Skip to main content

Judecătorii au respins cererea primarului Daniel Băluţă de a şterge un articol din Libertatea

 
Sursa foto: Daniel Băluţă, Facebook
Sursa foto: Daniel Băluţă, Facebook

Judecătorul Cristian Mihai Cojocaru, de la Judecătoria Sectorului 2, a respins cererea primarului sectorului 4 Daniel Bălută, prin care acesta a solicitat instanţei ca Libertatea să şteargă un articol despre maşinile abandonate din oraş, notează Libertatea.

Publicitate

Daniel Băluţă (primarul sectorului 4) a cerut Judecătoriei Sectorului 2 ştergea unui articol de pe site-ul Libertatea, în septembrie 2021. Articolul este denumit "Cum arată viaţa fără griji a unei dube părăsite din Bucureşti, oraşul cu mii de maşini epave".

Magistratul a arătat că "toate afirmaţiile articolului sunt adevărate" şi a căutat pe portalul instanţelor şi a mai găsit cel puţin cinci cereri respinse de alţi judecători, "formulate de acelaşi reclamant împotriva aceloraşi pârâţi” - ziariştii Libertatea. Decizia instanţei nu este definitivă.

„În calitatea sa de persoană publică, primar al unui sector al Bucureştiului, reclamantul ar trebui să dea dovadă de un grad mai ridicat de toleranţă în privinţa articolelor de presă vizând chestiuni de interes pentru comunitate”, a mai spus judecătorul.

Cum a descris articolul Judecătorul Cristian Mihai Cojocaru?

"Respectivul articol are în fapt natura unui reportaj privind situaţia unei autoutilitare parcate neregulamentar pe întreaga lăţime a trotuarului unei artere din sectorul 4 Bucureşti, situaţie documentată prin efectuarea unor fotografii la diverse intervale de timp pe perioada a 4 luni."

Băluţă i-a chemat în judecată pe Cătălin Tolontan şi pe Petre Dobrescu

Primarul Daniel Băluţă "a chemat în judecată pe pârâţii RINGIER ROMÂNIA SRL, Tolontan Cătălin şi Dobrescu Petre”, cerând să fie şters articolul şi să primească pagube morale de 100 de lei. 

Ce a spus primarul Băluţă în plângerea sa către judecătorie?

"În articol au fost inserate informaţii false ce au fost prezentate într-o manieră de natură a induce într-o gravă eroare opinia publică”. În plângere, politicianul a reclamat "acuzaţii defăimătoare la adresa sa”.

"Toate afirmaţiile respectivului articol sunt adevărate"

Magistratul care a judecat cazul a spus următoarele aspecte:

"Toate afirmaţiile respectivului articol sunt adevărate şi sunt probate cu fotografiile inserate în cuprinsul său, existenţa respectivului vehicul fiind susţinută inclusiv de înscrisurile anexate de reclamant cererii de chemare în judecată, care atestă că situaţia acestei autoutilitare era cunoscută la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale a sectorului 4 Bucureşti cu mult înainte de apariţia articolului incriminat”.

„Singura referire la reclamant, primar al sectorului 4 Bucureşti, este reprezentată de redarea unei postări efectuate de acesta pe pagina personală de Facebook, prin care anunţa o campanie de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar”.

"Nicio relatare critică la adresa reclamantului"

"Nu există în cuprinsul articolului nicio relatare critică la adresa reclamantului, cu atât mai puţin una defăimătoare, singura referinţă fiind redarea unei postări efectuate de însuşi reclamant pe reţelele de socializare, lăsându-se libertate cititorilor a aprecia cu privire la faptele expuse şi la declaraţiile conducătorului administraţiei locale a sectorului 4”, arată Judecătoria Sectorului 2.

Judecătorul Cristian Mihai Cojocaru:

"În calitatea sa de persoană publică, primar al unui sector al Bucureştiului, reclamantul ar trebui să dea dovadă de un grad mai ridicat de toleranţă în privinţa articolelor de presă vizând chestiuni de interes pentru comunitate...

Lucru pe care-l cunoaşte şi-l şi afirmă în cuprinsul propriei cereri de chemare în judecată, dar pe care-l ignoră total prin încărcarea rolului instanţelor de judecată cu cereri lipsite de temei, aspect observat la o simplă verificare a portalului informatizat al instanţei, care atestă respingerea a cel puţin 5 cereri de chemare în judecată similare formulate de acelaşi reclamant împotriva aceloraşi pârâţi".

"Instanţa nu a înţeles"

Sentinţa judecătorului a fost: "Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Băluţă Daniel”. Primarul a făcut apel. 

În apel, primarul a spus că "instanţa nu a înţeles" că scopul chemării în judecată nu este "doar acela de acoperire a prejudiciului" adus lui, ci şi scopul e ca ziariştii Libertatea să nu mai scrie articole despre el, pe care politicianul le consideră defăimătoare.

Dintre zecile de procese, plângeri la Parchet şi acţiuni extrajudiciare (CNCD) pe care primarul Daniel Băluţă le-a intentat ziariştilor de investigaţie de la Libertatea în ultimii doi ani, politicianul PSD nu a câştigat până la final nici unul. Toate cele definitiv încheiate sunt câştigate de ziarişti şi de ziar. Iar altele sunt în derulare.

Materialul poate fi citit pe Libertatea.

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus