Skip to main content

Tensiuni la Facultatea de Jurnalism: profesor acuzat de studenţi de „comportament abuziv”

 
Captură Libertatea
Captură Libertatea

Profesorul Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, este acuzat de "comportament abuziv" într-o scrisoare deschisă semnată de 56 de studenţi. Ce acuză studenţii? Cum se apără profesorul în cauză? Care este poziţia decanului?

Publicitate

Deocamdată, Consiliul Departamentului de Jurnalism al FJSC a solicitat conducerii facultăţii o investigaţie, precum şi autosuspendarea cadrului didactic acuzat. Totodată, rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză a cazului.

Subiectul a fost relatat pe larg de edupedu.ro şi de Libertatea. Cele mai importante idei, în continuare:

1. Ce acuză studenţii în scrisoare?

În scrisoarea deschisă remisă Edupedu.ro, studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din Universitatea din Bucureşti spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode şi Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universităţii din Bucureşti, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmaţii total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar.

Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenţilor prezenţi în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proşti». Domnia sa a susţinut şi faptul că «aţi intrat proşti la facultate, dar ieşiţi de aici şi mai proşti»”. 

Studenţii spun că trei dintre cei prezenţi luni „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând şi nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj şi comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a păţit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăţ, nu să ne jigniţi dumneavoastră»

2. Cum se apără Marian Petcu

EduPedu a realizat un interviu pe această temă cu profesorul Marian Petcu.

Marian Petcu:

"Acolo sunt nişte ipoteze calomnioase, că eu îi dispreţuiesc. Dimpotrivă, nu îi dispreţuiesc, sunt studenţii mei şi mă lupt cu ei să înveţe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferenţă, din contemplare.

"Uite cum a fost: văzând că nu răspund, că nu pun întrebări, le-am zis că există riscul ca la finalul facultăţii să iasă mai proşti decât au intrat. Dar înţelege contextul, că toate sunt scoase din context."

"Au fost 3 copii [care au plecat din sala de curs luni, 13 martie 2023 – N.Red.]. De ce au plecat? Ei se amuzau pe laptop, probabil că vedeau filme, nu m-au ascultat, le-am spus: fie veniţi în primul rând, fie ieşiţi din sală! Asta face un profesor, impune o anumită disciplină, nu fiecare face ce îi trece prin cap."

"Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze şi o să îi invit să înţeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simţul umorului, îmi pare rău."

3. Studenţii de acum, împotriva lui Petcu

Libertatea a stat de vorbă cu mai mulţi studenţi. Toţi au povestit că sunt jigniţi constant la cursuri de către profesorul lor, că li se adresează replici nelalocul lor şi că se simt umiliţi. 

„Eu stăteam tot timpul cu camera deschisă, la orice curs online. N-am făcut excepţie nici la domnul Petcu, deşi spunea să închidem camerele. La un moment dat, mi-a zis: «Nu mai sta cu mâna la gură, o să faci bube şi n-o să te mai pupe băieţii». Îmi amintesc că i-am spus că mi se pare un comentariu deplasat. Comentezi prea mult, mi-a răspuns”, a povestit Andra, cea care a făcut şi postarea pe FB despre comentariile primite de la profesor cu privire la poza pe care o avea la contul de Google Meet.

Atât Andra, cât şi colegii ei cu care ziarul Libertatea a stat de vorbă spun că, „de fiecare dată când am încercat să semnalăm problema asta cuiva, ne-am izbit de un zid şi de reacţii de tipul «aşa e el» sau «glumeşte»”.

4. Generaţiile din urmă, altă părere despre Petcu

Postările publicate de studenţi au ajuns şi la foşti studenţi ai FJSC, iar experienţele lor sunt diferite, notează Libertatea. Majoritatea confirmă limbajul colorat al profesorului, dar unii atrag atenţia că Marian Petcu glumeşte când îşi face studenţii „proşti”, „tăntălăi”, „arătări despletite” ş.a.
 

„Foarte interesant să văd diferenţa dintre generaţii. Când eram eu student, Petcu, era printre cei mai iubiţi profesori din FJSC. Chiar şi cei care se simţeau jigniţi ajungeau repede la sentimente mai bune. Motivul e că el nu spune cu intenţia de a jigni ci în sensul de «neştiutori». De tineri care acum învaţă să nu mai fie «proşti»”, a comentat un fost student.

5. Decanul Antonio Momoc

Contactat de Edupedu.ro, decanul FJSC, Antonio Momoc, a spus că “e clar din punct de vedere moral, etic, legal: un discurs sau un limbaj de genul acesta este inacceptabil” şi că limbajul profesorului era cunoscut: “unii chiar l-au premiat acum câţiva ani, la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool şi are anumită atitudine. Generaţiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj.”.

Decanul a precizat că, cel mai târziu luni, 20 martie, va convoca un consiliu şi vor fi urmate o serie de proceduri pentru soluţionarea acestei situaţii.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sabina Sabina
    De săptămâna viitoare încep individualele la Survivor. Concurenții rămași vor forma tribul Taibo.
  • Sabina Sabina
    Pro TV va difuza de Paște filmul Iisus din Nazareth.
  • S S
    TVR-ul isi lanseaza noi emisiuni-concurs,unul nou legat de limba romana,ca fix asta le lipseau,in rest le aveau pe toate
  • Sabina Sabina
    Aseară Pro TV a fost lider de audiență cu știrile Pro TV și cu filmul King Arthur ,până a început meciul.
  • Miluta Miluta
    Care e problema ta bolovane B.A.M ? Lasa sa posteze audientele daca nea Obaie OBae nu le da. Audientele de joi si vineri nu le avem de 2 luni. Dar cu Americanii Zero le avem zi de zi.
    Deci, care e problema ta postacule ?

    Chiar îi păsa cuiva (la modul sincer) dacă PRO TV e o televiziune poluantă sau nu?

    Poluanta e Antenuta Zero postacule antenist.
  • B.A.M B.A.M
    Sabina, numai când îl criticai pe mile că actionează ca un troll. De ce i-ai luat exemplul?
    De ce ai acest comportament de troll, DIN NOU???
    Chiar îi păsa cuiva (la modul sincer) dacă PRO TV e o televiziune poluantă sau nu?
    Chiar îi păsa cuiva care era ora minutului de aur?
    Mai lasă trolling-ul!
  • Paul Cristian Stefanescu Paul Cristian Stefanescu
    Ce patetici! Generația Greta Trotineta. Dacă ii trăgea tovarășa educatoare de perciuni și le dădea tovarasa învățătoare câteva rigle la palmă și tovarasul diriginte câteva perechi de palme, acum nu mai erau traumatizate loazele astea. Și profesorul asta, sta sa explice ce și cum, în loc sa tacă si sa le dea un examen serios. Ca sunt sigur ca rămân repetenți. Deși nu știu cum mai sunt *** de facultăți din ziua de azi, cu credite de la ICredit, fel de fel de sisteme în favoarea *** și a putorilor. Dincolo de toate, facultățile astea de jurnalism, ziarism, gazetarism, piarism și senesepism sunt fără rost. S-a-ntors lumea cu susu-n jos: discipolul da lecții maestrului în epoca de trotineta.
  • jk jk
    Vad ca cei de la Kanal D sunt indecisi.Mai nou,telenoveaua scoasa din grila,aia initial dublata in romana,revine in grila,dar luni si marti dupa o alta telenovela,de la 22.30
  • jk jk
    @Sabina am vazut logo ul special azi noapte.Nu ma asteptam sa marcheze si ziua de azi cu unul special,in stilul celor de Dragobete sau 1/8 Martie
  • Sabina Sabina
    Cea de-a zecea ediție Românii au talent a fost lider absolut de audiență, în intervalul orar 20:28 – 24:16. În rândul publicului național, cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, PRO TV avea 11.6 puncte de rating și 40.6% cotă de piață, față de locul 2 care avea doar 3.1 puncte de audiență și 10.9% share. De-a lungul difuzării, aproape 2.2 milioane de români au trăit cu sufletul la gură alături de concurenții care urcau pe scană, iar în minutul de aur, la ora 21:31, peste 2.9 milioane de telespectatori erau cu ochii pe emisiune.
  • B.A.M B.A.M
    E trist că PRO TV cade în demagogia ecologiștilor, plătiți la greu de Putin. Dar asta e...
    P.S.
    Recomand următoarea parte dintre minutele 38:35 și 39:15 (pentru cei cu răbdare de la 32:40 la 39:15).
    Nu e ceva rău să fi ecologist, dar această atitudine trebuie guvernată de RAȚIUNE!!!! Degeaba acționezi orbește, dacă nu vezi beneficiarii...
    (SPOILER: Material făcut în spirit progresist de TVR 1!)
    https://m.youtube.com/watch?v=m4qirEHLCNU&list=PLxO8-C91Lp91EvQY8vyMlQvkGnlSiQzB9&index=18
  • Sabina Sabina
    Sâmbătă, 25 martie, PRO TV marchează Ora Pământului și se alătură celui mai mare eveniment de mediu din istorie!

    Milioane de oameni din întreaga lume, instituții și companii sting luminile timp de o oră în cadrul celui mai mare eveniment de mediu din istorie: Earth Hour. PRO TV se alătură acestei inițiative și marchează această mișcare prin schimbarea logoului.


    ”Ne dorim ca împreună să avem grijă de planetă și să promovăm un comportament sustenabil atât în rândul angajaților, cât și în rândul celor care ne privesc zilnic. Marcarea Orei Pământului este deja o tradiție pentru PRO TV și vine ca o extensie a acțiunilor pe care le-am făcut intern pentru a reduce emisiile de carbon. Intenționăm ca în anii următori toate producțiile noastre sa fie acreditate albert”, spune Aura Zaharia, CFO PRO TV și ambasador Environmental and Social Governance (ESG).


    În fiecare zi, PRO TV implementează planuri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra mediului și pentru a proteja planeta. PRO TV ia măsuri pentru a reduce emisiile de carbon ale producțiilor sale, dar și pentru a le oferi angajaților soluții pentru un mediu de lucru sustentabil. În această mișcare, PRO TV vizează reducerea amprentei de carbon.

    ”Importanța conștientizării problemelor climatice și, mai ales găsirea soluțiilor care să rezolve aceste probleme trebuie să fie unul din punctele principale de pe agenda fiecărei companii. Consumăm resurse limitate și, uneori foarte greu regenerabile, producem mult prea mult și nu întotdeauna sustenabil. Orice schimbare care vine în ajutorul mediului înconjurător e bine-venită. PRO TV ia parte în fiecare an la diverse evenimente speciale ce au drept scop educarea publicului nostru și creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor legate de mediu. E deja o tradiție să sărbătorim alături de întreaga planetă, pe 25 martie, “Ora Pământului”. O să stingem și noi un bec animat aflat în centrul logo-ului PRO TV susținând astfel mișcarea globală. Pe tot parcursul anului o să fim alături de multe alte evenimente de acest fel și vom adapta logo-ul PRO TV la aceste momente speciale. Uitați-vă cu atenție în colțul stânga sus al tv-ului!”, a spus Vasile Alboiu, Director de Creație PRO TV.

    Printre măsurile implementate deja în rândul producțiilor TV, dar și la sediu, se numără: înlocuirea elementelor de unică folosință cu elemente reutilizabile - paharele de plastic au fost înlocuite cu sticle, căni și termosuri, tacâmurile și caserolele de plastic au fost eliminate complet, deșeurile sunt colectate selectiv, iar începând din luna martie 2023, PRO TV beneficiază la sediu de energie 100% regenerabilă. Printre producțiile care au obținut până-n prezent certificarea ALBERT Carbon Neutral Sustainable Production sunt: Românii au talent, Vocea României, Ce spun românii, sezoanele 1 și 2 din serialul Clanul, Batem Palma?, Lecții de viață, iBani, Doctor de bine, iar numeroase alte producții PRO TV sunt deja în curs de acreditare.
  • Sabina Sabina
    Aseară, milioane de români s-au bucurat de comedie și au urmărit cu sufletul la gură avântul „antreprenorial” a lui Dorel. În intervalul 20:28 – 22:32, serialul Las Fierbinți a fost lider absolut de audiență și a întregistrat 10.1 puncte de audiență și 29.3% cotă de piață, în rândul publicului Național, format din persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani din categoriile ESOMAR ABCD, în timp ce televiziunea de pe poziția secundă avea 6.8 puncte de rating și 19.7% share.

    La nivel național, aproape 1,7 milioane de români au urmărit în fiecare minut aventurile fierbințenilor, iar la ora 21:17, în minutul de aur, peste 2,1 milioane de telespectatori erau cu ochii pe PRO TV.

    Șef sub acoperire a fost lider absolut de audiență și în această săptămână. Aseară, în intervalul 22:33 – 24:02, PRO TV a înregistrat 5.6 puncte de rating și 25% cotă de piață, în rândul publicului Național 21-54 ESOMAR ABCD, în timp ce televiziunea de pe poziția secundă avea 4.2 puncte de audiență și 18.5% share.
  • Miluta Miluta
    Nea Obaie, audientele de joi si sambata nu le dai ? Dai doar cele pro Antenuta Zero ?
  • Sabina Sabina
    Săptămâna viitoare începe unificarea la Survivor .La sfârșitul lui mai se vor termina toate emisiuniile Pro TV.

Trimite un comentariu

sus