Skip to main content

INTERVIU. „Restaurante la capătul lumii”. Detalii despre noua emisiune de la National Geographic. „Această emisiune nu e despre mine, ci despre cei care au creat aceste locuri”

 
INTERVIU. „Restaurante la capătul lumii”. Detalii despre noua emisiune de la National Geographic. „Această emisiune nu e despre mine, ci despre cei care au creat aceste locuri”

Care este legătura dintre un restaurant creat într-o staţie de emisie radio dezafectată, pe o insulă plină de urşi polari, şi un restaurant plutitor dintr-o pădure Braziliană, ori un restaurant în vârf de munte din Panama?

Publicitate

Sunt locuri îndepărare, sunt „Restaurante la Capătul Lumii”. Acesta este titlul noului serial documentar culinar ce vine la National Geographic începând de astăzi, 4 martie, de la ora 20.00. O producţie ce are în rol de gazdă pe Chef Kristen Kish, o aventurieră, amatoate de călătorii, câştigătoare a emisiunii Bravo „Top Chef”, în SUA, dar şi proprietar de restaurante. 

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Kristen Kish despre provocările prin care a trecut pentru a ajunge în acest locuri greu accesibile. 

Înainte de interviu, iată câteva detalii despre emisiune:

Sunt patru episoade, fiecare filmat într-un alt loc exotic şi izolat: Boquete, Panama; Svalbard, Norvegia; North Haven Island, Maine şi Paraty, Brazilia.

Chef Kish merge în culisele unor afaceri de familie, mai mici sau mai mari, şi stă de vorbă cu cei care au reuşit să creze mici insule gastronomice în unele dintre cele mai inedite locuri de pe pământ.

Spre exemplu, ajunge în Norvegia, în Svalbard, o insulă populată de urşi polari, greu accesibilă, unde o norveginacă a deschis un restaurant într-o staţie de emisie radio dezafectată. Cheful restaurantului, Rogier Jansen, are drept obiectiv ca mâncarea să fie la fel de aventuroasă pentru călătoria până acolo. 

Paginademedia.ro: Noua ta emisiune arată foarte bine. Ce ţi-a plăcut la acest format? Aventurile prin care ai trecut, pentru a ajunge în acele locuri îndepărtate, restaurantele inedite, mâncarea?

Kristen Kish: Aşa este, ai ocazia să călătoreşti şi să mănânci preparate grozave. Dar cred că cea mai importantă parte şi cea mai spectaculoasă a fost că am avut ocazia să petrec câte o săptămână cu acei oameni, să învăţ cine sunt ca persoane, şi apoi să afllu cum au creat şi cum conduc aceste restaurante. Cum au ales să meargă pe aceste căi mai puţin bătătorite. Această emisiune nu e despre mine, ci despre cei care au creat aceste locuri.

Paginademedia.ro: Ai avut ocazia să călătoreşti în locuri uimitoare, de la pădurea tropicală, până la gheţarii de la Polul Nord. Care a fost cel mai dificil lucru pe care l-ai făcut?

Kristen Kish: Cred că cel mai dificil loc în care a trebuit să ajung a fost cam orice loc în care există ţânţari. Experienţa din Brazilia a fost destul de dificilă pentru că zona aceea abundă în ţânţari. Prin urmare, nu a fost vorba despre ce a trebuit să fac ci despre mediul în care a trebuit să trăiesc. Pentru mine, ţânţarii sunt probabil cel mai mare coşmar şi de-aceea a fost dificil.

Paginademedia.ro: Ce lucruri uimitoare ai învăţat despre mediul înconjurător din locurile pe care le-ai explorat?

Kristen Kish: Am realizat că cele mai importante experienţe au fost să învăţ de la oamenii care şi-au creat mediul înconjurător. Este foarte important şi modul în care o faci. Mă uit, spre exemplu, la Rolando, care se află în Panama, în pădurea tropicală. A cumpărat acri întregi de teren, care nu aveau vegetaţie, şi a transformat totul. A făcut-o cu mâinile lui. Pentru mine, el şi-a creat propria realitate aşa cum şi-a dorit, ceea ce mi se pare admirabil.

Paginademedia.ro: Cu ce îţi doreşti ca oamenii să rămână după ce urmăresc emisiunea Restaurante la Capătul Lumii?

Kristen Kish: Sper că oamenii să rămână cu multe lucruri. Fie că îţi place sau nu mâncarea, fie că îţi place sau nu să călătoreşti, la finalul zilei cred că ar trebui să avem dorinţa asta de a învăţa ceva nou. Şi să poţi face asta prin intermediul preparatelor culinare şi a călătoriilor cred că este minunat. Chiar dacă nu-ţi place mâncare, poate că vei găsi interesant modul cum fac alţii lucruri dificile.

Paginademedia.ro: În călătoriile tale, care a fost locul care te-a impresionat cel mai tare?

Kristen Kish: Cred că momentul în care am rămas fără cuvinte a fost în Svalbard, care este practic la Polul Nord. Eram cu barca şi ajungem în faţa acestui gheţar şi ochilor mei le-a luat câteva clipe până să se obişnuiască cu strălucirea la propriu a gheţarului, şi a soarelui şi a luminii care se reflectă, dar a fost un moment în care am spus: Doamne Dumnezeule! Uau! Am rămas fără cuvinte.   

Paginademedia.ro: Care au fost cele mai surprinzătoare ingrediente cu care ai avut ocazia să găteşti?

Kristen Kish: Au fost surprinzătoare în sensul că nu le-am văzut sau nu le-am folosit până atunci. Însă nu le-aş cataloga drept surprinzătoare, cât captivante.

Paginademedia.ro: Şi ne poţi da câteva exemple?

Kristen Kish: Au fost mai multe lucruri. Limbă de ren sau stomac de porumbel din Svalbard sunt câteva dintre ele. Dar au fost şi multe ingrediente familiare, iar asta este o confirmare că poţi găsi lucruri comune oriunde te-ai afla. Iată că există lucruri familiare ce ne leagă pe toţi.

Paginademedia.ro: Ce crezi că vor avea de învăţat ceilalţi pasionaţi de călătorii?

Kristen Kish: Sper că la finalul zilei rămâi cu mirări şi curiozităţi să înveţi lucruri despre alte persoane. Nu pot să spun că sper că toate lumea va merge la acest restaurante şi să se bucure de mâncarea lor. Nu oricine poate face asta şi poate că nu toată lumea vrea să facă asta. Mie îmi place să călătoresc, însă poate nu şi altora. Aşa că sper că telespectatorii vor fi fascinaţi de poveşti şi de modul în care acei oameni au ales să trăiască.  

Paginademedia.ro: Va mai fi un nou sezon?

Kristen Kish: Sper că va fi. Ţineţi aproape.

FOTO din emisiunea Restaurante la Capătul lumii, care debutează pe 4 aprilie, la ora 20.00

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus