Skip to main content

Lucru rar în presă. Libertatea publică raportul prin care o colaboratoare a ziarului a plagiat mai multe texte

 
Captură: Libertatea
Captură: Libertatea

Potrivit analizei independente realizate, la cererea Libertăţii, de jurnalista Mona Dîrţu, colaboratoarea Libertatea Ioana Marinescu Sima a plagiat prin traducere, fără niciun fel de atribuire, citare sau marcare prin ghilimele, în 14 dintre cele 17 texte analizate.

Publicitate

Concluziile raportului de audit a fost prezentat chiar de ziarul Libertatea şi distribuit pe Facebook inclusiv de coordonatorul editorial Cătălin Tolontan

„Sesizarea a fost făcută ziarului de un cititor. Libertatea a oprit colaborarea cu Ioana Marinescu Sima încă din 2022. Ziarul îşi cere scuze publice pentru această situaţie şi urmează să întărească în perioada următoare regulile de verificare a textelor colaboratorilor”, anunţă redacţia Libertatea. 

 În cele 17 materiale analizate, Ioana Marinescu:

  • nu citează vreun material-sursă ori vreo publicaţie (nici dintre cele incluse în sesizare, nici alte surse); 
     
  • nu foloseşte ghilimele acolo unde preia, prin traducere, formulări ad litteram din materialele-sursă. În cele 17 materiale analizate, totalizând 134.171 de semne, Ioana Marinescu a inclus între ghilimele doar patru citate – definiţii ale unor termeni – totalizând 550 de semne.
     
  • ca practică generală, Ioana Marinescu atribuie extrem de rar informaţiile pe care le include în texte (prin link, prin citarea sursei, prin menţiune). În total, în cele 17 materiale analizate, autoarea a inclus doar într-un singur articol trei linkuri către studii/cercetări citate. O parte dintre informaţiile din texte ţin, într-adevăr, de cunoaşterea comună („ce este empatia?”). Totuşi, materialele Ioanei Marinescu prezintă frecvent, ca bază ştiinţifică a sfaturilor şi recomandărilor sale, concluzii/rezultate ale unor cercetări contemporane din psihologie, ştiinţe comportamentale, neuroştiinţe.
  • în plus, Ioana Marinescu elimină sistematic din materialele semnate sursele de informaţii menţionate de autorii articolelor originale – instituţii, experţi, studii
Iată şi câteva exemple despre modul în care a plagiat colaboratoarea Libertatea: 
 
În concluzie: Ioana Marinescu a plagiat prin traducere, fără niciun fel de atribuire – citarea surselor, marcare prin ghilimele – în 14 dintre cele 17 articole indicate în sesizare (calupuri masive de text + structură), notează Libertatea.
 
În cazul celorlalte trei articole există similarităţi cu materialele-sursă indicate în sesizare, însă acestea sunt de dimensiuni reduse, se mai arată în audit. Libertatea cere scuze publice pentru această situaţie. Ziarul va întări în perioada următoare mecanismele de verificare a textelor scrise de colaboratorii externi redacţiei.
 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus