Skip to main content

Scandal la Eurovision. Presa din Belgia susţine că excluderea juriilor din mai multe ţări ar fi din cauza unor înţelegeri privind împărţirea punctelor

 
Scandal la Eurovision. Presa din Belgia susţine că excluderea juriilor din mai multe ţări ar fi din cauza unor înţelegeri privind împărţirea punctelor

Ce spune presa străină despre descalificarea a şase ţări, printre care şi România, la anunţarea punctajelor pentru Eurovision.

Publicitate

Televiziunea publică din Belgia, VRT, a publicat un articol în are susţine că motivul pentru care EBU a decis să intervină în cazul celor şase ţări excluse de la notare ar fi o posibilă înţelegere în privinţa schimbului de puncte. 

Prin urmare, notarea trimisă de cele şase ţări a fost înlocuită cu una „simulată”, mai arată televiziunea publică belgiană citată de site-ul escextra.com, specializat pe ştiri despre Eurovision.  

VRT, care este televiziunea publică ce serveşte comunitatea flamandă din Belgia, şi care organizează Eurovisionul belgian alternativ cu RTBF, a dezvăluit că surse apropiate situaţiei au confirmat înţelegerile. 

Mai exact, înţelegerea ar fi presupus că România, Muntenegru, San Marino, Georgia, Azerbaidjan şi Polonia ar fi fost de acord să-şi acorde puncte între ele. Compania care se ocupă de auditarea voturilor ar fi descoperit tiparele suspecte şi ar fi decis să intervină, mai arată sursa citată. 

Amintim că România a fost implicată într-o situaţie fără precedent în finala Eurovision din acest an. Postului public i-au fost anulate notele din partea juriului, chiar pe ultima sută de metri, oranizatorii invocând suspiciuni de fraudă. Astfel că, la anunţarea punctelor venite din partea României, făcute direct de organizatori, Ucraina a primit 12 punct, iar Moldova 0 puncte, în condiţiile în care ţara noastră oferise cele 12 puncte Moldovei. 

Paginademedia a refăcut AICI, pas cu pas, ce se întmplat în seara votului. 

Televiziunea Română a reacţionat încă de duminică, precizând că regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", spune TVR.

VEZI AICI reacţia şocată a prezentatoarei Eda Marcu care află că nu mai intră în direct pentru a anunţa punctajele la Eurovision, organizatorul invocând „probleme tehnice”.

Citeşte şi:

Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"

Citeşte şi: Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?


Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei


Citeşte şi: VIDEO. Ucraina a câştigat la Eurovision. Moldova, printre primii. România, aproape de locul 20

Reacţia EBU, organizatorul Eurovision, via G4Media:

„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări.

Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenţa rezultatele şi/sau rezultatul votului.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    @Catalin
    Această înțelegere a fost făcută pentru semifinala a doua, din care Moldova nu a făcut parte.
    Da, se pare că cele șase țări au făcut o înțelegere să se voteze între ele, și le-ar fi mers dacă ar fi fost discreți și și-ar fi dat mai puține puncte, dar s-au lacomit, și-au dat cât au putut de multe puncte, plus că șase e un număr cam mare de complici. Șase țări au votat suspect de asemănător.
  • Unu Unu
    Dan Turturica a postat cum a votat juriul României. Doar in finala pt ca in semifinala cu probleme încă nu știm. Și ce sa vezi? Am votat Polonia cu 8 și Azerbaidjan cu 6, tari care au fost și ele acuzate. Piate dacă vedem și voturile din semifinala și votul real transmis de aceste tari….se cor lega lucrurile și combinatia. De remarcat ca juriul României nu a dat nici un punct piesei din UK care a primit voturi de la majoritatea juriilor. Și nici Ucrainei. Și Spania a primit doar 3 puncte. Hai sa citim printre rânduri și poate cere cineva voturile reale din semifinala 2 unde am fost acuzați de aranjamente
  • Eurovision' lu' peste Eurovision' lu' peste
    Cat timp votul jurațiilor este individual, notarizat, va fi greu de susținut frauda cu " tiparul". Dacă juriul national a votat aceleași piese în semifinala și în finala, este un lucru normal, tine de consecventa, nu de frauda. Dacă aduni declarațiile notariale ale juraților și dau altceva decât au raportat sau dacă exista marturii/ dovezi ca au comunicat pentru a favoriza pe cineva, se schimba problema. Dar cred ca dacă le aveau, am fi aflat deja.
    Cel mai probabil au folosit un algoritm bazat pe AI și au luat asta de buna, ceea ce este o mare eroare pentru ca vorbim de 6 tari x 5-6.... jurați iar șansele ca atâția oameni sa fie coordonati sunt mai mici decat cele de apariție a unui tipar pornind de la repetarea ( menținere) a votului.
  • Paco Paco
    @Catalin
    Romania a acordat punctaj maxim Moldovei in 2012 si in 2013.
    In 2014, 2015 Moldova nu a fost in finala.
    In 2016 Romania nu a participat.
    In 2017, 2018 - Romania a clasat Moldova pe locurile 3, respectiv 4
    In 2019- Moldova nu a fost in finala
    In 2020 - Eurovision a fost anulat din cauza pandemiei
    In 2021 - Romania a acordta Moldovei locul 5.
    2021 - Romania a clasat Moldova pe locurile 3, 4, respectiv 5
  • Iulian Iulian
    Acum se cauta scuze care sa mascheze frauda. Castigatorul a fost impus.Asa a fost ordinul. Dovezile de azi arata ca au sarit efectiv peste momentul cand Romania trebuia sa intre in direct. Suntem o colonie si cine nu se supune este marginalizat imediat.
  • Catalin Catalin
    Da, sigur Romania, care acorda in fiecare an 12 puncte Moldovei, s-ar fi inteles cu tari carora in mod normal nu le acorda niciun punct. Sunt profund dezamagit de Eurovision.
  • globalu globalu
    Ucraina a mai câștigat Eurovisionul de 2 ori și fără război( cu Ruslana și Jamala)...ca sa nu înceapă iar cei cu argumentul asta cu războiul. România..niciodată și suntem cunoscuți ca ne plac combinațiile. Voturile noastre nu ar f i schimbat clasamentul. oricum. EBU e pe bani, n-avem decât sa ne retragem. am mai lipsit un an și nu a plâns nimeni. poate doar echipaTVR ca nu a făcut deplasare pe bani publici. Felicitări Zdob și Zdub ca au ieșit pe locul 2 la votul publicului după Ucraina. I-a votat toată Europa și uite ca UK nu zice ca au fost *** de moldoveni desi au pierdut la votul publicului.
  • geo geo
    Cine face asemenea acuzatii ar face bine sa vina cu probe in acest sens...sa precizeze care ar fi fost punctajul juriului de la Bucuresti pentru tari precum Muntenegru, San Marino, Georgia, Azerbaidjan şi Polonia...sau, de exemplu, cat ar fi dat San Marino ori Georgia ptr celelalte tari...Si, sa fim seriosi, tarile nordice se voteaza - de ani buni - intre ele, cele ex-iugoslave la fel, cele ex-CSI idem...ori Belgia si Olanda...Daca am gresit / am comis-o, cu dovezi, sa ne suspende 2-3 ani sa ne invatam minte sa dam punctaje maxime cui trebuie, nu Republicii Moldova !

Trimite un comentariu

sus