Skip to main content

„Memorialul Durerii”, 30 de ani de la primul episod. Ediţie specială la TVR 2

 
Foto - planiada.ro
Foto - planiada.ro

Se împlinesc 30 de la primul episod „Memorialul Durerii”, documentarul care prezintă persecuţia, închisorile şi acţiunile represive din România comunistă. Televiziunea Publică a pregătit o ediţie specială a seriei documentare, care este semnată de Lucia Hossu-Longin.

Publicitate

Ediţia specială se va difuza luni, 13 septembrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

Va fi prezentată o selecţie cu cele mai reprezentative episoade: cele dedicate lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu şi Elisabetei Rizea.

Filmările au avut loc în studioul "Horia Bernea" al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, iar moderatorul a fost istoricul Adrian Cioroianu. Alături de el şi Lucia Hossu-Longin au mai fost prezenţi academicianul Aurel Ion Pop, scriitoarea Ana Blandiana, prof. dr. Manuela Cernat, scriitorul Sorin Lavric şi profesorii Ilie Popa şi Ioan Panican.

La acest eveniment a fost prezentă şi Ramona Săseanu, şefa interimară din TVR.

„Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generaţia tânără este un mod de a cunoaşte adevărata istorie, deoarece am dorit să readucem în cartea de istorie adevăraţii eroi ai ţării. M-a marcat cel mai mult rezistenţa armată din munţi, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă şi cea mai tragică în acelaşi timp.

De aceea în ultimii ani am făcut foarte multe episoade cu rezistenţa armată pentru că am descoperit cum au murit eroii care au fost în munţi: au fost executaţi fie la Jilava, fie pe câmpul confruntărilor. M-au marcat, desigur, şi episoadele cu "Oamenii mari care au făcut România Mare", serie începută în 2018. "Legătura dintre Memorialul Durerii şi marii artizani ai Unirii este directă. Cei care au făcut Reîntregirea au ajuns, în mare parte, la Sighet, unde şi-au găsit sfârşitul", a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Eugen Neag Eugen Neag
    Nici un telespectator cinstit nu ar trebui sa urmărească această emisiune. Lucia Hossu Longin și omagierea ei nemeritate se cuvin boicotate.Lucia Hossu Longin l-a elogiat pe Voiculescu-Felix. Un afront la adresa celor anchetați de Securitate.
  • sinclair hirceaga sinclair hirceaga
    Stupefiant de-a dreptul ca TVR o omagiază pe aceasta fostă cumunistă, propagandistă la Scinteia tineretului, secretară de partid acolo, autoare de programe omagiale în constea Odiosului. Pe urmă, tovarășa Hossu a devenit brus doamnă, a dat zdravăn din coate, a făcut un Memorial prost ( a se vedea aprecierile negative din Jurnalul Monicăui Lovinescu), alergat ahtiată după posturi, funcții, bani, locuri nemeritate în CA. Mai apoi a fost o infocată admiratoare a lui Dan Voiculescu, a lui Adrian Năstase, s-a aliat cu Gidea si a declarat Antena 3 urmașa Europei libere. Nu mă mira că la sindrofie iau parte doamna Manuela Cernat, fiica adoptivă a propagandistului comunist, marele kulturnik Mihnea Gheorghiu, sau auristul Sorin lavric. Dar Cioroianu, Pop, ce au patit? Doamna Săseanu, reveniti-vă!
  • Sissy Tomulescu Sissy Tomulescu
    Ce comedie grotesca!!! Sa o omagiezi pe o admiratoare a lui Felix Voiculescu!!!! Nu i se da și o medalie? Și un premiu în bani???
  • Realia Tescariu Realia Tescariu
    Invitarea la sindrofie a lui Sorin Lavric este relevanta pentru felul de a fi al doamnei Hossu și descalificanta pentru Cioroianu, Pop, Blandiana, TVR. Doamna Manuela Cernavodă e fiica adoptiva a comunismului înfocat Mihnea Gheorghiu.
  • Ion Delavrancea Ion Delavrancea
    @Maria
    Respectul cuvenit celor care s-au impotrivit regimului comunist. Dar Lucia Hossu-Login nu este printre ei. Ea a lucrat cot la cot cu nomenclatura din TVR si de stat, inainte si dupa revolutia din '89 si o mai face si in ziua de astazi. Faptul ca a facut un documentar prost realizat despre niste oameni cu adevarat curati nu o face si pe ea cinstita. Este doar o profitoare de pe urma tragediei unor oameni cu coloana vertebrala.
  • Maria Maria
    D-na Hossu a scris istorie. A fost o munca titanica, cu adevarat. Mii de ore de deplasare, montaj, studiu de arhive. Numai cine nu stie ce e munca si ce au suferit acei eroi poate pangari asa ceva. Respectele noastre si multumiri d-na Lucia Hossu!
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Pur și simplu mi-e sila. Lucia Hossu Longin omagiata? Pentru ce? Pentru oportunismul ei notoriu, pentru ca s-a infiltrat în nu știu cite CA și a votat desființarea TVR Cultural, pentru ca a anexat în folos propriu APTR și pentru ca si-a angajat și promovat băiatul. Pe sărmanul Emilut.
  • Livia Pila Livia Pila
    Doamna Hossu a ajuns astazi succesorul tortionarilor si nomenclaturistilor comunisti:
    - isi da premii singura la APTR pentru propria emisiune,
    - acorda premii dupa bunul plac la APTR prietenilor de la Antena3 si nu numai,
    - face documentare platite de CNC cu costuri care nu sunt justificate de productia finala,
    - nu face altceva la Memorialul durerii decat sa reinpacheteze episoade mai vechi si sa le contorizeze ca fiind noi pentru a deconta de la TVR.
  • Livia Pilă Livia Pilă
    Pentru Lucia Hossu-Longin realizarea Memorialului durerii a fost o operatiune dublu profitabilă. Și-a spălat dosărelul de secretar de partid la Scânteia tineretului, de omagiatoare a lui Ceaușescu și de realizatoare a emisiunii Cântarea României-De pe marea scenă a țării pe micul ecran (așadar a dobândit un nemeritat certificat de onorabilitate) și a făcut copii pirat pe casete VHS pe care le-a plasat in Occident. Desigur, nu degeaba. Marea păcaleala continuă!

Trimite un comentariu

sus