Skip to main content

Demisie la digi24.ro. Tânărul jurnalist Marco Badea: „Nu vreau să alerg doar după trafic”

 
Marco Badea a lucrat doi ani în echipa digi24.4o / foto: arhiva personală
Marco Badea a lucrat doi ani în echipa digi24.4o / foto: arhiva personală

Goana exagerată după trafic, motivul principal al unei demisii din echipa site-ului postului tv Digi24. Tânărul jurnalist Marco Badea (în vârstă de 26 de ani) a publicat pe reţelele sociale o scrisoare deschisă în care explică retragerea sa din echipa digi24.ro, după doi ani de colaborare.

Publicitate

„Conducerea editorială avea o perspectivă, care prioritiza obţinerea de trafic, eu alta, căci îmi place să prioritizez oamenii şi educarea gândirii lor critice”, a explicat Marco, pentru Paginademedia.ro.

Marco Badea a obţinut anul trecut o bursă pentru a lucra ca jurnalist la Bruxelles. A publicat, recent, primul articol din presa internaţională despre abuzurile din azilele de bătrâni din România. 

Coordonatoarea echipei digi24.ro, Adriana Duţulescu:

„Nu comentăm deciziile şi motivaţiile jurnaliştilor. Îi dorim succes lui Marco Badea în activitate, oriunde s-ar duce să scrie”, a spus Adriana Duţulescu, pentru Paginademedia.ro.

Marco Badea a explicat cu detalii, într-o scrisoare deschisă publicată pe reţelele de socializare, de ce s-a retras din echipa site-ului digi24.ro.

Marco Badea: „De la 1 iulie nu mai fac parte din echipa Digi24.ro! Este o decizie asumată de ambele părţi, având în vedere că de la un timp viziunile despre jurnalism nu mai corespundeau.

Nu voi intra în detalii, căci sunt clauze de confidenţialitate la mijloc, dar voi face o mică analogie cu Formula 1 pentru o mai bună înţelegere a situaţiei.

Pentru ca o echipă să câştige titlul mondial în F1, respectiv să se menţină pe primul loc ca cea mai citită sursă de ştiri din România, e nevoie să fie alocate resurse în raport cu competiţia şi cu realitatea în schimbare, dar şi să se menţină o oarecare stare de echilibru şi de armonie.

Iar de aspectele astea este responsabil în principal coordonatorul echipei. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ei bine, echipa începe să nu mai dea randament, atât pe pista de curse, cât şi în ceea ce priveşte pofta profesională de a mai livra ştiri.

Se ajunge astfel la o situaţie în care munceşti doar pentru salariu, fără să te mai intereseze performanţa. Iar o parte din foştii mei colegi sunt conştienţi de ceea ce scriu eu aici, căci sunt încercaţi de acest sentiment.

Una din misiunile principale ale jurnalismului în timpurile noastre cred eu că este reprezentată de educarea publicului prin informare corectă şi imparţială. Fireşte, vând mai bine emoţia, scandalul şi subiectivitatea, dar părerea mea este că-i fundamental ca jurnaliştii să fie lăsaţi şi încurajaţi să livreze publicului materiale jurnalistice şi ştiri într-un mod obiectiv şi care să dezvolte gândirea critică a cetăţenilor.

Eu în continuare voi face jurnalism în interesul publicului, chiar dacă momentan sunt ca un jucător de fotbal, adică liber de contract”, a scris jurnalistul Marco Badea, pe facebook, unde a adunat aproape 3.000 de reacţii din partea internauţilor.

Contactat de Paginademedia.ro, Marco a oferit şi alte explicaţii:

Marco Badea: „Nu pot intra în foarte multe detalii în ceea ce priveşte lucrurile care s-au întâmplat în bucătăria internă la Digi. Voi mai spune doar că atunci când am ajuns la digi24.ro, în vara lui 2021, am găsit un colectiv extraordinar.

Au existat şi există colegi care fac foarte multă treabă acolo, dar sunt şi unii care nu fac aproape deloc şi sunt protejaţi. Există o conducere la site şi alta la tv. Diviziunile de opinii în ceea ce priveşte viziunea jurnalistică au fost foarte mari încă de anul trecut.

Conducerea editorială avea o perspectivă, care prioritiza obţinerea de trafic, eu alta, căci îmi place să prioritizez oamenii şi educarea gândirii lor critice. Nu vreau să alerg doar după trafic şi să ne uităm mereu în Sati şi în BRAT. Pe mine mă interesează educaţia.

În plus, am venit cu idei şi am aplicat ideea de a face podcasturi. Digi Context a fost ideea mea”, a spus Marco Badea, pentru Paginademedia.ro.

Detalii din CV-ul lui Marco Badea:

  • Marco Badea a debutat ca jurnalist în echipa Digi FM, unde a lucrat în perioada 2016-2018.
  • În 2019 a lucrat la realizarea singurului ghid independent pentru Alegerile Parlamentare.
  • Din 2020 este colaborator şi pentru site-ul Republica.
  • În perioada 2020-2021 a lucrat, pentru echipa Zix Group Publishing (deţinută de Dragoş Vîlcu) la lansarea site-ului Panorama.
  • A cofondat site-ul dialectica.ro, platformă la a cărei relansare lucrează în prezent şi speră să fie gata în luna septembrie.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus