Skip to main content

TVR 1, documentar în colaborare cu 60 de jurnalişti din toată lumea: Proiectul Carteluri

 
TVR 1, documentar în colaborare cu 60 de jurnalişti din toată lumea: Proiectul Carteluri

TVR 1 va difuza documentarul Proiectul carteluri, realizat în 2021 de Jules Giraudat. Filmul porneşte de la asasinarea jurnalistei mexicane Regina Martinez.Pentru acest documentar au colaborat 60 de jurnalişti din 25 de instituţii media internaţionale.

Publicitate
 Această colaborare este sub umbrela şi coordonarea Forbidden Stories (casa de producţie a jurnaliştilor). Timp de 10 luni, casa de producţie a jurnaliştilor de investigaţie a cercetat cartelurile mexicane, căutând legăturile lor cu zona politică şi de afaceri din întreaga lume şi aprovizionarea lor cu arme şi droguri sintetice.
 
Producţia este programată la TVR 1 joi, 8 iunie, de la ora 22.00.

 
După Green Blood Project, câştigător al Prix Europa pentru cel mai bun serial documentar european în 2020, casa de producţie Forbidden Stories revine cu o nouă investigaţie globală, care prezintă "inima" cartelurilor mexicane. 
 
Ancheta începe cu uciderea jurnalistei Regina Martínez, în propria locuinţă, la 28 aprilie 2012. Era poate cea mai cunoscută jurnalistă din oraşul port mexican Veracruz. Regina lucra pentru ziarul Proceso.
 
"Uciderea ei a marcat un punct de cotitură pentru crimele împotriva presei din Mexic. De atunci, 64 de reporteri au fost ucişi, ceea ce face din Mexic cel mai periculos loc din lume pentru presă, înaintea Siriei şi Afganistanului.
 
Singurul scop al reţelei de jurnalişti de la Forbidden Films reprezintă valorificarea experienţei şi influenţei lor pentru a face ca aceste poveşti cenzurate să vibreze, să ajungă la public. Apărută pe prima pagină a The Washington Post, The Guardian şi Le Monde, printre altele, această anchetă - deja premiată la nivel internaţional - a determinat chiar o reacţie a preşedintelui mexican", transmit cei de la postul de televiziune.
 
Ce urmăreşte producţia?
 
"Filmat după reţeta unui thriller, dar jurnalistic, cu acces exclusiv în culisele anchetei, documentarul urmăreşte reporterii în timp real, în timp ce călătoresc în teritoriile controlate de carteluri, pentru a dezvălui nonşalanţa şi vădita siguranţă a traficanţilor de droguri, dar şi complicitatea unor lideri politici în traficul global de droguri.
 
De la cimitirele din Veracruz, cunoscute drept „mormântul” jurnaliştilor, până în inima Statelor Unite, unde vieţile au fost spulberate de supradoze de fentanil, Proiectul carteluri dezvăluie costul uman al noilor multinaţionale... de droguri."
 
 
Ancheta a fost realizată de Forbidden Films – casa de producţie a jurnaliştilor de investigaţie reuniţi sub numele Forbidden Stories - cu participarea France Télévisions, RTS – Radio Télévision Suisse, RTBF - Radio Télévision Belge Francophone şi a implicat 60 de jurnalişti şi 25 de redacţii de ştiri din 18 ţări. 
 
Galerie foto:

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus