din SUA, Frontul Național din Franța*, AUR-ul de la noi, etc NU SUNT RUSOFILE.
    (Mai ales că toate au condamnat războiul și, cele care dețin puterea, au susținut CONCERTAT Ucraina.)
    Tu ÎNCURCI rusofilia cu mișcarea politică SUVERANISTĂ, mișcare care presupune:
    -punerea pe primul plan a agendei naționale în fața celei internaționale, din cadrul unor instituții ca ONU, UE, etc, ale unor inițiative bizare precum Forumul economic de la Davos (intrat în istorie pentru declarațiile participanților), pe modelul Statelor Unite ale Americii care dictează agenda instituțiilor internaționale, ÎN FUNCTIE DE INTERESUL LOCAL/NAȚIONAL
    -înfrânarea mișcării politice cunoscută ca "corectitudine politică" (Că RTV a făcut PRAF ȘI PULBERE acest principiu, e problema lor...)
    -oprirea la pragul de 18 ani a mișcării politice LGBTQ........
    -Protejarea credinței/religie/etc majoritare în fața ateismului apărut în cadrul globalizării.
    -etc
    INTERESEAZĂ-TE INAINTE DE A FACE AFIRMAȚII CALOMIOASE (CU SAU FĂRĂ INTENȚIE DIRECTĂ)!!!
    P.S.
    1)NU MĂ NU NUMĂR PRINTRE VOTANTII LOR. Personal prefer partidele balama de tip PMP, ALDE (***), etc.
    DAR OPINIA MEA POLITICĂ DIFERITĂ NU-MI DĂ DREPTUL SĂ ATAC ALTE ORIENTĂRI POLITICE!!!
    2)Referitor la acela, cei din partid au susținut că Rusia incalcă integritatea teritorială a Ucrainei, precum SUA a Irakului. Chiar dacă era controlat de un dictator, asta nu spală actiunea SUA...
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș, NU e prima dată când sugerezi ba că aș fi RUSOFIL, ba părerolog, ba etc.
    Că mi-a lipsit cheful să răspund în fața unor atacuri FĂRĂ DOVEZI, asta e viața...
    Dacă aș lua în seamă fiecare cuvânt, probabil că aș înnebuni.
    Plus, că personal, prefer să răspund atacurilor ARGUMENTATE.
    P.S.
    Ai tot dreptul să ai o opinie diferită de a mea, dar nu și dreptul de a mă atacă pentru că NU am o opinie precum a ta.
    (Valabil și viceversa.)
  • Dragos Dragos
    B.A.M, mai precis, care e atacul la persoana? Se pare ca nici ce inseamna atac la persoana nu cunosti.
  • hexadanus hexadanus
    ***
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș, vezi că atacul la persoană încalcă standardele "deontologiei" cu care tocmai tu defilezi pe acest site...
    Fii mai atent! :)) (Mai ales că tu singur ți-ai creat acest standard...)
  • Dragos Dragos
    B.A.M, vezi ca pe langa AUR au mai aparut cateva partidute de buzunar afiliate la Moscova. Acolo iti gasesti sigur de lucru. A, am uitat ca esti parerolog sef si ca tu stii cel mai bine cu ce se mananca jurnalismul. Inainte sa-ti versi veninul pe aici, pune mana si citeste un manual de jurnalism, ma, baiatule! Macar unul.
  • B.A.M B.A.M
    Deci ei sunt "dumnezeii" adevărului?! Ei stabilesc ce e real și ce nu?????!!!!
    Stăpânul/stăpânii adevărului au fost, sunt și vor fi unul și același NIMENI/NICIUNUL/ETC!!!!
    P.S.
    Mda... Pentru cei care chiar servesc povestea asta drept credibilă, le zic o glumă ce circulă prin industrie:
    "-Care e diferența dintre o știre reală și una "falsă", întreabă jurnalistul tânăr.
    -De regulă 3-12 luni pentru recunoașterea drept adevăr, zise cel bătrân."

Trimite un comentariu

sus