Skip to main content

Libertatea, interviu cu colaboratorul jurnalistului arestat în Belarus: „Oamenii sunt intimidaţi şi se tem”

 
Stepan Putilo (stânga) şi Roman Potasevici (dreapta). Foto: Libertatea
Stepan Putilo (stânga) şi Roman Potasevici (dreapta). Foto: Libertatea

Ziarul Libertatea i-a luat un interviu colaboratorului jurnalistului arestat în Belarus - Roman Potasevici. Este vorba de Stepan Putilo, alături de care Potasevici a fondat Nexta, o publicaţie care a susţinut protestele împotriva lui Lukaşenko din august 2020, moment în care preşedintele a mai câştigat un mandat (Lukaşenko e preşedintele Belarusului din 1994).

Publicitate

Putilo, refugiat în Polonia şi cel care conduce Nexta, a explicat pentru Libertatea evenimentul arestării lui Potasevici, după ce un avion RyanAir a fost eturnat din drum către capitala Belarusului, Minsk, în seara de duminică, 23 mai. Totodată, el a descris şi situaţia din ţara condusă de Lukaşenko. Potasevici este, de asemenea, şi redactorul şef al unui alt canal, numit Belamova, de pe Telegram.

Câteva idei din interviul cu Stepan Putilo (via Libertatea):

- „Lukaşenko îl percepe ca fiind unul dintre principalii săi duşmani. Atât eu, cât şi Roman am fost incluşi pe lista persoanelor căutate de poliţie din cauza succesului avut de canalele noastre de Telegram.”

- „Oamenii sunt intimidaţi şi se tem, pentru că sunt împuşcaţi în stradă, iar dacă ajung în închisori, sunt agresaţi, bătuţi şi chiar ucişi.”

- „Lukaşenko este convins că noi am stat în spatele protestelor masive de stradă. Canalele noastre de Telegram au fost primele declarate teroriste şi extremiste”

- „Am discutat despre faptul că nu ar trebui să zburăm peste teritoriul Belarusului şi al ţărilor CSI (Comunitatea Statelor Independente, organizaţie regională formată din nouă dintre cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice – n.r.)”

- „Avem nevoie de cât mai mult sprijin şi cât mai multe reacţii din partea comunităţii internaţionale. Fără înăsprirea sancţiunilor, problema lui Roman şi a altor sute de prizonieri politici va rămâne doar în planul îngrijorării profunde. Acum există o şansă reală de a forţa regimul să slăbească acest colos al represiunii.”

- „După ce Roman a fost sechestrat, am primit sute de ameninţări cu moartea. Ni s-a transmis că vom fi împuşcaţi, că vom fi aruncaţi în aer şi că nici măcar nu va fi nevoie să fim duşi în Belarus.”

- „Nu ne rămâne decât să sperăm că eforturile comunităţii internaţionale, protestele oamenilor din Belarus şi acţiunile nesăbuite ale acestui regim ne vor aduce ziua libertăţii mai aproape.”

- „Sper ca eu, împreună cu familia mea, dar şi mulţi bieloruşi care au fost forţaţi să se refugieze în străinătate ne vom putea întoarce acasă cât mai curând”

 

CITEŞTE ŞI: Fără precedent! Belarus: Avion deturnat pentru a aresta un ziarist ostil regimului Lukaşenko

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus