Skip to main content

Milioane de la partide către presă. Realitatea, 100.000 de euro pe lună de la PNL. B1, 75.000 tot de la PNL. 5.000 la Newsweek. Cât au cheltuit PSD şi PNL anul trecut?

 
Foto - Hepta
Foto - Hepta

Milioane de euro s-au dus către presă în 2021, un an fără alegeri. PNL şi PSD au depăşit împreună pragul de 10 milioane de euro către televiziuni şi publicaţii, asta fără a pune la socoteală luna decembrie, arată o analiză amplă făcută de Europa Liberă

Publicitate

PNL a dat, lunar, aproximativ 100.000 de euro postului Realitatea Plus. De precizat că vorbim despre sumele cheltuite în primele şapte luni ale anului 2021. Alţi 75.000 de euro au mers, timp de câteva luni, către staţia B1 TV. 

Newsweek se numără printre publicaţiile care au luat bani de la PNL anul trecut. 

Dacă PSD e „zgârcit” cu informaţiile publice şi nu spune câţi bani a dat şi unde, PNL şi USR au dat presei detalii despre sumele virate către televiziuni şi site-uri în schimbul promovării. Dar doar pentru perioada în care preşedinte era Ludovic Orban.


Citeşte mai multe despre acest mecanism, pe Europa Liberă


PNL despre sumele cheltuite în primele şapte luni ale anului 2021, conform Europa Liberă: 

 • Agenţia de presă RNews (ianuarie – iunie) – 5.000 euro / lună (PS News)
 • Ancore Media (martie – iulie 2021) – 75.000 euro / lună (B1 TV)
 • DBV Media House (ianuarie – iunie) – 100.000 euro / lună (Realitatea PLUS)
 • GKM Global Publishing SRL – 20.000 lei / lună
 • GKM Global WEB SRL – 15.000 lei / lună
 • Facebook Ireland Limited – aproximativ 20.000 lei / lună
 • Truezone – 4.165 de lei
 • HB Media Advertising Company – 3.000 euro / lună (Dan Bucura)
 • News International SA – 5.000 euro / lună (Newsweek)
 • Macondo Gabo Press – 16.500 lei / lună
 • Soma Social – 3.000 euro / lună (colaborare cu stiripesurse.ro)
 • Stalex PR & Media Events (iunie – iulie 2021) – 84.000 euro / lună (firma băiatului primarului din Cornu, Nanu Ştefan Alexandru, RTV, gândul.info, cancan.ro)

O altă concluzie interesantă trasă de jurnalistul Cristian Andrei este că:

„În timpul crizei politice din lunile octombrie şi noiembrie, cele două partide au aruncat în piaţă aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro)”, arată materialul publicat de Europa Liberă. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Pare o informație trunchiata.

  Unde apar sumele date de USR presei, deși în articol se spune ca și USR a făcut publice aceste sume?

  "PNL şi USR au dat presei detalii despre sumele virate către televiziuni..."

  Paginademedia.ro a devenit portal politic?!
 • Și ceva de completat: La petrecerea Digi 24 de la lansare vor mai participa și jurnaliștii de la Digi FM.
 • @ABC+ Mi-ar place să văd un Dâmbovițean sau Dâmbovițeancă care prezintă știrile la Digi 24. Chiar mi-ar plăcea.
 • @ABC+ Chiar că spun asta că au plecat de la Digi 24 la B1 TV, dar durează cam greu să transferi de la Digi 24 la B1 TV, pentru că cei de la B1 TV nu au bani pentru a face acest lucru și vor să împrumute bani de la Digi 24 pentru a efectua plecările.

  La 10 ani de la lansare, ca părerea mea, Digi 24 va face o petrecere ca la lansarea celor două Realități în decembrie 2021 cred. Am auzit că vor veni și artiști din județul meu, Dâmbovița, dar doar unu. La lansarea celor două Realități a fost un ansamblu de dans din Dâmbovița, iar la petrecerea Digi 24 la 10 ani de la lansare va fi un alt grup care să fie ori de cântat, ori de dansat tot din județul Dâmbovița. În același timp vor veni și elevi din școala de media Digi, jurnaliști noi care vin la Digi 24 și vor prezenta știri în curând sau vor fi în altă parte, precum editori, producători sau redactori, dar și jurnaliștii actuali ai Digi 24, cântăreți, trupe, grupuri, jurnaliști și analiști din alte părți și politicieni pentru distracția de 10 ani. Transmisia va fi în direct și nu înregistrată. Cred că ori Prelipceanu, ori un alt jurnalist Digi 24 va prezenta petrecerea.

  Chiar am văzut și oamenii care vor să devină cunoscuți din județul Dâmbovița ca invitați la alte televiziuni naționale, de exemplu au apărut și la PRO TV, și la Antena 1, și la Kanal D, dar demult.
 • @geo, de fapt toți sunt banii ROMANILOR, nu și banii lor.
  Aruncă ăștia cu bani pentru că nu sunt a-i lor, iar oamenii mor de foame sau de frig ori de boli (că nu își permit medicamentele).
  Expresia aia: MUNCIM CA SĂ TRĂIM, în România este: trăiesc ca să muncesc. Doar băieții deștepți o duc bine în țara asta, în rest vai de ea!

  Soby, tu să comentezi aici doar când ne zici și nouă cine a plecat de la Digi, că de 2 luni ne spui că sunt în preaviz 15 zile și după pleacă!
 • @Cristi Încă nu s-a terminat școala de media ca să apară la post. Știri adevărate, cu credibilitate și neporcoase sunt la B1 TV, care arată ca Digi 24 din 2012-18 de acum încolo.

  Cei care pleacă de la Digi 24 la B1 TV vor fi înlocuiți cu elevii de la școala de media, dar nu toți.
 • @DODO pai...PSD a declarat cat a dat,nu si cui,PNL a spus si cui a dat
 • Presa liberă din România. Așa se explică toate emisiunile "libere" anti-Cîțu de vara trecută, dinaintea alegerilor PNL. :))) Cu atâta finanțare și tot în SD 4:3 emit. Poate se sesizează cineva și în cazul Realitatea Sportivă & Star, pt. că a avea preluare 80% din timp după Realitatea Plus nu înseamnă profil sportiv și monden, cu atât mai puțin revoluție pe piața media. AHAHA

  @Soby, ce mai știi despre tinerii prăfuiți de la Digi, veniți de la "școala de media"? N-au suficiente măști ffp2 ca să-i bage pe post?
 • deci televiziunile primesc bani de la partide ca sa "manace *** ***" . acum s-a descoperit apa calda ? ca din audiente nu se prea acopera costurile
 • @DODO Televiziunile PSD-iste sunt: România TV, Antena 3, Digi 24, Aleph News și Metropola TV.

  PSD-ist mai este și NCN, televiziunea lui Liviu Alexa (nu știu dacă am pronunțat corect).
 • daca tot v-ati apucat spuneti si de rtv , antene , nasul ,, halep ,,sau pandele tv
 • B1 TV și Realitatea Plus sunt PNL-iste.

  Digi 24 nu mai este PNL-ist și USR-ist, ci PSD-ist și AUR-ist. Antena 3 și România TV erau mereu PSD-iste.
 • Aici sunt (și) banii dvs. Adică o parte din banii care merg de la bugetul de stat către partidele parlamentare.

Trimite un comentariu

sus