Skip to main content

TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"

 
Foto: Profimedia Images, via Digi24.ro
Foto: Profimedia Images, via Digi24.ro

Reacţie a TVR după ce Eurovision a anulat votul juriului din România şi a dat 12 puncte Ucrainei, nu Moldovei, cum stabiliseră românii.

Publicitate

"Regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", spune TVR.

Reacţia TVR vine după ce azi noapte, la ora 1.00, România a fost anunţată că "au fost găsite nereguli în procesul de vot", iar votul ţării noastre a fost anulat. Ca urmare, deşi, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate aici, punctajul maxim a fost dat de România Moldovei (cu o piesă Zdob şi Zdub), voturile au fost repartizate Ucrainei.

TVR punctează acum că Moldova a avut punctaj maxim de la juriul din România, nu Ucraina, cum a apărut după ce organizatorul Eurovision a anulat votul României.

Totodată, prezentatoarea TVR Eda Marcus nu a mai intrat în direct să anunţe rezultatele, cum face fiecare ţară.

Ce spune TVR:

- "Rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre."

- "Juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei." (n. red.: după ce votul României a fost anulat, la final a apărut în dreptul României 12 puncte acordate Ucrainei, care a şi câştigat)

- Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului,  a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

- "Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

- "Responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus.  De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

- "Juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României.

- "TVR a solicitat organizatorilor Eurovision să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent."


Citeşte şi: Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?


Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei


Citeşte şi: VIDEO. Ucraina a câştigat la Eurovision. Moldova, printre primii. România, aproape de locul 20


Precizările TVR referitoare la situaţia creată de anularea rezultatul votului juriului României de către organizatorii TVR:

Televiziunea Română şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.
Cu toate acestea, am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naţionale  de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor şase ţări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.
Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului,  a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus.  De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României.

Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator.

În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create.

În ciuda acestei situaţii ieşite din comun, reprezentanţii României şi-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susţinut un moment impecabil la fiecare apariţie pe scenă, primind reacţii foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliştii.

Românii au trăit emoţiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul ţării noastre, TVR înregistrând audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • anonim anonim
    felicitari ucraina! nu regret nici o clipa ca au castigat ei! trebuie sa tinem cont de situatia in care ne aflam deja! slava ucraina! jos rusia! doamne numai in ucraina sa nu fii! ca e jale mare acolo doamne! oamenii plang sunt distrusi si psihic si fizic si emotional! ma intreb de mii de ori! ce mama naibii nu le mai ajunge la rusii astia! au de toate! cele mai trebuie! sa lase ucrainenii in pace! ca nu e tara lor! jos labele imputite de pe ea!
  • Șerban Șerban
    @Eu
    Mută-te fraiere în Ucraina. Pe drum ia și un metroclopramid ca să îți mai potolească din scârbă, fir-ai al naibii de generos ce ești.
  • Eu Eu
    Toată lumea știe că ediția asta va fi dăruită Ucrainei. Era de bun simț ca vecinii să acorde punctaj maxim. Ori la câți rusnaci își fac veacul pe aici Ucraina nu lua niciun punct. A fost un mesaj transmis Ucrainei: suntem alături de voi. MI-E SCÂRBĂ DE ȚARA ÎN CARE TRĂIESC.
  • geo geo
    Eu, vezi ca anul acesta se organizeaza campionatul mondial de fotbal, la care este posibil ca si Ucraina sa participe...nu ai vrea tu, daca tot sustii aiurea ca nu cel mai bun/valoros/performant trebuie sa castige ci cel care trebuie, să i se dăruiasca Ucrainei de acum Cupa Mondială...așa ca sa nu mai fie stresata lumea pana in decembrie...Mi-e greață de unii care gândesc așa ca tine !
  • Camelia Camelia
    De ce nu se spune adevărul? De ce au fost anulate voturile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaijan? Se SUSPECTEAZĂ că nu au fost ușă de biserică. Am spus SUSPECTEAZĂ, nu mă cenzurați.
  • Eu Eu
    Toată lumea știe că ediția asta va fi dăruită Ucrainei. Era de bun simț ca vecinii să acorde punctaj maxim. Ori la câți rusnaci își fac veacul pe aici Ucraina nu lua niciun punct. A fost un mesaj transmis Ucrainei: suntem alături de voi. MI-E SCÂRBĂ DE ȚARA ÎN CARE TRĂIESC.
  • Camelia Camelia
    @Wagner
    Serbia a avut un cântec bun, chiar subestimat.
    Ce victorie urâtă pentru Ucraina, va avea efectul contrar celui așteptat.
  • F F
    Ce teorii pe aici. :)) Ucraina a câștigat pe votul publicului. Nu castiga Moldova cu 12 puncte din partea României. Nu zic ca este în regula ce s-a întâmplat, dar clar altele au fost intențiile.
  • geo geo
    Votul publicului a ”stricat” o ordine stabilită de juriile celor 40 de țări naționale, deși nu m-au dat pe spate piesele UK si Suediei. Un vot al publicului care a schimbat complet deciziile juriilor nationale...va vine sa credeti ca piesa noastra - bună, proastă, nu discutăm acum - a obtinut punct(e) doar din partea a 3-4 jurii nationale, din cele 40, ca sa nu mai vorbim de cea a R Moldova votata de 2-3 jurii nationale !
  • Cristi Cristi
    @Maria: îl vor da afară, că e pro-rus. :)))

    E a doua oară când Ucraina câștigă pe milă (după Jamala - 2016), dar acum a fost pe față, vezi Doamne, nu s-au mai putut conecta anumite țări. Cred că alea 6, de fapt, au refuzat să ia parte la manevră. Încă e postată înregistrarea pe contul YouTube Eurovision și cred că reacțiile de la final spun totul - publicul este mort, în afară de câțiva care aplaudă mai mult să dea bine pe cameră.

    Câștigătoarea de drept a ediției 2022 este Spania, urmată de Suedia - 2 și UK - 3. Mai departe... trebuie și scena aia din Kiev construită de undeva, deci... hai cu donațiile!
  • B.A.M B.A.M
    România NU trebuie să participe la Eurovision 2023, după aceste mârșăvii!!! Asta dacă ne considerăm o țară normală...
  • Wagner Wagner
    Croatia a dat 12 puncte Serbiei pe o mizerie de melodie, care, culmea, a luat vot masiv si de la public. Tarile nordice, clasic, s-au cadorisit intre ele. La fel, Spania si Portugalia. Deci simpatiile sunt clare de ani de zile.
  • Maria Maria
    punem pariu ca cineva din TVR va fi pe postul "Acarului Paun" si va plati pentru comunicatul care da in vileag manevra EBU???
  • Marius Marius
    Era clar cine o sa castige, dar nu credeam ca vor recurge la asa mânării.
  • Teo Teo
    Din câte se pare, juriul din Republica Moldova ar fi votat pe placul organizatorului, punctaj maxim pentru Ucraina și nici măcar un punct pentru România, și nu li s-ar fi anulat votul ! Ba chiar purtătoarea de cuvânt a juriului de la Chișinău a intrat în direct azi-noapte și a anunța punctajul ! Dacă este corectă informația, că nu ar fi punctat România, juriul din Republica Moldova - habar nu am din cine a fost format - merită blamat la maxim !

Trimite un comentariu

sus