Skip to main content

Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?

 
Foto: Profimedia, via Adevarul.ro
Foto: Profimedia, via Adevarul.ro

Situaţie fără precedent la Eurovision! De ce a apărut la final că România a dat zero puncte Moldovei şi invers? Votul juriului din România a fost anulat în ultimul moment. România nu a mai intrat în direct să anunţe rezultatul, iar punctajul maxim s-a dus către Ucraina.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Televiziunea Română a fost anunţată în miez de noapte, la ora 1.10, că votul juriului din România a fost anulat. Alte şase ţări erau în aceeaşi situaţie. Eurovision menţiona în mesaj, fără detalii, că "au fost identificate anumite neregularităţi în procesul de vot" şi vorbea despre "manipularea procesului de vot".

România nu a mai intrat în direct să anunţe punctajul dat de juriul din România (Eda Marcus era pregătită să intre în direct). Pe final, atât România, cât şi Moldova, au apărut că au dat 12 puncte (maximum), către Ucraina.

SURSE. Juriul din România, punctaj maxim pentru Moldova

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro din interiorul TVR, juriul din România acordase cele mai multe puncte - 12 adică, piesei Zdob şi Zdub, care a reprezentat Moldova. Conform aceloraşi surse, şi Moldova acordase tot 12 puncte piesei din România.

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur (compoziţie muzicală şi sound-design) şi Adrian Romcescu (compozitor) au fost membrii juriului Eurovision din România.

Surse din TVR au precizat că, aseară "au existat presiuni pentru ca România să îşi schimbe votul şi să dea 12 puncte Ucrainei şi 0 puncte Moldovei".

Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"

Voturi anulate în şase ţări

Care sunt cele şase ţări pentru care voturile au fost anulate? 

Pe lângă România, au fost anulate voturile din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino şi Muntenegru, scrie g4media, care citează escxstra.com, o publicaţie specializată în Eurovision.

Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"

Newsletterul Eurovision:

Comunicatul organizatorului Eurovision - EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune), via G4media:

"În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări.

Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenţa rezultatele şi/sau rezultatul votului."

Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei

Citeşte şi: VIDEO. Ucraina a câştigat la Eurovision. Moldova, printre primii. România, aproape de locul 20

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • anonim anonim
  si ne-a dat noua moldova puncte! o *** sau o ***! scuze de limbaj! noi am fost recunoscatori ca am dat puncte lui moldova! va spun zic cum a stat treaba! germania si spania atat au dat puncte romaniei! restul i-au durut in ***! probabil atat a meritat tara asta! ba deci eu nu aveam pretentia sa i-a romania locul 1! sau moldova! ba da nici pozitia cu numarul 18! nu o doream! voiam si pe 10 11 12 13 14 15 16 17 sa fim! ba da pe locul 18! asta-i prea de tot! se stia oricum ca ucraina castiga! nu era nimic secret sau surpriza!
 • Dorin Dorin
  Eurovision este un *** pansat cu miros de besina!
 • globalu globalu
  sa nu uitam ca Ucraina a mai câștigat Eurovisionul de 2 ori în trecut cu Ruslana și apoi cu Jamala. Și nu era război. România niciodată... și știm cu toții ca ne pricepem la combinații. Trei tari din cele prinse în semifinala au acceptat sa anunțe live rezultatele stabilite de EBU. adică au recunoscut indirect ca au avut vot viciat în semifinala. Celelalte 3 au fost scoase din live
 • Leo Leo
  @Gabi, tu acum ti-ai dat de seama? Putin cam tarziu! De mai bine de 20 ani "nu ne apartine" nici un vot politic...
 • A1 A1
  B.A.M , așa ar fi normal ! Și-au bătut joc de noi - și de bani mulți pe care îi plătim acolo - prin cele întâmplate sâmbătă noaptea !
 • Gabi Gabi
  Cam asa se intampla si la alegerile politice, numai ca noi inca nu am aflat. Votul nu ne mai apartine, iese cine trebuie...
 • geo geo
  VLX, asta am remarcat si eu...probabil ca au primit un avertisment din partea organizatorului ca nu li se va lua in considerare votul juriului daca nu vor da 12 puncte României, ci Ucrainei...si, ca urmare, juriul lor nu a dat niciun punct piesei din România !
 • B.A.M B.A.M
  România NU trebuie să participe la Eurovision 2023, după aceste mârșăvii!!! Asta dacă ne considerăm o țară normală...
 • Iulian Iulian
  Toata lumea a văzut si s-a convins ca a fost un premiu dat pe pile. Păcat de munca celorlalte țări concurente,unele dintre ele prezentandu-se foarte bine.
 • Maria Maria
  Sfatul meu este sa vă obișnuiți cu faptul că (cel puțin) în acest an, orice competiție europeană ( sport, muzica, desene pe asfalt...) va fi câștigată de aceeași țară...
 • Globalu Globalu
  Global ce zice? A vorbit cu juriile din țările alea sa ne dea voturi in semifinala? E aranjament local și am fost prinși ? Ca EBU nu explica și ar trebui ca TVR sa explice dacă se știu curați
 • Teo Teo
  O RUȘINE națională ! Adică juriul nostru național nu are voie să voteze pe cine dorește - așa cum a procedat publicul plătitor - adică țările nordice se pot vota intre ele și noi nu... oricum se știe că, de mulți ani, juriul nostru votează ptr R Moldova și invers ? Este clar că trebuia să votam ptr Ucraina din prima. Așa că au anulat voturile noastre și a altora ! Rușine organizatorilor !
 • Livia Pila Livia Pila
  Așteptați Mult și bine. Turturica e la sala, Saseanu cauta o noua frizura, Tompea vorbește despre Marx cu tăticul, Modalca mănâncă.
 • jk jk
  Probleme tehnice,voturi anulate,cam controversata editia de anul asta a Eurovisionului.Si nu zic asta din cauza castigatorului
 • Andrei Andrei
  @VLX stai să se decidă Putin dacă îi lasă să organizeze ediția din 2023 în Kiev, Rusia

Trimite un comentariu

sus