Skip to main content

Echipa de jurnalişti Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, de la Teleleu, renunţă la colaborarea cu Libertatea. „Plecăm de la Libertatea pentru că ziarul nu mai garantează libertatea jurnaliştilor”

 
Echipa de jurnalişti Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, de la Teleleu, renunţă la colaborarea cu Libertatea. „Plecăm de la Libertatea pentru că ziarul nu mai garantează libertatea jurnaliştilor”

Echipa de jurnalişti Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ anunţă că renunţă la colaborarea cu ziarul Libertatea, pe fondul frământărilor din interiorul ziarului. Cei doi jurnalişti au colaborat cu Libertatea timp de cinci ani, unde au scris zeci de articole despre românii din diaspora. 

Publicitate

„Este cea mai lungă colaborare a noastră şi o întrerupem pentru că managementul Ringier i-a dat afară pe jurnaliştii care au îndrăznit să lupte pentru independenţă editorială”, a scris Elena Stancu, într-un text postat şi pe site-ul Libertatea

Reacţia celor doi jrunalişti vine după deciziile brutale ale Ringier, din ultimele luni, culminând cu săptămâna trecută, când compania a decis să-l concedieze pe coordonatorul editorial Cătălin Tolontan, împreună cu doi redactor-şef adjuncţi, Iulia Roşu şi Camelia Stan. Ringier a mai anunţat, înaintea sărbătorilor de Crăciun, că urmează să concedieze încă 20% din redacţie. 

„Îmi pare foarte rău să văd această redacţie destrămându-se, pentru că aici s-au strâns cei mai buni jurnalişti din ţară, care au publicat în ultimii ani investigaţii, analize, articole despre cele mai importante probleme sociale şi transformări prin care trece România.

Jurnaliştii aceştia nu vor mai fi liberi în redacţia Libertatea, unde managementul îi dă afară pe cei care nu sunt obedienţi. Lupta aceasta n-au câştigat-o jurnaliştii care luptă pentru adevăr, ci managementul care îşi apără interesele comerciale. În povestea asta, binele nu învinge”, scrie Elena Stancu. 

Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ au scris peste 100 de reportaje despre românii plecaţi peste hotare, din cele 10 ţări pe care cei doi le-au vizitat în autorulota lor. 

În aceşti cinci ani, articolele publicate de ei în Libertatea au fost recompensate cu opt premii la Superscrieri, iar anul acesta au fost nominalizaţi la European Press Prize, cu un articol despre badante, româncele care îngrijesc bătrâni în Italia

În 2021, au câştigat o bursă de la Pulitzer Center, iar fotografiile lui Cosmin Bumbuţ au fost publicate într-un album cu fotografiile anului. 

„Le datorăm toate astea şi colegilor de la Libertatea, care ne-au sprijinit în ultimii 5 ani. Toţi oamenii aceştia au contribuit la proiectul nostru, pentru că ne-au făcut să simţim că facem parte din echipă şi că nu suntem singuri într-o dubă în Europa. Vă mulţumim Delia, Andrada, Iulia, Dan, Cătălin şi tuturor celorlalţi din redacţie!”

Cei doi vor continua să scrie pe site-ul lor, Teleleu.eu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus