Skip to main content

Redactorul-şef Libertatea, despre site-ul Digi24: ocoleşte subiectul plagiatelor. Digi 24: e exagerat să nu ne daţi dreptul la opţiuni editoriale

 
Sursa foto: HEPTA
Sursa foto: HEPTA

Site-ul Digi 24 ocoleşte subiectul plagiatului ministrului Lucian Bode. Digi 24 a publicat doar reacţia la acuzaţiiile de plagiat, scrie redactorul-şef Libertatea, Dan Duca. De cealaltă parte, redactorul-şef Digi24.ro vorbeşte de "opţiuni editoriale" în legătură cu aces caz.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Redactorul-şef al publicaţiei Libertatea, Dan Duca, a publicat luni, 28 noiembrie, un articol de opinie pe site-ul deţinut de Ringier intitulat „Ce nu puteţi citi pe site-ul numărul 1 din România, Digi24.ro”, în care notează că site-ul Digi24 nu a preluat analiza făcută de Emilia Şercan, care arată că ministrul de interne, Lucian Bode, a plagiat aproape 20% din teza de doctorat.

În schimb, Digi24 a preluat apoi, mult mai târziu, reacţia rectorului Universităţii Babeş Bolyai (UBB), Daniel David, care a afirmat că UBB va reanaliza teza de doctorat a lui Bode, perpetuând astfel o practică jurnalistică pe care chiar Emilia Şercan afirma că e una „tipică” presei comuniste.

„Analiza făcută de Emilia Şercan, care arată că ministrul de interne, Lucian Bode, a plagiat aproape 20% din teza de doctorat, a trecut neobservată pe site-ul postului Digi 24, care a preferat, în schimb, să publice mai multe articole cu fotografii de PR cu acesta şi oficiali străini", scrie Dan Duca.

"Nu e însă prima dată când Digi ţine ascuns sub preş un scandal care deranjează liderii PNL”, afirmă redactorul-şef Libertatea, făcând referire la investigaţiile legate de plagiatele altor doi politicieni - Nicolae Ciucă şi Sorin Câmpeanu.

„Au aflat doar de reacţia UBB”

Duca aminteşte că publicaţia online nu s-a „sinchisit” să acopere nici măcar acuzaţiile de plagiat faţă de premierul Nicolae Ciucă sau faţă de fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi acuză că scandalul plagiatului ministrului de interne Lucian Bode a fost „ignorat aproape complet”, iar atunci când nu a fost, site-ul nu a citat PressOne ca sursă a „noilor suspiciuni de plagiat”.

„Cei peste un milion de utilizatori unici care au intrat joi pe Digi24.ro nu au putut citi aici această ştire (despre analiza Emiliei Şercan care arată că ministrul Bode şi-a plagiat aproape 20% din teza de doctorat, n.red.), după cum arată o simplă căutare pe site.

Au aflat doar de reacţia Universităţii Babeş Bolyai, care a anunţat reanalizarea tezei de doctorat a lui Bode, <<în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat>>. Şi asta, târziu, după-amiază, după apariţia comunicatului oficial, deşi, prompt, rectorul UBB, Daniel David, anunţase încă de dimineaţă acelaşi lucru.

Pentru Digi 24, investigaţia despre plagiatul lui Lucian Bode se numeşte <<spaţiu public>>. Spaţii publice sunt o bancă în Cişmigiu, fântâna de la Universitate, trotuarul din faţa sediului PNL din Modrogan”, detaliază Dan Duca.

Articolul Digi24 la care face referire Libertatea: Universitatea Babeş-Bolyai reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode

„Dacă nu ştiri incomode, atunci măcar PR”

Duca mai acuză Digi24.ro că, în locul abordării temei propriu-zise a plagiatului, site-ul face PR ministrului Bode prin multiplele „articole cu fotografii de PR” ale acestuia cu diverşi oficiali străini, precum cu comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, sau cu ministra de interne a Germaniei, Nancy Faeser, pe tema aderării la Schengen.

Cum răspunde Digi24.ro?

Într-un răspuns solicitat de Paginademedia, redactorul-şef Digi24 afirmă, ca răspuns la materialul din Libertatea, că este „exagerat” că oamenii „nu le dau dreptul” la „opţiuni editoriale” pe propriul site şi spun că au relatat noile dezvăluiri privind reanalizarea doctoratului lui Bode.

Adriana Duţulescu, redactor-şef Digi24.ro:

„Trecând peste faptul că este exagerat să nu ne daţi dreptul la opţiuni editoriale la propriul nostru site, am publicat ştirea despre reanalizarea doctoratului lui Bode, ca urmare a noilor dezvăluiri”.

Trafic

Digi24.ro a fost cel mai citit site din România în luna septembrie 2022 în ceea ce priveşte numărul de utilizatori unici, într-o concurenţă acerbă cu publicaţia Libertatea.ro şi site-ul ştirilor PRO TV, ştirileprotv.ro.

O lună mai târziu, în octombrie, Digi24 a pierdut aproape 700.000 de unici şi a căzut pe locul 3, după cum Paginademedia a relatat aici. Pe prima poziţie a trecut în luna octombrie Libertatea.ro, în creştere cu aproape 800.000 de unici.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    Sa trăiască in veci partidul ha
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Adriana Dutulescu a facut scoala la Academia de partid Stefan Gheorghiu? A fost ziaristă la Scânteia? Că așa gândește. Scriem doar despre ce ne dă voie stăpânul.
  • B.A.M B.A.M
    @geo, ei măcar le publică! NU LE ȚIN LA SECRET!!!!!
  • geo geo
    Aștept, cu interes, momentul in care o televiziune / site de stiri va reproșa celor de la Libertatea, ca publica stiri ”mondene” de genul

    Managerul dintr-o fabrică de bere se uita la filme pentru adulți și se masturba sub ochii secretarei, care a fost concediată când l-a reclamat, în Elveția

    Dezvăluirile lui Leonard Miron după 22 de ani de relație cu iubitul Miguel: „Nu mai avem timp să petrecem unul cu celălalt”. Cei doi locuiesc în Spania
  • Livia Pila Livia Pila
    Doamna Duțulescu a dat un răspuns care o descalifica profesional definitiv. Dovedește ca Digi 24 e esență mercenariatului în presa. Ca e tot mai puțin credibil, tot mai nefrecventabil.
  • Steven Steven
    ***
  • S S
    Aici avem 2 situații:
    -Digi24 nu vrea sa supere lideri ai PNL
    -Libertatea se îneacă pe zi ce trece în irelevanță și de aceea atacă peste tot.Chiar și când e cazul,și când nu
  • Soby Soby
    TVR Cultural se relansează din 1 decembrie 2022, a spus Carla Tompea (directorul TVR 1, sora lui Teodora Tompea de la Digi 24) într-o conferință de presă: https://www.news.ro/cultura-media/tvr-cultural-va-incepe-sa-emita-din-1-decembrie-1922403628232022111520933679
  • R R
    Dati audientele din weekend cu tabele
  • B.A.M B.A.M
    De tăcea, Adriana filozoafă rămânea!
    Cum să ai o reacție publică în care să NU negi principala acuzație?!?!?! E cea mai jalnică formă de confirmare, din partea cuiva care vrea să ascundă ceva...
    Cu cât eviți un "nu" ferm, cu atât mai mare e "da"-ul...
    Asta știe orice reporter de teren ce vorbește cu oamenii!!!! Ar fi trebui să știe asta... MAI BINE TĂCEA!!!!
    E ca în povestea cu Cîțu la TVR: în locul să răspundă cu un simplu "nu", a dat un răpuns VAG, ceea ce a permis opiniei publice să valideze suspiciunea exprimată in întrebarea jurnalistei (despre consumul de droguri)
    P.S.
    Încet, dar sigur, Libertatea va depăși DIGI. Și prin asta nu vreau să validez acuzațiile de plagiat. (Aștept să se pronunțe instanța.)
    Dar, prima dată, ca să ajungi (și să rămâi) pe locul 1, trebuie să vorbești de subiectele de actualitate și de abia după vii cu subiectele de nișă, în funcție de politica editorială. NU INVERS!!!!
    Asta dacă nu vrei să înceapă comparațiile cu româniatv.net, care prin ultimele clasamente e pe locul 5
    (Un apropo destul de evident, sper, pentru doamna Duțulescu...)
  • geo geo
    Chiar nu inteleg pretentia unora de a se amesteca in politica editoriala a altora - de genul de ce (nu) difuzeaza o stire / o campanie amplă despre un anumit subiect. Mai ales când cei la care se refera - a se cititi Digi, in cazul de față - este parte și este finanțat de o companie privată. Ok, înțelegeam ”preocuparea” celor de la Libertatea, dacă în locul celor de la Digi, erau TVR, Radio Romania ori Agerpres !
  • Andrei Andrei
    Așa cum Libertatea a fost preluat de USR, și Digi a fost preluat de PNL de la USR. Ce e așa greu?
  • Mihai Mihai
    Monica Dascalu revine de astazi la Stirile ProTv de la ora 17.00

Trimite un comentariu

sus