Skip to main content

Iulia Marin, jurnalistă la Libertatea, a murit la 32 de ani

 
Sursa foto: Iulia Marin, Facebook
Sursa foto: Iulia Marin, Facebook

Iulia Marin, jurnalistă la Libertatea a murit marţi, 18 aprilie. Jurnalista a fost găsită de poliţie şi de proprietară în apartamentul în care locuia.

Publicitate

Cauzele decesului vor fi stabilite de medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) în următoarele zile, notează Libertatea.Iulia Marin era jurnalistă de politică şi de investigaţii la ziarul Libertatea.

Iulia Maria avea o experienţă de 11 ani şi a lucrat de-a lungul timpului la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul şi, în ultimii 3 ani, la Libertatea.

Iulia Marin s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sănătate mintală, despre care a ales să vorbească deschis, inclusiv despre tulburarea bipolară. A scris constant despre bolile psihice pe pagina ei de Facebook.

Cum a început cariera Iuliei Marin?

A început cu texte din sfera politică la Adevărul. Primul, pe 19 septembrie 2012, din politica externă. Legat de actele de tortură din închisoarea gruzină Gldani, care au declanşat proteste serioase în Georgia.

A trecut apoi la PressOne, unde, în 2015, a descoperit cine a fost femeia în rochie albastră. Izabela Odor, cercetătoarea luată pe sus de mineri pe 14 martie 1990.

Imediat după ce-a împlinit 28 de ani, Iulia a ajuns la Recorder.

La Libertatea s-a mutat în prima săptămână a stării de urgenţă COVID-19, în martie 2020. Şi a trecut de la investigat achiziţiile din pandemie la vaccinările peste rând şi tema războiului din Ucraina.

Redăm câteva dintre mesajele care s-au scris pe Facebook despre moartea jurnalistei.

Diana Oncioiu, jurnalist la publicaţia Să fie lumină şi la Dela0.ro:

"Iulia Marin nu mai e. Când oamenii nu mai sunt ne amintim cât erau de minunaţi. Aici nu cred că e cazul. Lumea ştia ce jurnalistă talentată, minuţioasă şi extrem de muncitoare era. Eşecul nostru e în altă parte.
 
Iulia Marin a vorbit deschis despre lupta ei cu boala în articole, postări. A făcut-o fără perdea, iar noi i-am apreciat postările, i-am scris poate în privat cât e de curajoasă şi talentată. Iulia a făcut toţi paşii necesari. Dar noi ce am făcut dincolo de a asista la lupta ei? O luptă ca a Iuliei nu e de dus de unul singur. Şi nu se duce cu like-uri şi inimioare (...)."
 
Dan Duca, redactor-şef Libertatea:
 
"Iulia Marin e unul dintre cei mai curajoşi, talentaţi şi minunaţi oameni pe care îi cunosc. Şi va fi mereu cu noi. Mereu."
 
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1:
 
"Am aflat cu tristeţe că s-a stins jurnalista Iulia Marin (la doar 32 ani). N-am cunoscut-o personal deşi mi-ar fi plăcut. Însă am schimbat păreri şi am vorbit despre un subiect aproape tabu pentru o mare parte a presei din România: construcţiile ilegale din Bucureşti sau şantierul One Modrogan.
 
 
În articolul despre şantierul ilegal din Aleea Modrogan l-a deranjat inclusiv preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar One care este şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei de presă Ringier - grupul care editează ziarul Libertatea. A fost atunci o întreagă dezbatere pe subiectul acesta (las în comentarii articolul).
 
Îmi pare foarte rău de dispariţia curajoasei jurnaliste Iulia Marin. Condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu să o odihnească."

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus