Skip to main content

"Pe urmele abandonului" - un podcast narativ care se lansează în România. Istoricul Simina Bădică şi psihologul Simona Tache, printre vocile de la podcast

 
Sursa foto: Muzeul Abandonului, Facebook
Sursa foto: Muzeul Abandonului, Facebook

Pe urmele abandonului este numele celui mai nou podcast care se va lansa în România. Ce tip de podcast este? Pe urmele abandonului este un podcast narativ, lansat de Muzeul Abandonului. Este un podcast despre fenomenul abandonului în România.

Publicitate

Primul episod se numeşte Memoria generează speranţă. Podcastul va avea 10 episoade, iar la fiecare două săptămâni se va lansa un episod nou. Al doilea episod din podcastul Pe urmele abandonului este intitulat Antifonarea durerii şi va apărea pe 21 noiembrie.

Podcastul poate fi urmărit pe canalul de YouTube-Muzeul Abandonului, dar şi pe Spotify.

Ce urmăreşte podcastul narativ Pe urmele abandonului?

Podcastul pune în valoare discuţiile şi dezbaterile echipei de cercetători: istorici, sociologi, psihologi, muzeografi, arhivişti.

Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului şi narator al proiectului:

"Uneori, după ore întregi de discuţii pe tema documentelor sau mărturiilor muzeului ne dădeam seama că interacţiunea dintre noi, bogăţia de detalii, de ipoteze, erau mult mai consistente şi incitante decât alte ustensile de comunicare şi căi prin care încercam să ajungem la public.

Şi atunci ne-am gândit: de ce nu am utiliza această resursă sub forma unui podcast? Aşa am început să arhivăm sonor parte din aceste sesiuni de dezbatere şi ulterior am creionat scenarii tematice, în aşa fel încât cele 10 episoade ale proiectului să acopere capitolele de organizare şi cercetare ale Muzeului Abandonului."

Ana-Maria Ciobanu, scenarist proiect:

"Scenariul seriei te poartă pe urmele descoperirii acestei istorii şi transformării ei într-un muzeu virtual, cu o estetică audio construită din muzică, sunete autentice de paşi, cioburi, porţi şi lacăte (înregistrate în clădirea căminului-spital Sighet) şi sunete de arhivă.

Fiecare episod reflectă o călătorie de la descoperire la arhivare în Muzeu şi povesteşte efectele pe care obiectele sau mărturiile le-au avut asupra echipei şi asupra publicului larg.

Oana Drăgulinescu este naratorul care te ghidează blând, dar ferm prin această istorie complicată, cu momente de pauză sonoră care permit informaţiei să se aşeze dar şi cu necesarele scormoniri inconfortabile într-un trecut pe care mulţi am vrea să-l uităm."

Ce voci se vor auzi în podcastul narativ Pe urmele abandonului?

  • Ioana Călinescu - jurnalist
  • Simina Bădică - istoric
  • Iris Şerban - arhivist
  • Simona Tache - psiholog
  • Anca Niţă - coordonator arhivare şi antropolog
  • Andra Aron - editor imagine
  • Andrei Lupu - fotograf
  • Ciprian Făcăeru - scenograf aplicaţie VR
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus