Skip to main content

Din arhiva TVR, sezon nou. Prima ediţie oferă un interviu excepţional cu actorul Victor Rebengiuc

 
Din arhiva TVR, sezon nou. Prima ediţie oferă un interviu excepţional cu actorul Victor Rebengiuc

Emisiunea Din arhiva TVR de la TVR 3 revine în grilă din această sâmbătă (7 octombrie). Prezentatoarea Irninis Miricioiu anunţă, foarte emoţionată şi bucuroasă, invitatul primei ediţii: actorul Victor Rebengiuc. La 90 de ani de viaţă şi peste 67 de carieră, artistul se întâlneşte şi acum cu publicul, datorită spectacolelor pe care încă le joacă pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti şi Bulandra.

Publicitate

Emisiunea Din Arhiva TVR este una de tradiţie pentru postul public de televiziune, a ajuns la sezonul cu numărul 18. Cu toate acestea, a avut şapte ani de absenţă din grila TVR până anul trecut. Realizarea sa a fost reluată în toamna lui 2022, pentru canalul TVR 3, datorită realizatoarei Irninis Miricioiu.

Din arhiva TVR este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la TVR 3, şi în reluare în fiecare noapte de sâmbătă spre duminică, de la ora 03.30.

Sezonul acesta, interviurile cu personalităţile remarcabile ale României vor fi realizate în două dintre locurile cele mai reprezentative pentru cultura autohtonă: Teatrul Odeon şi Muzeul Cotroceni, ambele destinaţii cu o încărcătură istorică deosebită.

Prima ediţie difuzată din noul sezon îl are invitat pe actorul Victor Rebengiuc şi a fost înregistrată pe scena cea mare a Teatrului Odeon din Capitală, în data de 17 august.

Irninis Miricioiu – despre Victor Rebengiuc

„Este un actor care poartă în suflet o întreagă lume, un univers în care se regăseşte şi Apostol Bologa din «Pădure spânzuraţilor» (din ecranizarea romanului cu acelaşi nume de Liviu Rebreanu – n.r.), şi Caliban din «Furtună» (de W. Shakespeare – n.r.), şi Regele Lear (din spectacolul cu acelaşi nume, tot după o piesă semnată de Shakespeare – n.r.), şi Tipătescu (din «O scrisoare pierdută», de I.L.Caragiale – n.r.), şi Richard al II-lea (tot dintr-un spectacol după o piesă omonimă de Shakespeare), şi Niki Ardelean (din filmul «Niki Ardelean, colonel în rezervă» – 2003, în regia lui Lucian Pincilie – n.r.), şi Ilie Moromete (din filmul „Moromeţii” – 1988, în regia lui Stere Gulea), dar şi Tatăl (referire la piesa de Florian Zeller şi spectacolul cu acelaşi nume, regizat de Cristi Juncu, care se joacă din octombrie 2022 la Teatrul Bulandra), ca arhetip al tuturor taţilor pierduţi.”

„Cum ai putea cuprinde în câteva rânduri, în câteva fraze, fără a fi acuzat de exhaustivitate o carieră impresionantă, de o viaţă?! În 67 de ani de carieră, cât mulţi dintre noi nu avem nici măcar de-o viaţă, a trăit multe”, mai spune prezentatoarea.

Irninis Miricioiu – despre bucuria unui jurnalist care a avut ocazia să întâlnească profesional unul dintre artiştii preferaţi

Am avut emoţii. Încă de atunci când am început să visez la posibilitatea de a-l avea invitat la emisiunea Din arhiva TVR. Aşa că i-am format numărul de telefon cu inima bine strânsă în pumn, nu care cumva să o ia la fugă şi să mă lase baltă, exact când am mai mare nevoie de dânsa.

Căci mi-am pus-o la bătaie fără nicio urmă de îndoială. Nu se putea altfel. Nu se putea stabili un dialog cu «nenea» Victor Rebengiuc fără a lăsa deoparte toate clişeele, toate locurile comune, în căutarea emoţiei pure. Aceea care îţi umple ochii de lacrimi şi te face să te bucuri că trăieşti acea stare de graţie.

Căci exact aşa aş putea descrie în trei cuvinte întâlnirea mea cu Victor Rebengiuc. Stare de graţie. Care a perpetuat mult timp după ce am «tiparit» pe sticlă întâlnirea noastră pe scena Odeonului. Pentru că a schimbat ceva în mine. M-a făcut să înţeleg ce înseamnă destin. Nu doar un cuvânt rostit cu emfază atunci când vrei să dai vina pe ceva pentru nefericirea zilnică. Ci inefabil.

Care există în fiecare dintre noi. Doar că, de cele mai multe ori, am devenit mult prea leneşi ca să-l căutăm. Să ne ascultăm vocea interioară şi să îl urmăm orbeşte. Ne e frică. De noi înşine.

Şi aceasta este doar una dintre temele de discuţie abordate, dincolo de teatru, perfecţiune sau ororile războiului. Şi dincolo de rolul tatălui prin excelenţa pe care l-a jucat în nenumărate spectacole de teatru.

Pentru că aşa l-am perceput şi eu. Ca pe un tată ideal pe care l-am regăsit în spirit şi pe care îl voi simţi aproape pentru totdeauna.

P.S.: Vă invit să urmăriţi întâlnirea mea cu Victor Rebengiuc în deschiderea sezonului Din arhiva TVR, sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 20.00 la #TVR3. Partea a doua va fi difuzată în data de 14 octombrie, de la aceeaşi oră. Sunt convinsă că veţi ajunge la aceeaşi concluzie ca mine.

VIDEO. Victor Rebengiuc - Interviu pentru emisiunea Din arhiva TVR

Emisiunea va putea fi urmărită şi online, cât de curând, pe canalele de YouTube ale Televiziunii Române, precum şi pe canalul Irninis Miricioiu.

  • Articol în curs de editare - Paginademedia.ro vă oferă în exclusivitate extrase din emisiune.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus