Skip to main content

Disney+ lansează 28 de scurtmetraje restaurate, vechi de peste 50 de ani, cu personajele emblematice Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy sau Chip aşi Dale

 
Disney+ lansează 28 de scurtmetraje restaurate, vechi de peste 50 de ani, cu personajele emblematice Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy sau Chip aşi Dale

Platforma de streaming Disney+ va începe să lanseze o colecţie de 28 de scurtmetraje clasice restaurate de Walt Disney Animation Studios, care au ca protagonişti personaje emblematice precum Mickey şi Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, Pluto, Chip n’ Dale, şi prima vedetă a studioului, Oswald, iepurele norocos. 

Publicitate

Anul acesta marchează centenarul Walt Disney Animation Studios, un eveniment omagiat ca parte a celebrării aflate în desfăşurare a Disney 100, anunţă compania.

Acest pachet de scurtemetraje, care variază de la titluri clasice la unele mai puţin cunoscute publicului, include exemple ale câtorva dintre scurtmetrajele timpurii ale Disney pentru cinematograf:

  • „Probleme cu tramvaiul” / „Trolley Troubles” şi „Salvatorul Oswald” / „All Wet” ambele din 1927 cu Oswald, iepurele norocos ca protagonist),
  • animaţiile clasice Silly Symphony precum „Dansul scheletelor” / „The Skeleton Dance”, „Micii copii de mare” / „Merbabies” şi „Wynken, Blynken şi Nod”,
  • precum şi o gamă variată de scurtmetraje de divertisment în centrul cărora se află cele mai iubite personaje Disney. „Atenţie, veveriţe la bord” / „Chips Ahoy”, un scurtmetraj CinemaScope din 1956 care îl are ca protagonist pe Donald Duck şi rivalii săi, veveriţele, încheie seria în luna octombrie, precedând aniversarea de 100 de ani a Disney de pe 16 octombrie.

Recrearea animaţiilor a fost coordonată de echipa Walt Disney Studios Restoration and Preservation, condusă de regizorul Kevin Schaeffer, care a lucrat îndeaproape cu consilierii de creaţie de la Walt Disney Animation Studios.

CU PREMIERA PE 7 IULIE:

AQUAMANIA (1961)

Goofy, pasionat de schi nautic, îşi propune să-şi înveţe fiul arta acestui sport şi ajunge din greşeală într-o cursă de campionat. În drumul său spre o victorie neaşteptată, întâlneşte o caracatiţă ghinionistă şi face un ocol pe un roller coaster.

BATH DAY (1946)

Motanul Figaro devine centrul atenţiei, după ce primeşte o baie (cu tot cu panglică şi parfum) de la Minnie Mouse, dar apoi întâlneşte o ceată de pisici vagaboande neastâmpărate pe o alee. Deşi înspăimântat, Figaro are câştig de cauză atunci când, scuturându-se, răstoarnă un turn de coşuri de gunoi peste rivalul său, iar el iese învingător din încăierare. Minnie îl răsplăteşte cu o altă baie. 

CONSTRUCTORUL MICKEY / BUILDING A BUILDING (1933)

Mickey operează un excavator pe un şantier aglomerat, unde Minnie vinde pachete de mâncare, iar Pete, care flirtează cu ea, este maistru. Când avansurile lui Pete depăşesc limita, Mickey vine în ajutorul lui Minnie, ceea ce duce la o urmărire prin scheletul de oţel al unei clădiri şi la un final captivant. 

FIGARO ŞI FRANKIE / FIGARO AND FRANKIE (1947)

Motanul lui Minnie, Figaro, încearcă să tragă un pui de somn, dar canarul (Frankie) insistă să cânte. Urmează o ceartă în urma căreia cuşca lui Frankie se răstoarnă. Minnie crede că Figaro l-a mâncat pe Frankie, dar pasărea a zburat pur şi simplu din colivie. În cele din urmă, Figaro îl salvează pe Frankie de câinele vecinului, iar liniştea este restabilită în casă. 

GIMNASTICA LUI GOOFY / GOOFY GYMNASTICS (1949)

Goofy apelează la ajutorul unei fişe de instrucţie şi la echipamente de gimnastică într-un efort de a deveni în formă, cu ajutorul unor gantere, bare de tracţiune şi cabluri de extensie. În acest proces, îşi distruge podelele, este aruncat prin cameră şi cade pe fereastră, înainte de a sfârşi aprobator în spatele decupajului unui bărbat musculos aşa cum aspira şi el să ajungă.

DANSUL SCHELETELOR / THE SKELETON DANCE (1929)

Un cvartet plin de viaţă de schelete de cimitir iese să cânte şi să danseze toată noaptea în această simfonie înfricoşătoare, pe muzica macabră a lui Edvard Grieg (adaptare de Carl Stalling). Animaţia ingenioasă a lui Ub Iwerks foloseşte o mulţime de pozne de cimitir care implică animale şi un xilofon scheletic.

CU PREMIERA PE 11 AUGUST:

OLIMPIADA DIN CURTE / BARNYARD OLYMPICS (1932)

Mickey şi Pete se înfruntă într-o varietate de evenimente sportive (alergare, canotaj, sărituri şi o finală de cursă sălbatică pe bicicletă), în timp ce întreaga curte (inclusiv Minnie şi Horace Horsecollar) se adună pentru a-i încuraja. Pete recurge la înşelăciune, dar Mickey câştigă în cele din urmă. 

VĂRUL LUI DONALD, GUS / DONALD’S COUSIN GUS (1939)

Verişorul lacom al lui Donald Duck, Gus Goose, vine în vizită şi practic mănâncă tot ce găseşte în casă. Când abordarea directă pentru a scăpa de musafirul său vorace eşuează, Donald recurge la măsuri disperate pentru a-l alunga. 

NEPOŢII LUI DONALD / DONALD’S NEPHEWS (1938)

Donald încearcă să practice psihologia copilului (cu o carte intitulată „Instruirea copilului modern”) pe cei trei nepoţi care îl vizitează - Huey, Dewey şi Louie - care adoră să facă pozne şi să îi joace feste unchiului lor Donald, care suferă de mult timp. Cartea nu are prea mult impact asupra trioului de scandalagii, care fac ravagii asupra lui Donald şi a casei sale. 

THE FLYING JALOPY (1943)

Donald Duck cumpără un avion uzat şi hodorogit de la vicleanul proprietar Ben Buzzard, care îl păcăleşte pe răţoiul naiv să îl facă pe Ben beneficiar în caz de accident. Ben îl conduce apoi pe Donald într-un zbor nesăbuit, încercând să facă avionul să se prăbuşească pentru a încasa o avere de pe urma nenorocirii lui Donald.

 GOOFY ŞI PRIETENUL SĂU WILBUR / GOOFY AND WILBUR (1939)

Goofy a dat startul unui serial de desene animate axat pe propriile sale aventuri cu acest scurtmetraj inventiv, care ni-l prezintă lucrând la unison cu lăcusta lui de companie, Wilbur, pentru a momi peştii în năvod. Nedându-şi seama de pericolul ce-l paşte pe Wilbur decât când este prea târziu, Goofy intră în acţiune pentru a încerca să-şi scape prietenul de un deznodământ incert datorat unei broaşte înfometate.

LOCOMOTIVA CU ABURI A LUI MICKEY / MICKEY’S STEAM ROLLER (1934)

Mickey Mouse conduce un compactor pe aburi atunci când nepoţii săi gemeni, Morty şi Ferdie Fieldmouse, însoţiţi de Minnie, trec pe lângă el. În timp ce Mickey flirtează cu Minnie, gemenii deturnează maşina şi pornesc pe un drum al distrugerii, în timp ce Mickey îi urmăreşte. Mickey sfârşeşte prin a fi urmărit de băieţi, ceea ce duce la un moment haotic, dar fericit.

CU PREMIERA PE 5-8 SEPTEMBRIE:

SALVATORUL OSWALD / ALL WET (1927)

Oswald, iepurele norocos, ia o pauză de la rutina zilnică şi se dă drept salvamar pentru a o impresiona pe frumoasa Fanny Cottontail. Când Fanny se preface că are probleme, Oswald vine în ajutor şi cei doi fac valuri în timp ce se luptă pentru a se întoarce la mal.

PROBLEME CU TRAMVAIUL / TROLLEY TROUBLES (1927)

„Probleme cu tramvaiul” a lansat seria de desene animate Oswald, iepurele norocos a lui Walt Disney (deşi a fost de fapt al doilea scurtmetraj care a intrat în producţie) şi îl prezintă pe Oswald în rolul unui conductor de troleibuz care încearcă să-şi facă treaba. Pe drum, el are de-a face cu un vagon plin de pasageri iepuraşi scandalagii, dealuri imposibil de abrupte, o vacă încăpăţânată, o capră la atac şi alte obstacole.

PROBLEME CU OSUL / BONE TROUBLE (1940)

Acest prim episod oficial din seria de desene animate Pluto ni-l prezintă pe îndrăzneţul nostru căţeluş pe fugă după ce a furat un os de la buldogul Butch. Pluto se refugiază în „Sala Oglinzilor", montată în cadrul unui carnaval. Teama sa iniţială de distorsiuni duce la o aventură plină de distracţie în care profită de oglinzi pentru a se apăra de Butch.

 MICII COPII DE MARE / MERBABIES (1938)

Walt Disney a apelat la foştii colegi Hugh Harman şi Rudy Ising pentru a crea această Simfonie caraghioasă subacvatică. Valurile oceanului cheamă puii de sirenă la un circ acvatic pe fundul oceanului, unde interacţionează cu o paradă de căluţi de mare, stele de mare şi alte vieţuitoare marine, înainte de a dispărea la suprafaţa de unde au venit.

CANGURUL LUI MICKEY / MICKEY’S KANGAROO (1935)

Mickey şi Pluto intră în acţiune atunci când un prieten australian le trimite un cangur boxer şi copilul ei. Pluto se enervează la început când vizitatorii îi distrug noua căsuţă şi îi mănâncă mâncarea, dar Mickey se bucură că are un partener de box. Totul e bine când se termină cu bine, iar ei devin o familie extinsă foarte neobişnuită.

PLUTO JUCĂUŞUL / PLAYFUL PLUTO (1934)

Pluto încearcă să îl ajute pe Mickey la curăţenia de primăvară şi cu strânsul frunzelor, dar ziua se transformă în haos odată cu sosirea unui vârtej de vânt, a unui furtun găurit care nu ţine cont de nimic şi a unei invazii de muşte. Pluto intră într-o situaţie delicată cu o rolă de hârtie de muşte, ceea ce duce la unele dintre cele mai memorabile scene ale sale.

PLUTO, JUNIOR (1942)

Pluto şi Pluto Junior se bucură de o după-amiază leneşă când căţeluşul jucăuş se încurcă cu o minge, un balon, un vierme, o pasăre şi o frânghie de rufe. Pluto îşi salvează fiul dintr-o situaţie precară, rămâne încurcat în acest proces, dar reuşeşte să aterizeze cu bine.

DANSUL DIN HAMBAR / THE BARN DANCE (1929)

Minnie Mouse trebuie să aleagă între doi parteneri de dans, în timp ce neîndemânaticul Mickey concurează cu Pete, ceva mai experimentat, pentru plăcerea companiei ei. Mickey foloseşte baloane pentru a se face mai uşor în picioare, dar este prins şi nu reuşeşte să se descurce.

CU PREMIERA PE 6 OCTOMBTIE:

LA IARBĂ VERDE / CAMPING OUT (1934)

Mickey, Minnie, Clarabelle şi Horace Horsecollar se află într-o excursie cu cortul şi se bucură de aer liber până când sosirea unui ţânţar singuratic se transformă într-un atac în forţă care presupune o armată de insecte înţepătoare. Excursioniştii contraatacă cu câteva contramăsuri ingenioase. 

ATENŢIE, VEVERIŢE LA BORD / CHIPS AHOY (1956)

Veveriţele înfometate, Chip şi Dale, au ajuns la ultima ghindă, când zăresc peste lac un copac plin de ghinde care aparţine lui Donald Duck. Piratând corabia lui Donald din interiorul unei sticle, cei doi isteţi îşi croiesc drum spre copac, dar nu fără intervenţia lui Donald. Profită de vântul din pânza lui Donald şi sfârşesc prin a râde la final.

FINISAJE PE SCENĂ / FIDDLING AROUND (1930)

Mickey Mouse arată o gamă largă de expresii şi emoţii (şi chiar poartă părul lung) în această interpretare virtuoasă solo la vioară. El se confruntă cu un public nevăzut şi cu un răuvoitor în timp ce interpretează cu seriozitate mai multe piese, inclusiv Dansul maghiar şi Uvertura William Tell. Walt Disney a regizat acest film, care este cunoscut şi sub numele de "Just Mickey". 

CEL MAI PROST ZUGRAV / INFERIOR DECORATOR (1948)

Donald Duck stârneşte un şir de necazuri atunci când se încurcă cu o albină pe nume Spike, care încearcă să polenizeze tapetul floral al lui Donald. Când Donald îl prinde pe Spike cu lipici pentru tapet, se ajunge la un meci de lupte între cei doi. Întregul plan se întoarce împotriva lui, când Spike reuşeşte să scape şi să înroleze un stup plin de prieteni albine pentru a se răzbuna.

 BĂTRÂNUL MCDONALD DUCK / OLD MacDONALD DUCK (1941)

Donald Duck îşi intră în ritmul treburilor de la fermă, cum ar fi hrănirea animalelor şi mulsul vacii Clementine, dar descoperă că o muscă a intrat în unguent (sau, mai degrabă, în lapte) atunci când o muscă persistentă îi dă peste cap planurile şi îl face să-şi piardă atenţia.

CÂND PISICA NU-I ACASĂ / WHEN THE CAT’S AWAY (1929)

Când pisica Tom nu e acasă, Mickey, Minnie şi un grup de şoareci neastâmpăraţi îi ocupă casa şi se distrează cu diverse grozăvii muzicale. Mickey şi Minnie dansează pe clapele pianului, folosesc o roată de brânză elveţiană pe post de rulou pentru pian şi găsesc un nou mod inventiv de a cânta la un disc de fonograf.

WYNKEN, BLYNKEN ŞI NOD / WYNKEN, BLYNKEN AND NOD (1938)

Această animaţie Silly Symphony complexă este o fantezie a viselor despre trei copii care călătoresc pe Lună într-o barcă de lemn. Pe drum, ei merg la pescuit de stele şi prind o cometă în plasa lor pentru a fi traşi pe cerul nopţii. Când izbucneşte o furtună, ei alunecă pe pământ pe o rază de lună şi se întorc în leagăn adormind la loc.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus