Skip to main content

REACŢIE. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere: „Ne uităm neputincioşi pe măsură ce mass-media independentă din Rusia este redusă la tăcere”.

 
Rusia este pe locul 150 din 180 de ţări în privinţa libertăţii presei, în 2021, potrivit indexului RSF.Sursa foto: Anete Lusina (Pexels)
Rusia este pe locul 150 din 180 de ţări în privinţa libertăţii presei, în 2021, potrivit indexului RSF.Sursa foto: Anete Lusina (Pexels)

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) cere Rusiei să abroge legea care pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare jurnaliştii care publică ştiri false despre armata rusă. Această modificare a fost adoptată vineri, 4 martie 2022.

Publicitate

Presa străină de top, printre care BBC, CNN, Bloomberg News, ABC, CBS News şi CBC/Radio-Canada din Canada, a decis suspendarea temporară de ştiri în Rusia, spun reprezentanţii organizaţiei. Noua lege promulgată de Putin îi vizează atât pe cetăţenii ruşi, cât şi pe cei străini.

În prezent, Rusia este pe locul 150 din 180 de ţări, conform indexul mondial al libertăţii presei 2021, realizat de RSF.

Jeanne Cavelier, şefa biroului RSF pentru Europa de Est şi Asia Centrală:

„Ne uităm neputincioşi pe măsură ce mass-media independentă din Rusia este redusă la tăcere. Cu acest nou amendament, punând jurnaliştii din Rusia în riscul unor pedepse penale semnificative, Vladimir Putin a dat lovitura finală şi a finalizat distrugerea presei independente din Rusia, care fusese deja slăbită considerabil de legea agenţilor străini, promulgată la sfârşitul lui 2017. Facem apel la autorităţile ruse să abroge imediat această lege draconiană”, este mesajul publicat pe site-ul RSF.

Citeşte şi: Cum blochează Rusia ştirile despre invazia din Ucraina. Putin a aprobat o lege ce pedepseşte „ştirile false” cu până la 15 ani de închisoare

Şi nu doar presa străină face un pas înapoi. Mai multe instituţii mass-media ruse sunt intimidate de noua lege, pe care RSF o numeşte draconică pentru că dă lovitura finală presei independente din Rusia.

Totuşi, mai sunt speranţe. Organizaţia RSF are o metodă pentru a combate blocarea instituţiilor media independente din Rusia. Reporteri fără frontiere a relansat operaţiunea #CollateralFreedom, care foloseşte tehnologia site-urilor "în oglindă" pentru a permite site-urilor de ştiri să evite cenzura. 

Cum funcţionează? Dacă o ţară vrea să interzică accesul la site-urile "în oglindă", create pe servere internaţionale care aparţin unor giganţi ai Internetului, atunci trebuie să se priveze şi de accesul la toate site-urile şi serviciile găzduite pe acele servere. Adică ţara e nevoită să accepte „daune colaterale” semnificative propriei economii. Mai multe detalii despre cum funcţionează această operaţiune puteţi afla de pe site-ul organizaţiei RSF.

Ce se întâmplă acum cu presa rusă?

Ziarul rus de investigaţie Novaya Gazeta a anunţat, pe 4 martie, că va scoate toate articolele despre războiul din Ucraina, deoarece cenzura militară rusă „intră rapid într-o nouă fază”, iar publicaţia „nu are dreptul de a pune în pericol libertatea jurnaliştilor săi“.

Şi site-ul de ştiri de afaceri The Bell a luat aceeaşi decizie, de a nu mai relata despre războiul din Ucraina pentru a-şi proteja jurnaliştii de urmărirea penală.

Radio Echo of Moscow, principalul post de radio independent al Rusiei, a anunţat pe 3 martie că îşi încetează activitatea şi că îşi închide atât site-ul, cât şi conturile de reţele sociale.

Alte instituţii de presă care au capitulat în faţa noii legi date de Putin sunt:

  • Dozhd TV,
  • site-ul de ştiri Znak,
  • The Village şi-a închis biroul din Rusia,
  • Radio Serebrianny Dozhd şi-a anulat majoritatea emisiunilor şi le-a înlocuit cu muzică şi mesajul repetat: „Nu putem vorbi, nu vrem să minţim"

Roskomnadzor, autoritatea rusă care controlează presa scrisă, televiziuni, radio şi digital, a blocat în ultimele zile 30 de site-uri din Rusia şi Ucraina.

Mai mult decât atât, aceasta le-a interzis jurnaliştilor să se refere la întâmplările din Ucraina folosind cuvintele „război” sau „invazie”. Singura expresie permisă este „operaţiune militară specială”. Dacă nu „ascultă“, respectivele materiale trebuie şterse sau publicaţiile vor fi închise cu totul.

Totodată, presa a primit ordin să folosească doar „informaţii şi date din surse oficiale din Rusia”.

Au fost luate în vizor BBC (serviciul de ştiri în limba rusă), Deutsche Welle - postul public german de radio şi TV, Radio Svoboda – filiala rusă a radiodifuzorului american, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)  şi site-ul rus Meduza.

Alte instituţii de presă independente deblocate – Mediazona, Novaia Gazeta, Svobodnaya Pressa, Journalist şi Lenizdat – ar putea fi blocate în curând.

Legea rusă care pedepseşte „fake-newsul” este din 2019, însă până acum, cei care o încălcau şi lezau guvernul rus, riscau amenzi sau cel mult închisoare de până la 15 zile. Acum, cele 15 zile s-au transformat în 15 ani.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    ca sa pretinzi un adevar trebuie sa vezi din ambele sensuri Acum si unii si altii cauta sa-si impuna propriul adevar

Trimite un comentariu

sus