Skip to main content

Investigaţie Libertatea: Un milion de euro din bani publici de la PNL pentru site-ul Digi24. B1 TV, „pedepsit” pentru că a atacat partidul

 
Investigaţie Libertatea: Un milion de euro din bani publici de la PNL pentru site-ul Digi24. B1 TV, „pedepsit” pentru că a atacat partidul

Cum aruncă partidele cu bani, milioane de euro, în site-urile de ştiri.  

Publicitate

Banii veniţi de la buget, adică de la cetăţenii şi firmele care îşi derulează activitatea în România, au fost plătiţi de PNL site-ului Digi24.ro prin intermediul unei agenţii de publicitate, după ce în fruntea partidului au ajuns Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, arată ziarul Libertatea

Digi24 nu este singurul site la care PNL „varsă” sume uriaşe de bani. Pe lista partidului mai sunt ţi ste-urile posturilor de ştiri Antena 3, Romania TV şi Realitatea Plus. B1 TV a fost „pedepsit” de PNL pentru că a dat în partid, arată investigaţia Libertatea.

„Comparaţia aceasta dezvăluie un abuz îngrozitor! Practic, prin publicitate mascată încasată de la un singur partid, un site câştigă cât iau alte site-uri din economia privată sau de la public, în mod transparent. Iar site-urile TV încasează de la mai multe partide.

În realitate, tarife atât de mari pe net se explică într-un singur fel: aceştia sunt bani pentru protecţie politică pe televiziuni, iar site-ul nu este decât un vehicul care maschează adevăratul destinatar: televiziunea”, a explicat, sub condiţia confidenţialităţii, un om de publicitate la curent cu sistemul, într-un dialog explicativ pentru Libertatea.

În total, PNL a plătit 37,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro în perioada ianaurie - octombrie 2023. 

Cu un an înainte, în 2022, suma a fost de 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro). 

Pe ce s-au dus banii? Pentru că în afara campaniilor electorale, televiziunile nu pot primi bani, partidele folosesc site-urile televiziunilor şi plătesc acolo. Este ceea ce un specialist din publicitate, consultat confidenţial de Libertatea, a numit „un subterfugiu”. De ce subterfugiu?

De fapt, dând bani site-urilor, partidele îşi asigură protecţie pe televiziunile respective. Se publică ştiri nemarcate pe site, iar grosul banilor e dat pentru «prestaţia de pe TV». Dovada e bugetul «online» mult prea mare pentru site-uri, specific televiziunilor”, a explicat acelaşi specialist.

Digi24.ro a primit aproximativ 1 milion de euro doar de la PNL în ultimele 12 luni calendaristice. „Acesta este buget de TV, nu de internet”, a explicat specialistul.

B1 TV a pierdut un contract de sute de mii de euro „din cauza atacurilor la adresa conducerii PNL”

PNL a rupt cel mai mare contract, ca valoare lunară (în jur de 160.000 de euro), cu site-ul B1 în ianuarie 2022.

Deputatul explică suma şi spune că s-a dorit ca mesajele partidului să fie bine promovate pe un site citit de electoratul de dreapta.

„Au fost discuţii între reprezentanţii site-ului şi conducerea PNL în care s-a transmis că nu mai vor ca postul B1 TV să atace partidul.

Contractul cu site-ul nu avea vreo clauză despre postul TV, dar conducerea PNL a fost nemulţumită”, au declarat surse politice pentru Libertatea. Pentru că materialele critice nu s-au oprit, banii dinspre PNL spre site-ul B1 nu au mai venit din iulie 2022.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus