Skip to main content

CARTE. Cazul Ponta, de Emilia Şercan: Jurnalista de investigaţii a reconstituit într-o carte „cel mai infam plagiat“

 
Emilia Şercan, autoarea cărţii: „Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României”. Sursa foto: Facebook/Emilia Şercan
Emilia Şercan, autoarea cărţii: „Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României”. Sursa foto: Facebook/Emilia Şercan

Emilia Şercan, jurnalistă care investighează cazuri de plagiat, a publicat o carte despre plagiatul lui Ponta, la 10 de ani de la dezvăluirea publică a acestui fapt.

Publicitate

Volumul „Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României” are 260 de pagini şi a fost publicat de editura Humanitas.

Acesta va fi lansat săptămâna viitoare, joi, 31 martie, în librăria Humanitas din Cişmigiu, de la ora 19.00.

Evenimentul este organizat cu public, dar va fi transmis şi online, pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook a editurii Humanitas, după cum au spus reprezentanţii editurii pentru Paginademedia.ro.

Emilia Şercan a anunţat pe Facebook apariţia cărţii sale, pe care mărturiseşte că a început să o scrie în vara anului trecut.

Pe scurt, lucrarea „relatează modul în care puterea politică a strivit orice urmă de demnitate şi de onoare a mediului academic“, a scris autoarea, într-o postare pe reţeaua de socializare.

Explicaţiile jurnalistei:

"Anul acesta se împlinesc zece ani de când revista de ştiinţă Nature a dezvăluit că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, premier României de atunci, este plagiată.

La acel moment, oameni, instituţii, legi, proceduri şi cutume au fost călcate în picioare pentru salvarea lui Ponta de la un previzibil verdict de plagiat.

Au trecut patru ani, în total, pentru ca o instanţă academică să se poată pronunţa în cazul Ponta, iar mai apoi alţi patru ani ca acel verdict să fie declarat corect de justiţie. Acuzaţia de plagiat adusă lui Victor Ponta a deschis portiţa pentru legitimarea şi instrumentalizarea strategiilor de muşamalizare a furtului intelectual.

Pentru a salva o persoană, a fost dărâmat un întreg sistem de valori. De atunci încoace au fost normalizate acţiunile de compromitere a ideii de onestitate, integritate, moralitate şi onoare în viaţa politică şi în mediul academic. De atunci încoace nu sancţiunea este regula, ci muşamalizarea."

Gabriel Liiceanu, director Humanitas:

„Există, în paginile Emiliei Şercan, o pasiune a adevărului care vrea să trezească şi care izvorăşte din nevoia morală a jurnalistului de a deveni observator angajat al epocii sale.

Cu toate riscurile, inclusiv cu acela al ameninţării cu moartea. Pe care autoarea o aminteşte la un moment dat în treacăt, ca şi cum nu pe ea ar privi-o, lăsând societatea să judece felul în care trebuie să-şi apere mărturisitorii.“

Carte de vizită:

Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, cu peste 20 de ani de experienţă în presă.

A beneficiat de o bursă doctorală la Universitatea Stendhal Grenoble 3 şi de o bursă SUSI la Ohio University, E.W. Scripps College of Communication, Athens, SUA.

Totodată, a fost bursier Freedom House în Statele Unite ale Americii şi a urmat stagii de pregătire profesională la cotidianul The Hartford Courant, Connecticut, şi la The Poynter Institute for Media Studies din St. Petersburg, Florida.

Jurnalista a elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la Editura Polirom (2015) cu titlul Cultul secretului: Mecanismele cenzurii în presa comunistă, cu o prefaţă de Mihai Coman.


Citeşte şi: România TV, amendată: a acuzat-o pe Emilia Şercan că e spion rus. CTP, dat ca "în direct"


​Citeşte şi: Emilia Şercan: Nu am nicio îndoială că se încearcă scoaterea mea definitivă din presă


Citeşte şi: Emilia Şercan, jurnalista care investighează cazurile de plagiat, a fost ameninţată cu moartea

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Amalia Amalia
    Liicanu și Șercan încearcă disperat să facă lumea să uite de modul de lingători profesioniști în care s-au comportat în epoca Băsescu și primul mandat Iohannis. Și cum încearcă să facă asta? Fiind în continuare lingători profesiniști :))) nu uităm de dragostea lor - Petrov. Dovedit definitiv ca turnător. Lichelele astea precum Șercan sunt urmașii sistemului Băsescu

Trimite un comentariu

sus