Skip to main content

Patru jurnalişti ruşi, condamnaţi la muncă silnică pentru că „au instigat“ la proteste

 
Patru jurnalişti ai unei reviste studenţeşti au fost pedepsiţi pentru că „au instigat“ tinerii să manifeste împotriva Kremlinului. Sursa foto: Pexels
Patru jurnalişti ai unei reviste studenţeşti au fost pedepsiţi pentru că „au instigat“ tinerii să manifeste împotriva Kremlinului. Sursa foto: Pexels

Condamnaţi la muncă silnică în Rusia. Patru jurnalişti ai unei reviste studenţeşti au fost pedepsiţi pentru că „au instigat“ tinerii să manifeste împotriva Kremlinului, denunţă Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ).

Publicitate

Un tribunal din Moscova i-a condamnat astăzi, 13 aprilie, pe Natalia Tyshkevich, Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova şi Armen Aramyan la doi ani de muncă silnică, scrie organizaţia pe site-ul ei.

Ricardo Gutiérrez, secretarul general al EFJ:

„Suntem alături de Natalia, Vladimir, Alla şi Armen. Violenţa acestei decizii judecătoreşti demonstrează hotărârea autorităţilor ruse de a eradica orice voce independentă în Rusia, de a impune o pătură asupra societăţii civile ruse.

Condamnăm ferm această hotărâre şi cerem eliberarea imediată a celor patru jurnalişti, care şi-au făcut doar datoria. Regimul Putin nu va învinge vocile libere şi independente din Rusia.”

Context. Anul trecut, aceştia au fost arestaţi în urma unui raid la redacţie. De asemenea, casele lor au fost percheziţionate. Până la urmă au fost eliberaţi din închisoare, dar plasaţi în detenţie la domiciliu, conform sursei citate.

Publicaţia DOXA, actualmente închisă, a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de studenţi şi absolvenţi ai Şcolii Superioare de Economie din Moscova. Materialele jurnalistice publicate se concentrau pe viaţa studenţească, ştiri educaţionale, politică şi ştiinţă.

Ofiţerii Comitetului de Investigaţie le-au spus jurnaliştilor că acuzaţiile provin dintr-un videoclip publicat de DOXA în ianuarie 2021, pe fondul protestelor la nivel naţional în sprijinul opoziţiei Alexei Navalny, scrie EFJ.

Videoclipul, intitulat „They Can’t Defeat Youth”, a exprimat sprijinul pentru studenţii care au fost pedepsiţi de instituţiile lor de învăţământ pentru participarea la acele mitinguri.

Ulterior, DOXA a şters videoclipul din ordinul autorităţii de reglementare a mass-media de stat ruse Roskomnadzor (RKN).

Jurnaliştii au motivat faptul că videoclipul nu conţinea niciun apel pentru a se alătura protestelor, ci şi-a exprimat doar îngrijorarea pentru aceşti studenţi.

Cei patru reporteri au spus că vor contesta verdictul.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    sa MANIFESTEZE

Trimite un comentariu

sus