Skip to main content

Ce (mai) însemnă să fii jurnalist? „Cel mai inspiraţional film jurnalistic – poate dintotdeauna ” va apărea în premieră pe TVR 1

 
Premiera documentarului va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 22:00 pe TVR1.
Premiera documentarului va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 22:00 pe TVR1.

TVR 1 va difuza, în premieră, documentarul „Litere de foc" („Writing With Fire"), considerat drept „cel mai inspiraţional film jurnalistic – poate dintotdeauna", de publicaţia The Washington Post.

Publicitate

Filmul este povestea a două femei care aparţin celei mai joase clase sociale din India (Dalit – „cei de neatins”), care îşi depăşesc condiţia prin dezvoltarea unei platforme digitale de ştiri în care investighează cazuri de corupţie, violenţă şi lacune ale sistemului politic.

Distinsă deja cu nu mai puţin de 32 de premii la festivaluri internaţionale de prestigiu în mai puţin de doi ani de la lansare, printre care şi o nominalizare la Oscar, documentarul „Litere de foc" va fi difuzat de TVR 1 joi, 6 octombrie, de la ora 22.00.

Care este povestea Khabar Lahariya, singura agenţie de ştiri digitală din India condusă de femei Dalit

Producţia este realizată în inima statului Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei (200 de milioane de locuitori), notoriu pentru nivelul de corupţie, violenţă împotriva femeilor şi opresiunea brutală a minorităţilor.

De aici, documentarul prezintă lansarea, evoluţia şi activitatea agenţiei Khabar Lahariya (KL), singura agenţie de ştiri digitală din India condusă de femei Dalit, care aparţin celei mai de jos caste (caracterizate drept „de neatins"). „Litere de foc" se vede pe 6 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.

După 15 ani de tipar, publicaţia Khabar Lahariya decide să-şi mărească acoperirea trecând la ştirile digitale. Proiectul de a transforma ziarul într-o forţă regională de ştiri online îi este încredinţat Meerei, o tânără de 32 de ani, care conduce o echipă de 28 de reporteri pregătiţi profesional, dar fără experienţă în zona digitală.

Pe măsură ce echipa ei începe să guste democraţia digitală, poveştile lor video despre corupţie, violenţă împotriva femeilor, drumuri sparte şi asistenţă medicală publică inadecvată încep să devină populare, tulburând agenţiile de presă mai mari, conduse de bărbaţi. În film, vedem această călătorie – plină de ameninţări, pericole, speranţe şi sacrificii – prin ochii protagonistei, Meera şi ai ucenicei sale, Suneeta.

Meera, redactorul-şef al KL, investighează un caz de viol brutal şi, pe măsură ce povestea curge, sunt aduse în prim-plan şi violenţa endemică şi dificultatea de a fi o femeie Dalit în Uttar Pradesh. Născută într-o familie Dalit săracă şi căsătorită la 14 ani, Meera a ales să meargă împotriva culturii ei conservatoare şi să studieze, pentru a deveni jurnalist la KL.

În vârstă de douăzeci de ani, Suneeta a crescut muncind de copil într-o mină ilegală. Pasiunea şi curajul cu care îşi face meseria de jurnalist o pun în multe situaţii riscante - o vedem lucrând ca singura femeie reporter de investigaţii în criminalistică din regiune, cercetând afacerile miniere ilegale ale zonei şi legătura coruptă dintre mafia minieră şi politicieni. Ştirile ei sunt incisive, îndrăzneţe şi de impact. Meera vorbeşte despre marele potenţial pe care îl vede în Suneeta, o speranţă pentru viitoarele planuri de expansiune ale organizaţiei.

De la câteva mii de vizualizări pe YouTube (când au început filmările, în 2016), noile reportaje marca KL sunt pe cale să depăşească 150 de milioane de vizualizări, cu un impact masiv în rândul publicului. Pe măsură ce organizaţia evoluează, asistăm la provocarea Meerei de a o transforma pe Suneeta cea impulsivă într-un lider adevărat.

Într-un context politic dominat de autoritarismul hindus de dreapta, majoritatea trusturilor de presă mainstream au adoptat autocenzura sau au devenit un lobby pro-guvernamental. Pentru cei care au ales să-şi păstreze vocea independentă, consecinţele sunt drastice. Meera şi echipa ei se confruntă cu ameninţări.

Documentarul surprinde însă şi viaţa personală a Meerei, o provocare permanentă. Violenţa inerentă de castă, cu care Meera luptă vehement prin munca ei, este mereu prezentă în propria ei viaţă. Proprietarii rareori doresc să închirieze unei femei Dalit, cu atât mai puţin unei femei Dalit jurnalist, care lucrează noaptea târziu!

Pe de altă parte, asistăm şi la ascensiunea profesională a Suneetei, care devine primul reporter KL care călătoreşte în afara graniţelor pentru a ţine un discurs la o reuniune a jurnaliştilor. De asemenea, începe să găzduiască propria emisiune de investigaţii pe canalul YouTube al lui KL, care devine în curând extrem de populară. Dar acasă, presiunea de a se căsători se intensifică. Suneeta ştie că mariajul ar fi o lovitură mortală pentru ambiţiile ei profesionale, deoarece bărbaţii indieni nu îşi doresc o soţie care lucrează. Va lupta Suneeta pentru visurile ei sau va face compromisuri pentru a avea o familie?

„Litere de foc" este o poveste a vremurilor noastre, potrivit unui comunicat emis de TVR. Este pentru prima dată când femeile Dalit moderne sunt văzute pe ecran – şi nu ca victime ale circumstanţelor, ci ca scriitoare ale propriului destin. Ţinând aproape de protagonistele sale, documentarul explorează rănile profunde şi complexe ale unei ţări, povestea ilustrând modul în care personajele tratează aceste răni: cu compasiune şi perseverenţă.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus