Skip to main content

Rise Project: Profesor de la Facultatea de Jurnalism, acuzat de mai multe studente de comportamente nepotrivite

 
Rise Project: Profesor de la Facultatea de Jurnalism, acuzat de mai multe studente de comportamente nepotrivite

UPDATE. Horea - Mihai Bădău a trimis Paginademedia.ro un drept la replică, pe care îl publicăm integral în finalul acestui articol. 

Publicitate

Nou scandal la FJSC. Platforma de investigaţii Rise Project vine cu dezvăluiri despre unul dintre profesori, Horea - Mihai Bădău, lector univeristar doctor la FJSC din anul 2008, acuzat de mai multe studente că le-a făcut avansuri. Profesorul este în prezent în concediu fără plată din septembrie 2021. 

 „Din poveştile lor, reiese un tipar de comportament al lui Bădău: în toţi aceşti ani, a ales studente pe care le-a contactat în privat şi, dacă ele i-au răspuns la mesaje, a dus conversaţia într-o direcţie în care le-a sugerat repetat că au nevoie de un bărbat ca el în viaţa lor.

Fiindcă majoritatea s-au temut să-i spună să înceteze, a mers mai departe: le-a sunat noaptea, le-a invitat în oraş, la el acasă, în Vamă. Le-a angajat, le-a coordonat practica, le-a trimis poezii, le-a spus ce consideră el „feminin”, le-a aşteptat cu flori la cămin, le-a făcut declaraţii de dragoste şi, în cele din urmă, avansuri. S-a transformat în agresor când a ajuns să aibă relaţii sentimentale cu studentele, abuzându-le emoţional şi psihologic, ne-au confirmat mai mulţi experţi”, scrie Rise Project. 

Ancheta Rise Prohect, semnată de Carla Lunguţi şi Cristian Lupşa, a presupus o documentare care a durat de opt luni, timp în care jurnaliştii au stat de vorbă cu 40 de studente şi studenţi din 10 generaţii, de la specializările Jrunalism, Publicitate şi Comunicare.

„Toţi ştiau zvonurile şi o treime dintre studente ne-au confirmat că au trăit ele însele experienţe cu Bădău, pe care le descriu ca „neplăcute”, „hărţuire” sau „abuz”, mai scrie Rise Project. 

Textul spune poveştile a cinci femei cu experienţe diferite, care confirmă tiparul de comportament abuziv al lui Bădău. (Ele sunt susţinute de mărturii din partea altor nouă femei.) De la unele am primit şi screenshoturi din schimburi de mesaje de pe WhatsApp, Facebook Messenger şi emailuri. Am ascultat şi mesaje audio lăsate de Bădău. Mesajele scrise şi audio pe care le vedeţi ilustrate în text sunt trimise de el; în unele locuri le-am corectat gramatica, ca să fie mai uşor de parcurs. Am decis să nu le publicăm ca screenshoturi, tot pentru a proteja victimele, mai arată Rise Project. 

Contactat de RISE, Horea Bădău a cerut întrebările prin email. Spunând că sunt „răuvoitoare si tendenţioase” nu a răspuns punctual la cele care îl întrebau despre comportamentele descrise în acest material. A declarat, în email: „Nu am abuzat niciodată de nimeni, nu am hărţuit niciodată pe nimeni, nici sexual, nici în alt fel”.

Una dintre mărturii a venit de la o tânără pe nume Andreea. 

Apelurile şi mesajele, atât scrise cât şi audio, începuseră s-o îngrijoreze: „Îmi spunea cum o să arate copiii noştri, care o să alerge pe plajă în Vamă”. Primea mesaje în care el îi spunea că o iubeşte, că îi e dor de ea. „Deja am zis că nu. Adică nu am avut nicio tangenţă cu tine, doar ţi-am răspuns la telefon, te-am lăsat să vorbeşti, nu te-am contrazis şi deja mă iubeşti”, se gândea Andreea atunci.

Declaraţiile lui există şi în screenshoturi, şi în înregistrări.

„Oamenii faini sunt rari. De aceea, atunci când se întâlnesc, ar trebui să-şi facă o familie. Teeeseeeeeee, mededeteee.” („Te sărut, mi-e dor de tine.”)

„Eşti frumoasă. Mulţumesc, mulţumesc că exişti. Te sărut. Să zâmbeşti şi să ai o zi minunată.”

Articolul integral catedra de abuz: Profesor universitar caută dragostea în facultate, AICI

Drept la replică din partea lui Horea-Mihai Bădău, lector universitar la FJSC: 

"Articolul din Rise Project este o insailare de povesti, fantasme si fantezii mincinoase insailate intr-un stil tendentios si rauvoitor pentru a construi o falsa realitate acuzatoare, cu intentia clara de a-mi face rau", spune Bădău într-un drept la replică.

Deşi profesorul la jurnalism nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, el vine cu o replică în care vorbeşte şi de un eventual "proces".

Bădău:

"Voi invita toate persoanele care au participat la acest articol, precum si autorii lor in justitie pentru a raspunde pentru afirmatiile lor. In fata justitiei se afla adevarul intr-un mediu echidistant, cum ar trebui sa fie si cel jurnalistic.

"Nu am hartuit absolut niciodata pe nimeni, nu am abuzat niciodata de nimeni, am oroare de oamenii care fac asta", mai spune el.

În replică, el acuză "o executie motivata politic", vorbeşte de "studente care se răzbună" şi chiar afirmă că "unele studente s-au obisnuit sa initieze manevre de seductie". Nu prezintă însă nicio dovadă pentru aceste afirmaţii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus