Skip to main content

Poveşti cu noii matinali de la Digi FM. Oana Zamfir: „Am avut momente când am avut nod în gât şi lacrimi in ochi în direct la televizor”

 
Oana Zamfir şi Vlad Craioveanu / foto: arhiva personală
Oana Zamfir şi Vlad Craioveanu / foto: arhiva personală

VIDEO. Ce a fost cel mai dificil odată cu trecerea de pe TV la matinalul radio pentru Oana Zamfir? Cum s-a obişnuit să prezinte dimineaţa cu Vlad Craioveanu?

Publicitate

Cei doi matinali de la Digi FM şi povestea lor. Reamintim că Oana Zamfir şi Vlad Craioveanu i-au înlocuit dimineaţa, la matinal, pe Bogdan Ciuclaru, Bogdan Miu şi Beatrice (care au trecut de la ora 7.00).

Vlad Craioveanu şi Oana Zamfir, la Interviurile Paginademedia.ro.

Unde se încurcau cei doi atunci când au făcut repetiţii pentru matinal?

„Problema noastră era că mai intram unul peste altul”, spune Craioveanu.

Pentru noul matinal cei doi s-au pregătit timp de o lună.

„Eu vorbeam cam mult, pentru că ăsta e defect profesional şi oricum e alt animal de pradă. Adică televiziunea versus radio sunt verişori ca specii, dar sunt alte animale”, a povestit Oana.

Oana a mai completat:

„La TV, noi de obicei legam cam două-trei jurnale. Tu eşti obişnuit, se aprinde becu, trebuie să vorbeşti, bubuie news alert, bubuie breaking news-ul, trebuie să ştii să vorbeşti şi să vorbeşti mult. Te uită Dumnezeu pe post. Nu vorbeşti un minut, două-trei, vorbeşti.

Şi atunci ăsta a fost cel mai greu lucru pentru mine în primele emisii cu el, să învăţ, să restrâng, să compactez mesajul.

Ceea ce spuneam la TV în 15-20 de minute, să învăţ să spun în 2 minute la radio şi să-i dau şi lui spaţiu. Adică să ne dăm spaţiu unu altuia la microfon. Asta a fost cel mai greu.”

Ce îi place mai mult la radio?

„Şi îmi place foarte mult la radio că ai mai mult spaţiu pentru a-ţi exprima creativitatea. Mie asta îmi lipsea foarte mult, pentru că la TV depinzi de foarte mulţi oameni. Eşti într-o echipă foarte mare. Adică eşti cu producătorul, editorul, EOD-ul (editor of the day) din ziua respectivă, redactorul şef, reporterii, operatorii, cei din montaj, cei din regie.

Ceea ce se vede la televizor depinde de foarte mulţi oameni. La radio eşti tu, eşti partenerul, eşti producătorul şi sunt câţiva colegi în redacţie, tehnicul care e foarte important şi muzica.”

Cum crede că va gestiona situaţiile proaste?

Oana Zamfir:

„Eu am fost în direct când am aflat că tatăl meu era internat cu COVID în spital, în perioada aia cea mai critică, aia de la început, din 2020, când nu erau paturi în spitale, când te ţineau 16 zile în carantină închis şi a trebuit să o duc cu nodul în gât.

Eu n-o să mint niciodată şi o să spun tot timpul. Am avut momente când am avut nod în gât şi lacrimi in ochi în direct la televizor.

Am făcut atac de panică şi nu s-a văzut pe post din cauza unor probleme tehnice, pur şi simplu, la un moment dat mi-am dat seama că nu mai aud regia, era news alert, era ceva îngrozitor. Nu puteai controla şi am făcut atac de panică. Mi s-a întâmplat asta, nu s-a văzut la televizor.

Adică sunt călită, am acest exerciţiu, chiar nu îmi fac griji pentru asta. Sigur că vor fi zile proaste, sigur că mă voi trezi greu, sigur că poate în unele zile n-o să aibă chef să vorbească atât de mult cu mine sau eu cu el, dar ştiu că în virtutea experienţei pe care o avem amândoi, în momentul în care se aprinde becul ăla roşu, ne facem treaba şi intrăm în starea aia.”

Vlad Craioveanu:

„Unele dintre cele mai tari emisiuni pe care le-am făcut, le-am făcut când eram pe punctul de a mă despărţi de cineva, pe vremuri, şi preferam să mă dedic muncii şi în loc să stau patru-cinci ore la radio, stăteam vreo 10-12 ore la radio şi încercam să uit de problemele alea, gândindu-mă doar la job.

A fost cumva scăparea mea, supapa care mă lăsa să trăiesc cumva. De asta o iubesc pentru că na, nici nu poţi să te laşi pradă sentimentelor şi să-ţi expui suferinţa în faţa oamenilor, pentru că te gândeşti că le au şi ei pe ale lor, mai vin şi eu cu astea ale mele, le-am făcut ziua de numa numa aşa. Dar hai să mă concentrez să fac ceva, să fie şi ei happy şi o să uit de problemele mele.”

VIDEO. Oana Zamfir şi Vlad Craioveanu, la Interviurile Paginademedia.ro

Cum a trecut Oana peste momentele grele din TV?

„Păi în afară de ochii înlăcrimaţi, de la un moment încolo, colegii din regie ajung să te cunoască atât de bine încât dacă ştiu că nu eşti bine, nu-ţi mai dau un prim plan. Îţi dau un plan mai general, un plan larg.

Intră pauza de publicitate, iei o gură de apă, vorbeşte producătorul cu tine, respiră, eşti ok, suntem aici.”

De ce a lăsat TV pentru radio?

„Eu l-am lăsat pentru că a venit oferta de la radio şi am ştiut din prima clipă că va fi foarte greu. Deci nu e o retrogradare, este o evoluţie, este un progres profesional, pentru că eu mă duc să fac acum o meserie diferită, foarte diferită de ceea ce făceam şi ce ştiam să fac, şi eram obişnuită să fac 12 ani şi e foarte greu.

Muncesc ca număr de ore mai mult decât munceam fizic pentru TV. Că odată ce-ţi intri într-o rutină, ştii exact ce să faci, devii foarte eficient. La TV eram foarte eficientă, ştiam exact ce am de făcut.

Aici este totul atât de nou şi mi se pare aşa... Îl întreb tot timpul pe Vlad, în fiecare zi mai învăţ ceva de la Vlad. Mă învaţă chestii tehnice, cum să mă pliez pe profilul ascultătorului, ce subiecte să aleg. Aleg subiecte diferite faţă de ce alegeam pentru TV. Este foarte greu şi  din afară poate părea aşa mult mai uşor.”

Cum a venit propunerea Oanei de la a fi la radio?

„Te duc un pic înapoi, în 2017 chiar. Din când în când urcam un etaj la Digi FM de la Digi 24, mergeam şi vorbeam despre filme. Eu pe vremea respectivă aveam emisiunea Ca în filme şi mă chemau colegii o dată pe săptămână, de regulă la finalul săptămânii, vinerea, când intrau premierele în cinematografe, să vorbim despre noutăţi, ce este nou în materie de filme, seriale, când erau Oscarurile, Globurile de Aur.

Şi aşa m-au auzit în primul rând. Şi-au dat seama că am chimie cu realizatorii şi că vocea mea sună bine pe post. Ei ştiind că eu am mai făcut radio înainte. Azi, aşa, mâine aşa, au trecut anii.

La un moment dat m-au întrebat, nu vrei să fii în formulă de matinal? Le-am spus -  încă n-am ajuns în punctul ăla în care să fiu dispusă să las TV. Mai lăsaţi-mă puţin. S-a făcut 2018, 2019, a venit pandemia, au venit războaiele, a trecut timpul şi la un moment dat a venit din nou întrebarea. N-ai vrea să fii în formulă de matinal?

Păi, zic, nu ştiu. Am mai răspuns la întrebarea asta. Da, dar stai că acum avem un factor x şi nu ştii despre ce e vorba. Şi zic, şi anume? Vlad Craioveanu. Şi am făcut ochii mari.”

Ce a determinat-o pe Oana să iasă din televiziune?

„Of, e un răspuns lung. Pandemia, războaiele ne-au afectat pe toţi oamenii din TV. Şi în televiziunile de ştiri s-a lucrat într-un ritm la capacitate maximă şi fiecare a simţit uzura asta în felul lui.

Adică chiar vorbeam cu colegi din redacţie, prezentatori, mare parte dintre ei, care mi-au spus că nu mai dorm bine. Unii dintre ei s-au îngrăşat, alţii au slăbit, pe alţii s-a văzut diferenţa de la un an la altul.”

Alte articole referitoare la acest subiect:

Citeşte şi: Primul interviu video cu noii matinali Digi FM Oana Zamfir şi Vlad Craioveanu. Cum au ajuns să facă echipă? „Am înregistrat opt emisiuni de probă. La a treia era înspre bine, la a patra am fost convins”

 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus