Skip to main content

Ministerul Apărării dezminte o ştire falsă care circulă pe platforma X, fostă Twitter, potrivit căreia o aeronavă românească ar fi bombardat o grupare de forţe ruseşti

 
Ministerul Apărării dezminte o ştire falsă care circulă pe platforma X, fostă Twitter, potrivit căreia o aeronavă românească ar fi bombardat o grupare de forţe ruseşti

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a dezminţit, luni, o ştire falsă distribuită pe platforma X, fostă Twitter, potrivit căreia o aeronavă F-16 a Forţelor Aeriene Române ar fi bombardat o grupare de forţe ruseşti, în apropiere de Herson, scrie G4Media.

Publicitate

„Vă semnalăm o ştire falsă apărută pe un cont din platforma X (fostă Twitter), care pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forţelor Aeriene Române ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie de pe Baza 86 Aeriană din Constanţa şi ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forţe ale Federaţiei Ruse din apropiere de Herson.

În mod evident, afirmaţia de mai sus este absurdă nu doar pentru un specialist în aviaţie, ci şi pentru publicul larg. De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, în comentarii lăsate în subsolul postării.

Iată câteva dintre elementele principale care devoalează acest fals menit să inducă îngrijorări nejustificate: Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călăraşi, nu la Constanţa, iar Forţele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 şi MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această aşa-zisă „ştire”, Forţele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus