Skip to main content

Analiză din Libertatea: Luis Lazarus, „regele” conspiraţiilor pe Facebook. Antena 3, lider la dezinformare

 
Foto: Facebook / Luis Lazarus
Foto: Facebook / Luis Lazarus

Cum au reuşit conspiraţioniştii să răspândească mesaje anti-vaccin pe Facebook? Ce impact au avut postările? Cine a răspândit cele mai multe conspiraţii pe internet?

Publicitate

O analiză publicată Libertatea încearcă să răspundă la aceste întrebări. Materialul este semnat de Adina Marincea, cercetător în Ştiinţe sociale şi doctor în Comunicare.

Luis Lazarus şi Antena 3 (cu un clip în care apare Dana Budeanu) se află în topul surselor care dezinformează pe Facebook, conform datelor publicate de cotidianul coordonat de Tolontan.

Oana Lovin, liderul AUR George Simion şi senatoarea Diana Şoşoacă postează, de asemenea, frecvent lucruri corona-conspiraţioniste, aşa cum sunt numite de Adina Marincea.

Câteva concluzii ale analizei:

- Cu ajutorul aplicaţiei CrowdTangle, Adina Marincea a găsit 1.352 de pagini de Facebook care au publicat postări despre COVID-19, cu aproape 46,5 milioane de interacţiuni.

- Despre pandemia de Covid-19 au scris pagini de presă, fie cea mainstream (Digi24, StirilePro TV, Antena 3, Romania TV), presa alternativă (stiripersurse.ro, Epoch Times Romnia), junalişti (Cătălin Tolontan, Florin Negruţiu, Grigore Cartianu), prezentatori sau realizatori de emisiuni TV (Luis Lazarus-Zeus Tv, Subiectiv cu Răzvan Dumitrescu, Mădălin Augustin Ionescu) sau mai rar presa locală (MangaliaOnline, Bihoreanul).

- Despre pandemie au vorbit în onlie şi Andrei Laslău, „doctor în slăbit” şi Adina Alberts, medic în chirurgie plastică. Cei doi au avut de zece ori mai multe postări decât Raed Arafat, şeful DSU, pe tema pandemiei. Interacţiunile au fost de opt ori mai mari.

- Postările corona-scepticilor sunt mai vizibile decât ale celor care confirmă existenţa pandemiei. În ultimele 20 de luni sunt 42 e postări care au generat aproape 10% (3,9 milioane) din totalul reacţiilor, iar 14 dintre acestea pun la îndoială existenţa COVID-19 dar şi contestă vaccinul.

- Covid-scepticii de top atrag în medie 46.708 distribuiri per postare, în timp ce Covid-conformiştii – doar 27.161

- Cei care contestă existanţa pandemiei (covid-scepticii) aleg să răspândească în online informaţiile false prin intermediul postărilor video, care se viralizează rapid.

- Cele 14 postări au obţinut aproape 38 de milioane de vizualizări, adică o medie de peste 2,7 milioane / video.

- Covid-conformiştii aleg şi ei să răspândească informaţiile în format video, dar le alternează şi cu fotografii sau statusuri cu text.

Luis Lazarus şi Antena 3, lideri la dezinformări pe Facebook

Luis Lazarus este lider în propaganda de pe Facebook, potrivit analizei din Libertatea. Un videoclip de-al lui Lazarus care pune la îndoială decesele de coronavirus are 10 milioane de vizualizări şi peste 122.000 de distribuiri.

Postarea sa este din noiembrie 2020. El a filmat nişte asistenţi în timp ce manevrau un coşgiuc. Lazarus scria în postare că motivul decesului persoanei ar fi fost înregistrat ca fiind de COVID-19, deşi testele ar fi fost negative.

Şi Antena 3 conduce la capitolul dezinformare pe Facebook, cu un interviu cu Dana Budeanu difuzat la Sinteza Zilei, în care ea minimizează impactul virusului.

Potrivit Libertatea, acestea sunt cele mai populare postări în care s-au identificat nouă covid-sceptici de diferite tipuri:

  • Luis Lazarus-Zeus Tv (>500.000 urmăritori): 5 postări video, 21,5 milioane vizualizări
  • Antena 3 (>279.000 urmăritori): o postare video, aproape 5 milioane vizualizări
  • Patriot în România Reală (>40.000 urmăritori): o postare video, peste 4 milioane vizualizări
  • George Simion (>999.500 urmăritori): două postări video, 3,5 milioane vizualizări
  • Oana-Elena Lovin (>57.000 urmăritori), o postare video, 2,6 milioane vizualizări
  • Prodocens Media (>82.000 urmăritori): o postare video, peste 1,5 milioane vizualizări
  • Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal  PPUSL Sediul Central (>26.500 urmăritori), o postare video, 950.000 vizualizări
  • Paul Stoia (>15.900 urmăritori): o postare video, 680.000 vizualizări
  • Diana Iovanovici Şoşoacă- Oficial (>340.000 urmăritori), o postare video, 580.000 vizualizări

 

Citeşte întreaga analiză pe Libertatea.ro

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    Ca se spune nu inseamna dovezi ha
  • Mile Mile
    Și ce ești disperat în Africa se vaccineaza
  • DODO 2 DODO 2
    pai daca vacinarea este singura solutie verificata si certificata de specialisti atunci logic ca tot ce se spune contra sint minciuni ( asta pentru cei cu mintea intreaga )
  • Stefan Stefan
    Sa vedem daca facebook va face ceva in privinta asta. Dar banuiesc ca nu, ca sunt mana in mana cu astia care dezinformeaza. Facebook a devenit un rai al anti-vaccinistilor, iar daca ii da jos, ramane facebook fara clienti.
  • Adrian Croitoru Adrian Croitoru
    DA,da, tot ce nu este pro vaccinare este fake, este dezinformare, toti ceilalti suntem iresponsabili si conspirationisti. Sa va fie rusine!
  • DODO DODO
    daca este peste nasu sau rtv atunci ma ingrozesc
  • Yup Yup
    @Camelia eu nu m-am referit la mesaje din zona medicala,multe dintre ele cu citate a lui te mai stii tu ce om
  • Leo Leo
    Hahaha. *** 3 din trustul *** trebuia inchisa de ani buni. Impreuna cu ***, sunt cele mai nocive teleVizuini din tara asta (candva, era Otv).

    Magnificul Mihai Gadea (cel mai mizer om de tv) care incaseaza cu nesimtire 45.000€ /luna in conditiile in care restul "prostilor" din spatele camerelor, sunt platiti in medie cu 1800 Lei, turuie pe la *** 3, de dreptate, corectitudine, dezvaluiri...critica el pe unul si pe altul...cand ar trebuii sa inceapa cu EL.

    Twity asta hidos de Romania, mincinos si bandit....trebuie sa dispara irevocabil din pressa. Aaa sa nu uit de cei 20.000€ pe care ii incaseaza alt mediocru care joaca piesa indiferentei la *** 3, si care calca in picioare (verbal) publicul larg (Mircea Badea).

    De unde stiu aceste cifre? Doar nu o sa ma apuc acum sa detaliez "ce nu trebuie", pot insa sa va spun k printr-o conjunctura anume, am vazut fix statele de plata din *** 3.

    Te spuca plansul, stiind ca sute de "prosti" care lucreaza in regiu, redactii, etc...sunt platiti mai rau ca o femeie de servici, aproximativ ca un agent de paza.

    *** 3 (antena3) dincolo de neregulile interne, mai este si o tentativa de tv nociva.

    Asa ca, domnul 'simbol' MG, lasa-ne tu cu grijile tale fatise pe ecran, ca ce porti tu de grija si ce impresionat esti de povestea nu stiu cui, si cum isi bate statul joc de acela/aceia. Pai ceva asemanator faci tu cu COLEGII de munca, ITI BATI JOC CU NESIMTIRE, si nici pic de interes nu ai pt situatiile lor. Asa ca sa ne mai scuteasca acest maimutoi cu grijile lui false!

    Obae, chiar nu ar fi rau daca printre relatiile tale ai gasii o parghie sa faci rost de lista contractelor de munca din Trust, si sa le publici aici, sa vada sa afle lumea ce nenoricire este acolo.

    Si un mesaj pt CNA, acest *** politizat, cand aveti de gand sa ridicati asa cum ar fi normal, liceentele acestor impostori nocivi (A3 & Ro-Tv)?
  • Camelia Camelia
    @ Yup
    Andrei Laslau a inteles ca pentru a fi vedeta trebuie sa le spui oamenilor ce vor sa audă : ca secretul sanatatii si siluetei este sa ingurgitezi multa carne cu ulei sau untura, si sa stai departe de cele mai multe fructe, ca sunt dulci si nu-i bine asa, ca asa zice dieta keto. Asta-i urmatorul nivel : zi-le oamenilor ce vor sa auda, ca oricum nu vor slabi niciodata.
  • Yup Yup
    Andrei Laslău nu era cel cu texte frumos ambalate,care erau sharuite intens de cei trecuti de o varsta?
  • Ad Ad
    Romania TV unde este?Indirect si paginile de facebook,subliniez paginile de facebook,nu si site-uri/televiziunile Kanal D si Realitatea pot fi analizate
  • Andrei Andrei
    Antena 3 e efectiv cea mai alarmista televiziune. Poate mai alarmista decat Digi in unele abordari. Mai puțin emisiunea lui Razvan Dumitrescu care isi permite sa preia materiale de la televiziuni mainstream internationale, stiind ca in Romania nu e ok sa apara acea inregistrarea cu seful Pfizer difuzata de Canal 12 sau alte materiale din Congresul american.
  • Camelia Camelia
    Expresia "fake news" a fost inventata de Donald Trump, iar acum este folosita de toti cei care-l urasc.
    Sa vedeti cum va scadea iar cifra infectarilor, daca se va ajunge la campanie electorala pentru alegeri anticipate.

Trimite un comentariu

sus