Skip to main content

Când presa (mai) contează. Ministrul Marius Budăi a demisionat. El e cel care a oprit accesul în azile a celor care au semnalat neregulile

 
Când presa (mai) contează. Ministrul Marius Budăi a demisionat. El e cel care a oprit accesul în azile a celor care au semnalat neregulile

Marius Budăi, ministrul muncii din partea PSD, a demisionat joi din funcţie, ca urmare a scandalului azilelor de bătrâni din Voluntari. Informaţia a fost confirmată de premierul Marcel Ciolacu în debutul şedinţei de guvern. Este prima demisie la nivel înalt după ce ororile din cămine au ieşit la iveală, în urmă cu mai bine de o săptămână, notează ziarul Libertatea.

Publicitate

„Am avut astăzi dimineaţă o discuţie cu domnul ministru al muncii, Marius Budăi, care m-a anunţat despre decizia de a îşi depune demisia la finalul şedinţei. Este un gest de onoare pentru care îi mulţumesc.

Aceasta este reacţia firească a unui decident într-o asemenea criză, reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că trebuie luate măsuri, întrucât „activitatea de protecţie a persoanelor vârstnice şi vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său iniţial.

„Am văzut, din păcate, în ultimele zile prea multe situaţii care probează că această activitate a devenit o afacere cinică în care se urmăreşte profitul cu orice scop chiar prin suferinţe provocate seniorilor noştri”, a precizat Marcel Ciolacu.

Întregul scandal a explodat săptămâna trecută, la cinci luni după primele dezvăluiri privind azilele groazei din Ilfov, odată cu percheziţiile DIICOT. Primii care au scris pe acest subiect au fost jurnaliştii Ovidiu Vanghele, pe Centrul de Investigaţii Media şi Bianca Albu, de la Buletin de Bucureşti. 

Zilele acestea, cei doi jurnalişti au venit cu noi dezvăluiri. Deşi instituşiile abilitate, inclusiv Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, spun că „nu au ştiut” nimic despre neregulile din azilele din Ilfov, cei doi jurnalişti au arătat, cu documente, că instituţiile primiseră de mai bine de un an reclamaţii peste reclamaţii. 

Mai exact, jurnaliştii Ovidiu Vanghele şi Bianca Albu spun, într-o serie de articole intitulate „Toţi ştiau” că următoarele instituţii au avut detalii clare despre relele tratamente la care au fost supuşi beneficiarii din cele trei „lagăre” din Ilfov: 

  • Primăria Voluntari,
  • Ministerul Muncii (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, Autoritatea Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi),
  • Ministerul Sănătăţii (Direcţia de Sănătate Publică Ilfov),
  • Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă)
  • Ministerul Mediului (Garda de Mediu),
  • precum şi alte instituţii ale statului

Mai mult decât atât, jurnaliştii au dezvăluit şi că Ministerul Muncii a decis a tăiat accesul monitorilor independenţi ai CRJ în astfel de instituţii, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov.

Astăzi, pe 13 iulie, chiar în ziua demisiei, jurnaliştii au venit cu un nou episod din seria „Toţi ştiau”, dedicat chiar lui Budăi, episod ce arată că Ministerul lui Budăi a primit încă din 2021 memorii privind azilul Gabriel cel Viteaz. 

Un memoriu a ajuns chiar în ziua în care Budăi depunea jurământul de ministru, pe 25 noiembrie 2021 „un memoriu prin care vecinii Centrului Sfântul “Gabriel cel Viteaz” din Pipera reclamă, între altele, condiţiile inumane la care sunt supuşi beneficiarii.”

În petiţie, ministerul lui Budăi este informat despre personalul „insuficient şi slab pregătit” din centru, precum şi despre „lipsa de îngrijire şi supraveghere corespunzătoare” a beneficiarilor. În susţinerea acestor afirmaţii, vecinii centrului vorbesc despre prezenţa periodică a ambulanţelor şi a autospecialelor SMURD, precum şi a echipajelor de poliţie.

În plus, oamenii anunţă ministerul că, din demisolul unde sunt cazate persoane cu dizabilităţi mintale, „se aud ţipete, gemete, zgomote de altercaţii” şi solicită angajaţilor din subordinea proaspăt numitului ministru Marius Budăi să ia măsuri.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus