Skip to main content

Reacţia redacţiei Libertatea: „Iulia Marin era aptă de muncă”. A lucrat într-un mediu unde a avut respect, responsabilitate şi sprijin

 
Reacţia redacţiei Libertatea: „Iulia Marin era aptă de muncă”. A lucrat într-un mediu unde a avut respect, responsabilitate şi sprijin

Redacţia Libertatea vine cu o serie de răspunsuri legate de cazul Iulia Marin, jurnalista care s-a stins din viaţă. Textul vine şi cu fragmente din texte scrise de Iulia Marin.

Publicitate

Pe puncte, reacţia răspunde la cele mai importante aspecte legate de acest caz, discutate în ultimele zile. Poziţia vine în contextul în care România TV a atacat redacţia Libertatea şi pe Cătălin Tolontant, în ultimele zile, iniţial în emisiunile lui Victor Ciutacu, apoi şi în alte emisiuni ale postului TV.

„Iulia Marin era aptă de muncă”, scrie Libertatea, citând documente de la departamentul de resurse umane (HR).

Din poziţia redacţiei:

- Ce spun, legal, documentele aflate în posesia Ringier, care se referă la Iulia Marin

Libertatea prezintă în acest articol date din documentele din dosarul HR al Iuliei Marin. Se arată că în anul 2022 a avut „un concediu medical de 41 de zile lucrătoare, echivalentul a 57 de zile calendaristice, maximumul de concediu medical anual”.

Documentele de certificat de concediu medical, emise de spital şi în care boala este codificată, se află exclusiv în posesia departamentului HR, nu a redacţiei. Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului.

Potrivit documentelor din dosarul HR al Ringier România şi comunicării Ringier către redacţie, Iulia era aptă de muncă. Nu există nicio recomandare medicală contrară.

- Angajarea Iuliei Marin la Libertatea: Ştiam că are o suferinţă psihică, am ales să lucrăm împreună şi am alege la fel

„Iulia Marin s-a angajat la Libertatea pe 16 martie 2020. Ştiam la momentul angajării că avea suferinţe psihice, inclusiv o tentativă de sinucidere, dar legea română şi cultura Ringier sunt incluzive. Discriminarea este interzisă atât la angajare, cât şi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.

În cunoştinţă de cauză, am ales să lucrăm împreună cu Iulia, aşa cum lucrăm laolaltă oameni cu diferite suferinţe şi boli..

- Ce au făcut redacţia şi compania pentru a o susţine

Ca în orice redacţie de presă liberă, Iulia a lucrat la subiectele pe care le afla singură sau pe care le găsea ori gândea împreună cu echipa. Libertatea ei de exprimare a fost pe deplin respectată. Nu a fost obligată să lucreze la un subiect sau altul

„Conducerea editorială a redacţiei a discutat regulat cu Iulia, precum cu fiecare dintre jurnalişti. În cazul Iuliei, ca şi în alte cazuri de angajaţi care au situaţii specifice sau perioade mai grele, a fost îndrumată să se axeze pe ştiri, traduceri şi subiecte mai uşor de realizat. Ceea ce, de asemenea, reiese din statistici. În perioada pandemiei, 2020-2021, la Libertatea s-a lucrat, ca în multe alte locuri, de la distanţă.

- Cum lucra Iulia la investigaţii

„În 12 luni a realizat 6 investigaţii în echipă şi două singură. (...) În echipă, munca Iuliei la investigaţii a fost împărţită în aşa fel încât partea stresantă şi care presupune timp alert (cum ar fi colectarea reacţiilor de la cei vizaţi) să fie făcută, în general, de un alt coleg din echipa care lucra la subiect”.

Nu a existat nicio presiune legată de timp, nu ca un privilegiu pentru ea, ci pentru că răbdarea face parte din structura de lucru a investigaţiilor.


Într-un interviu oferit pentru life.ro, Iulia răspundea la întrebarea  „Cine te sprijină?”: „Am un unchi care a fost alături de mine şi prietenii. În principiu am locuit singură, psihotică fiind, şi sunt oarecum pe cont propriu. Nu aş zice că mă sprijină cineva în mod activ, cu excepţia faptului că de la muncă am avut parte de foarte multă grijă, empatie şi atenţie, atât din partea şefilor, cât şi a colegilor. Toţi au fost foarte deschişi şi nu m-am simţit niciodată stigmatizată”.

Printre argumentele aduse de Libertatea sunt şi câteva citate din textele publicate de Iulia Marin despre lupta sa cu depresia. În data de 18 septembrie 2022, ea a povestit, tot pe Facebook, cât de mult o ajuta să lucreze:

„Ăsta e cel mai important motiv pentru care am ales să scriu despre diagnostic. Pentru că e nevoie ca oamenii să nu se ascundă. Şi să poată lucra. Şi e mare nevoie ca angajatorii să priceapă asta”.

La 11 martie, la împlinirea a trei ani de când lucra la Libertatea, Iulia Marin povestea pe contul ei de pe facebook: „Oamenii să nu se ascundă. Şi să poată lucra. Şi e mare nevoie ca angajatorii să priceapă asta”. „M-am angajat aici, în primăvara lui 2020, la debutul pandemiei. (...) M-au inspirat oamenii alături de care am lucrat, de la reporteri la editori, oameni care petreceau timp aplecaţi asupra fiecărui cuvânt dintr-un text. (...)

Trăiesc, deci, după trei ani, senzaţia unui nou început şi retrăiesc, dimineţile, entuziasmul de a merge la birou, dorinţa de a da un text bun, plăcerea de a documenta, trăiesc cu gândul că, în cele din urmă, am aterizat în picioare după căderi nu tocmai uşoare, iar asta se datorează în primul rând acestei redacţii care m-a încurajat şi susţinut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere şi m-a ridicat de pe «banca de rezerve» pe care singură mă aşezasem”.

De asemenea, cei de la Libertatea au găsit şi o mărturie a Iuliei Marin, legată de  schimbarea domeniului, pentru a se proteja.

„Medicul meu din spital spunea că «e nevoie urgent să vă schimbaţi munca». Să scriu, aşadar, articole mai simple. Să mă menajez. Să mă ascund sub un clopot de sticlă. Şi m-am gândit mult la asta zilele astea – asta îmi doresc? (...) Am zece ani de jurnalism şi cred că încă am destule de învăţat”, mai scrie Iulia Marin, în şirul de confesiuni pe care le-a făcut despre depresie.

Poziţia redacţiei Libertatea, integral pe site-ul publicaţiei.


 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus