Skip to main content

EXCLUSIV. TVR, reacţie după ce a mutat la altă oră emisiunea lui Cristache. „Decizia a aparţinut Comitetului Director, nu doamnei Ramona Săseanu”

 
EXCLUSIV. TVR, reacţie după ce a mutat la altă oră emisiunea lui Cristache. „Decizia a aparţinut Comitetului Director, nu doamnei Ramona Săseanu”

EXCLUSIV. Televiziunea Publică a răspuns la întrebările adresate de Paginademedia.ro în legătură cu mutarea emisiunii lui Ionuţ Cristache pe un alt tronson orar.

Publicitate

Principalele motive enumărate de reprezetanţii TVR au fost: audienţa emisiunii România 9, concurenţa cu alte canale ale trustului şi capacitatea formatului emisiunii de a creşte audienţele din prime time ale postului TVR 1.

Răspunsurile TVR vin după ce Ionuţ Cristache a fost mutat cu emisiunea România 9 de la ora 21.00 la ora 17.00, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate aici şi după ce jurnalistul a povestit pentru Paginademedia.ro cum a fost anunţat de decizie.

CITEŞTE ŞI: Ionuţ Cristache, după mutarea emisiunii: "Eu nu ştiu ce trebuie să fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson"

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR

„Politica de programe este atributul factorilor de decizie ai canalului TVR 1, dar şi ai întregii corporaţii. În acest sens, hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe”, spun cei de la TVR, pentru Paginademedia.ro.

„Formatul programului România9 este unul de tip talk show. Acest gen de program nu este conceput doar pentru un anumit segment orar”, continuă reprezentaţii TVR.

De asemenea, ei susţin că decizia de a muta emisiunea aparţine Comitetului Director şi nu Ramonei Săseanu, şeful interimar al TVR. Un răspuns care vine după ce Ionuţ Cristache a povestit că a fost sunat de directorul interimar al TVR 1, Eduard Darvariu, care i-a comunicat că "aşa a vrut doamna (Săseanu)".

În continuare răspunsurile complete:

Paginademedia.ro: Care au fost motivele pentru care emisiunea România 9 a fost mutată la ora 17.00?

TVR: Politica de programe este atributul factorilor de decizie ai canalului TVR 1, dar şi ai întregii corporaţii. În acest sens, hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe.

Grilele de programe ale canalelor SRTv sunt propuse spre aprobare Comitetului Director, ţinând cont de mai multe aspecte, precum:

- Concurenţa dintre canalele SRTv

- Performanţele programelor respective raportate la slotul orar – cifrele de audienţă înregistrate de emisiunea România 9 raportate la tronsoanele de prime time ale canalului TVR 1, ale celorlalte canale proprii şi ale canalelor competitoare.

- Capacitatea unui anumit program de televiziune de a genera o creştere susţinută şi consecventă a audienţei pentru tronsonul de prime time al staţiei.

Paginademedia.ro: Înainte de luarea acestei decizii, a existat o discuţie cu realizatorul Ionuţ Cristache în legătură cu performanţele emisiunii?

TVR: Ionuţ Cristache nu este realizatorul emisiunii România 9. El are statut de  prezentator/moderator, fiind colaborator extern cu contract de cesiune a drepturilor patrimoniale conexe. Emisiunea are un producator angajat al SRTv, acesta purtând constant discuţii legate de conţinutul sau performanţele emisiunii cu reprezentanţi ai managementului din TVR.

Paginademedia.ro: Aveţi în vedere o modificare a formatului/se doreşte o modificare a formatului, având în vedere că era un program conceput pentru seară?

TVR: Conducerea TVR nu are în vedere modificarea formatului.

Formatul programului România9 este unul de tip talk show. Acest gen de program nu este conceput doar pentru un anumit segment orar. De-a lungul timpului, TVR a avut emisiuni de acest gen pe toate tronsoanele orare.

De altfel, asemenea programe sunt difuzate pe diferite tronsoane orare de-a lungul zilei şi la celelalte staţii de televiziune.

Paginademedia.ro: Potrivit declaraţiilor lui Ionuţ Cristache, lui i s-a comunicat de către directorul staţiei că mutarea emisiunii a fost pentru că, citez, "aşa a vrut doamna" (Săseanu), "asta a fost voinţa". Dacă a pornit de la directorul interimar Ramona Săseanu, care a fost motivul acesteia?

TVR: Aşa cum am precizat, decizia aparţine Comitetului Director, nicidecum exclusiv unei persoane. Orice astfel de decizie este argumentată printr-o expunere de motive şi o notă de fundamentare, care se transmit Comitetului Director al SRTv.

Conform prevederilor Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Comitetul Director este compus din 7 (şapte) membri, actualmente din 5(cinci) doamne şi 2 (doi)domni.

Paginademedia.ro: Odată cu mutarea, condiţiile financiare ale contractului rămân neschimbate? Cu alte cuvinte, Ionuţ Cristache va avea acelaşi salariu?

TVR: Domnul Ionuţ Cristache nu este angajatul SRTv. Domnia sa a încheiat cu SRTv un contract de cesiune a drepturilor patrimoniale conexe, cuantumul acestuia fiind confidenţial.

Paginademedia.ro: Care este targetul de audienţă? Ce se întâmplă dacă acest target nu se atinge?

TVR: Targetul de audienţă se raportează la potenţialul slotului access prime time, pentru care managementul SRTv şi-a propus o creştere considerabilă a audienţei.

Totodată, pe parcursul verii, odată cu debutul vacanţei parlamentare, accentul va fi mutat de pe politica internă către alte teme de interes pentru publicul larg. Mai mult, pe durata Jocurilor Olimpice de la Tokyo, spaţiul din prime time va fi alocat, în mare parte, transmisiunilor sportive.

Paginademedia.ro: Pana la ce dată are contract Ionuţ Cristache cu TVR? Există vreo prevedere legată de întreruperea contractului înainte de termen? În ce condiţii?

TVR: Contractul de tipul celui încheiat cu dl. Ionuţ Cristache (contract de cesiune a drepturilor patrimoniale conexe) se încheie pe un an calendaristic, maxim până la 31 decembrie 2021.

Contractul poate fi întrerupt înainte de termen  în cazul în care una dintre părtile semnatare încalcă clauzele contractuale.


Paginademedia.ro: Contractul lui se prelungeşte automat după expirare? În ce condiţii?

TVR: Contractul dl. Ionut Cristache nu se prelungeşte automat, pentru că este condiţionat atât de indicatorii de performanţă, cât şi de clauze referitoare la respectarea normelor de etică, confidenţialitate şi ale celor referitoare la legislaţia din domeniul audiovizualului. 

Paginademedia.ro: Care sunt colaboratorii/invitaţii permanenţi care au contract cu TVR pentru emisiunea România 9 şi ce se întamplă în cazul lor? Se diminuează contractul? Se întrerupe? Se modifică?

TVR: Emisiunea are un format şi un buget alocat. In acest sens, nu este obligatoriu ca resursele alocate să fie cheltuite în totalitate, prin urmare lista colaboratorilor/invitaţilor permanenţi nu este limitativă. Bugetul alocat emisiunii poate fi majorat sau diminuat în orice moment. 

Nu vă putem oferi informaţii suplimentare deoarece TVR NU doreşte să încalce clauzele de confidenţialitate prevăzute în contracte, în aşa fel încât să provoace prejudicii părţilor implicate. 

CITEŞTE ŞI: Ionuţ Cristache, după mutarea emisiunii: "Eu nu ştiu ce trebuie să fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson"

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Costin Red Costin Red
    Nu m-am uitat niciodată la această emisiune. Nu mi se pare ceva interesant. Poate ,pentru altcineva este destul de interesantă.
  • Livia Pilă Livia Pilă
    Intotdeauna m-am uitat cu placere la emisiunile lui. Se vede ca e un adevarat profesionist. Chiar de-ar fi sa-l mute la ora 7 dimineata tot m-as uita.
  • Varanu' Varanu'
    Cine sustine ca emisiunea lui Cristache a fost (si este) echidistanta dpdv politic are ***. Sau e membru PSD! :)
  • Doina Barbos Doina Barbos
    Părerea mea ca simplu telespectator este că emisiunea lui Ionuț Cristache era una din puținele emisiuni echidistante d.p.d.v politic. Îmi este f.clar ca a deranjat totuși, iar mutarea la o oră atât de nepotrivită confirmă aceasta. Cu părere de rău nu voi mai urmări postul național care ar trebui să fie al tuturor românilor !
  • Livia Pila Livia Pila
    Comitetul director, acelasi, eternii aserviti oricarui director numit politic. Aceeasi oameni din cauza carora TVR a ajuns in situatia actuala.
  • Dindirel Dindirel
    Dragă Ramona,

    De ce nu faci niște discuții open-minded cu fiecare departament în parte FĂRĂ să fie acolo șefii actuali și adjuncții lor? Ai afla multe, adevăratele probleme! Nu te lăsa dusă de nas de păcălicii din CD si de cei mai multi (peste 85) dintre directorii care au nenorocit TVR. Sunt de ani de zile același incompetenți care se tot rotesc cate 2-3 pe fiecare post in funcție de puterea politică. Oameni fără niciun palmares, învățați să taie frunze la câini, ajunși la butoane fără merite profesionale. Este foarte clar că dacă vrei să îți dai șansa să schimbi ceva în bine nu o poți face cu inși care n-au performat. A trecut ceva timp de când ai pâinea și cuțitul și Gradea pare mai șefă decât tine prin toți obedienții ei care au devenit obedienții tăi. Cristache era doar o problemă gravă de imagine, clar, dar soborul de moderatori de la Tema Zilei înseamnă moartea pasiunii și întrebări comode pentru politruci. Ai un portofoliu slab de emisiuni, resursa umana de calitate e f puțină și, de regulă, ținută sub preș de oportuniștii care îți iau ochii.
  • Tudor Tudor
    Cine se uită la mizeriile lui asta?
  • Flag Flag
    România TV te așteaptă cu mare drag băiatule!
    Acolo te integrezi perfect in simpatizanții PSD ului
  • Mihai Privescu Mihai Privescu
    Actuala putere a strâns cu greu ceva peste 50%. Atâta vreme cât plătim toți impozite și taxe ar trebui ca TVR să nu prezinte exclusiv punctul de vedere PNL USR.
    Comentariul lui "Realia Tescariu" arată motivele: ura față de oricine nu laudă deșănțat puterea.
    Ce e mișto e că psd-istii, când erai ei la putere, îl înjurau pe același moderator pe care îl considerau incomod și agresiv.
    Nu e nimic nou! Încă o dovadă a ceea ce înseamnă politica PNL USR, a pumnului în gură, a sticlei incendiare, a m#ie.... Atât pot!
  • Livia Pilă Livia Pilă
    Ce înțelegem noi, angajații simpli ai TVR, din comunicatul emis de Serviciul de comunicare al TVR? Același de pe vremea Doinei Gradea. Cu aceeași conducere și în aceeași limba de lemn care vorbește dar nu spune, de fapt, nimic. Ca încropelii neperformante cu pricina i se va schimba ora de difuzare, că pseudo-emisiunea lui Cristache, care nu e, de fapt, a lui Cristache ci a magnificei Livia Șerban Iancu este un talk show bun pentru orice oră,, că secretomania țesută in jurul contractul realizatorului care nu e realizator va rămâne aceeași ca pe vremea Doiniței Gradea , că Eduard Dirvariu a vorbit de capul lui, dar nu i se va întâmpla nimic fiind pesemne inamovibil, ș căi încă cel puțin opt luni de acum încolo TVR 1 va fi parazitata de omul lui Voiculescu. Bravo, Ramona! Esti tare ca fularul! sau, mă rog, ca prazul!
  • Realia Tescariu Realia Tescariu
    Ca a fost Doamna, ca a fost Comitetul Director, același de pe vremea Gradenei, adică oamenii care îl țineau în brate pe Cristache, realitatea e una singura. Emisiunea e slaba, partizana, cu un moderator prost și un producător fără coloana vertebrala. Făcută în interesul unor forte politice lesne identificabile. Asa ca OUT. Jumătățile de măsură nu sporesc deloc credibilitatea Televiziunii publice.

Trimite un comentariu

sus