Skip to main content

Libertatea: Pe urmele unui fake-news. Cum s-a propagat "ştirea" cu şoferii care nu primesc amendă dacă nu au în portbagaj lopată şi saci cu nisip

 
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Mai mulţi şoferi din România au avut în portbagaj saci de nisip şi o lopată, după ce o ştire falsă a fost rostogolită de câteva publicaţii online. Sursa primară se pierde însă, dar publicaţii cu nume au dat-o mai departe.

Publicitate

Publicaţii precum Newsweek, Antena 3, click.ro, evz.ro, capital.ro şi alte zeci de ziare locale şi regionale au scris despre amenzi de până la 3000 de lei pentru şoferii care, opriţi pe dreapta de poliţişti, nu fac dovada că au un sac de nisip şi o lopată pentru deszăpezire pe perioada iernii.

În materialul respectiv se citau modificări ale Codului Rutier din anul 2022 sau 2023, fără să fie indicat un articol din lege. Sancţiunile despre care se vorbeau ajungeau până la reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului notează Libertatea.ro.

Ştirile citau modificări ale Codului Rutier, care ar fi fost făcute fie 2022 sau în 2023. Acele modificări nu existau însă.

De expemplu, ce scrie un material publicat de Newsweek.ro?

"Conform modificărilor aduse Codului Rutier 2023, şoferii care circulă pe drumurile din România sunt obligaţi să aibă în maşină şi un săculeţ cu nisip, şi o lopată pentru deszăpezire. Lipsa nisipului şi a lopeţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, adică 1.305 – 2.900 de lei, şi reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”, scrie articolul publicat de Newsweek.ro, dar care se regăşeste şi pe alte site-uri, în forme diferite.

Nu există modificări ale Codului Rutier

Ziarul Libertatea a încercat să identifice sursa primară de unde s-a răspândit informaţia, însă nu a reuşit. Despre acest subiect sunt materiale din februarie 2020, dar cele mai multe au fost publicate la finalul anului trecut sau la începutul acestui an.

Mai precis, în textele din 2020 erau citaţi poliţişti rutieri care făceau trimitere la sacul de nisip şi la lopată ca fiind recomandări, nu obligaţii.

"Nisipul şi lopata pentru deszăpezire sunt recomandări pentru deplasări montane", spun cei de la Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române

Andra Arsintescu, inspector:

"Nu există în momentul de faţă vreo modificare a Codului Rutier care să conţină această prevedere şi din câte ştiu eu sau colegii mei nu ar fi vreo propunere în acest sens...

Sunt însă recomandări pe care le facem şoferilor, ca atunci când se deplasează în vacanţă să se intereseze de starea părţii carosabile, de condiţiile meteo şi să fie pregătiţi să îşi echipeze autovehiculul corespunzător."

Textul integral, pe libertatea.ro

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus