Skip to main content

„Jurnalismul nu poate trăi doar din banii încasaţi din publicitate” Ziarul condus de Cătălin Tolontan a lansat un program de donaţii.

 
„Jurnalismul nu poate trăi doar din banii încasaţi din publicitate” Ziarul condus de Cătălin Tolontan a lansat un program de donaţii.

Echipa ziarului Libertatea apelează la public pentru a atrage donaţii. Se întâmplă în toată lumea la mari publicaţii precum The Guardian, din Marea Britanie, dar şi în România, la organisme de presă independente, precum Recorder, Rise Project sau chiar jurnalişti precum Emilia Şercan.  

Publicitate

Acum e rândul ziarului Libertatea, condus de jurnalistul Cătălin Tolontan, să lanseze un program prin care îşi invită cititorii să doneze, cu sume începând de la 10 lei.  

„Site-urile ziarelor oferă conţinut gratuit, iar 99% din publicitatea suplimentară de pe internet merge la marile platforme digitale Google, Facebook, YouTube, după cum o arată studiile realizate în toată lumea. În aceste condiţii, jurnalismul nu poate trăi doar din banii încasaţi din publicitate. În noua realitate economică este periclitată capacitatea presei de a produce conţinut de calitate, investigaţii şi reportaje în locuri periculoase şi îndepărtate. Iar algoritmii favorizează, de multe ori, un conţinut bazat pe ştiri uşoare”, scriu jurnaliştii de la Libertatea.

„Nu e o condiţionare, nu restricţionăm în niciun fel conţinutul, ci vă înaintăm o propunere. Cei dintre dumneavoastră care doriţi să susţineţi jurnalismul de calitate o puteţi face. Suma minimă este de 10 lei pe lună. Veţi avea, drept mulţumire, un site fără reclame, prioritate la anunţarea în avans a unora dintre investigaţii şi alte beneficii”, mai scriu jurnaliştii publicaţiei.  

Iată şi câteva dintre dezvăluirile Libertatea, care au avut consecinţe:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    B.A.M, unde ai vazut tu ca am scris de donatori? Abonamentele la publicatii exista de cand presa era DOAR pe hartie. In mintea ta asta inseamna ca partidele politice finanteaza? Pai si acum mai exista presa (si online si cea pe hartie, cate mai exista) pe baza de abonament, care e problema? Crezi ca daca e la liber, nu poate fi finantata de catre un partid sau altul? Poate, dar taman asta trebuie sa stim. NU sunt de acord cu finantarea presei de catre un PARTID, asta ca sa o lamuresc pentru totdeauna, insa presa are dreptul sa incaseze bani din publicitatea LA VEDERE a unui partid. E cu totul alta poveste si sper sa stii sa distingi una de alta. Mai studiaza problema, te rog! Vezi cum e si pe la altii.
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș, NU există vreo diferență între acești "donatori" și partidele politice!
    Culmea, te declari "împotriva" partidelor politice, dar ești "pro" când vine vorba de alte entități juridice. Deja intri într-o zonă a bipolarității, de vreme ce tu (teoretic acceași persoană), vii cu două atitudini ANTONIMICE pe același subiect, respectiv cel al finanțării presei!
    Unde ți-a dispărut credibilitatea și logica?!?!
  • Dragos Dragos
    In afara exista cateva site-uri de ziare pe baza de abonament (lunar, trimestrial, anual). Asa ar trebui sa se intample peste tot. E ca in cazul platformelor de filme. Platesti, vezi, nu platesti, nu te informezi. Eu sunt de acord cu asta, numai ca intotdeauna se va gasi cineva care sa "livreze" gratis "stiri" (in mare parte *** sau fake-news-uri). Cumva trebuie reglementat si online-ul.
  • B.A.M B.A.M
    NU neapărat, Andrei! Oricum inițiativa asta poate avea reversul medaliei, respectiv de a deveni un soi de "mercenariat jurnalistic". Respectiv de a scrie în funcție de interesul donatorilor mai darnici...
    Nu mai când se discuta de banii partidelor! Aici putem avea de-a face cu alte organizații...
    Măcar știm la ce să ne așteptăm de la partide! In schimb, de la aceste organizații nu.
  • Andrei Andrei
    Trebuie să investim dacă mai vrem minciuni mari precum Musk în România. Dacă nu donăm trebuie să ne mulțumim cu rețete de salată de vinete și beneficiile bicarbonatului pentru dinți, păr, toaletă și chiuvetă
  • Mile Mile
    Atunci nu e jurnalism se cheamă altfel
  • Mile Mile
    ***
  • B.A.M B.A.M
    @Nan, la ce partid te referi? Fii mai clar!
  • mihai mihai
    ***
  • Sandro Sandro
    Nu mai bine free market? Cine nu reuseste....dispare? Selectie naturala. LOL. Cat despre publicitate online, exista adblockere!
  • Nana Nana
    Libertatea are departament SEO. Nicio publicație cu departament SEO nu poate afirma că face jurnalism de calitate.
  • Amalia Netea Amalia Netea
    ***
  • Sabina Sabina
    Astăzi la Buftea vedetele Pro TV filmează id-urile de post pentru 1 decembrie și sărbători.
  • Nano Nano
    ***
  • Andrei Andrei
    *** Ca să ceri donații în mod onest trebuie să nu ai pete. Dacă le ceri așa, cu toate petele Libertatea, e doar o cerșeală nesimțiță și umilitoare

Trimite un comentariu

sus