Skip to main content

Minutul Paginademedia despre media. De vorbă cu jurnalista Andra Petrescu

 
Sursa foto: Andra Petrescu, Facebook
Sursa foto: Andra Petrescu, Facebook

Media sau… social media? TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Suntem curioşi ce media consumă… oamenii de media.

Publicitate

Ce media consumă? Cum? Cât? Când? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu jurnalista Andra Petrescu

Unde o vezi?

La Observatorul de la ora 12.00

  • TV sau… YouTube?

Ambele. YouTube pentru că pot să aleg ce vreau să văd sau să revăd, oricând, oriunde, iar tv-ul pentru ştiri şi anumite emisiuni.

  • Radio sau podcast?

Podcast pentru că e un mod simplu de a acumula informaţii şi de a folosi timpii morţi într-un mod plăcut. De exemplu trei dintre colegii mei abordează teme foarte interesante în Podcast-urile Observator - de la geopolitică până la tehnologie şi parenting.

  • Ai vrea să faci podcast? Dacă da, de ce?

Nu m-am gândit să fac un podcast, dar dacă aş face-o, ar fi, pe de o parte, pentru a împărtăşi cu oamenii informaţii pe care le consider valoroase şi utile, pe de altă parte pentru dezvoltarea mea personală.

  • Facebook sau Instagram?

Instagram pentru că este pe val acum, dar folosesc destul de puţin reţelele sociale, iar conturile pe care le urmăresc sunt ale unor oameni care mă inspiră, care îmi dau o stare bună sau care mă învaţă ceva.

  • Ştiri sau emisiuni?

Ştiri, pentru că este important să fim informaţi şi să ştim ce se întâmplă în ţara şi în lumea în care trăim. E important să ne alegem cu grijă sursele de informare. Un consumator inteligent culege informaţiile din mai multe surse şi apoi le trece prin propriile filtre.

  • Ce ştiri preferi să consumi? Din ce categorii?

Prefer ştirile utilitare, pentru că vin în întâmpinarea oamenilor cu informaţii utile pentru viaţa de zi cu zi, şi cu soluţii pentru probleme imediate, posibile sau viitoare.

Observator 12 este un jurnal care conţine multe astfel de ştiri, acesta fiind unul dintre motivele pentru care îmi place foarte mult acest program. Un alt motiv este faptul că este orientat către pozitiv şi bună dispoziţie. Toate persoanele publice care ne trec pragul, indiferent că sunt din muzică, teatru sau actorie, ne spun că se simt foarte bine la noi şi cu noi.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

TV şi online. Nu-mi mai amintesc ultima dată când am citit un ziar printat.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Evident, observatornews.ro. Dar deschid şi multe alte site-uri de ştiri. Trec în revistă repede evenimentele zilei şi mă uit şi în categoriile mai light, poate îmi atrage atenţia ceva deosebit.

  • Ce reviste cumperi?

Nu prea cumpăr reviste. Cred că ultima revistă am cumpărat-o în liceu. Îmi place să le răsfoiesc în schimb la coafor, în avion sau în sălile de aşteptare.

  • La ce te uitai la TV când erai mică?

Când eram mică mă uitam la Abracadabra, Cerbul de Aur (pe care de altfel l-am şi reprodus împreună cu copiii cu care mă jucam), filme şi desene animate (Sandy Bell, Ţestoasele Ninja, Sailor Moon) şi ţin minte că îmi plăcea mult de tot Arena Leilor care pe vremea aceea se difuza pe TVR2.

 

  • Serial preferat?

Am mai multe seriale preferate, dar „The big bang theory” este serialul pe care l-am văzut de mai multe ori şi de fiecare dată am râs. Pe listă se mai găsesc Suits, Breaking Bad, Stranger Things, The OA sau Le bazar de la charite.

  • Emisiune preferată?

Îmi plac emisiunile în care se descoperă talente, fie în muzică, fie în gastronomie sau umor. Chefi la cuţite, iUmor şi Te cunosc de undeva! sunt câteva dintre emisiunile pe care le urmăresc cu drag.

  • Cât de des postezi pe reţelele sociale?

Postez destul de rar pe reţelele sociale. Deşi mi-am propus să fac asta mai des, până acum nu am reuşit să am o constanţă. Este ca un al doilea job, iar, în momentul de faţă, îmi concentrez energia în alte direcţii prioritare.

  • Ţi-ar plăcea să faci vlog?

Nu.

 

  • Ai început cariera la Iaşi…Cum a fost începutul tău în presă?

Am avut norocul să îmi încep drumul în acest domeniu la o televiziune locală, unde oamenii erau foarte frumoşi din interior către exterior. Iar, într-un mediu de lucru cu energie bună, creşterea are loc într-un mod firesc şi armonios.

TeleM Iaşi are un loc special în inima mea, este locul care mi-a remarcat talentul şi mi-a oferit şansa să îl cultiv şi să îl şlefuiesc. Când m-am mutat la Digi24 Iaşi, deja am trecut la următorul nivel, eram şi corespondent pentru Digi24 Bucureşti, agitaţia era mai mare, am început să simt ritmul alert al unei televiziuni de ştiri şi presiunea specifică.

  • Cum a fost revenirea în TV după o pauză de trei ani?

Uh. Grea. În aceşti trei ani m-am dus către o zonă cu multă linişte, relaxare, lucram de acasă şi îmi făceam programul de lucru cum voiam, îmi creasem o bulă în care timpul parcă trecea mai greu şi mă bucuram de mai mult timp cu mine.

Când am revenit în televiziune m-am dus în cealaltă extremă. Deodată oameni mulţi, foarte mulţi, şi un program diferit faţă de ce prezentasem înainte şi foarte solicitant.

Partea de entertainment a fost nouă pentru mine şi o provocare în acelaşi timp. Am trecut şi încă trec printr-un proces de schimbare şi acomodare, m-am redescoperit pe mine, am învăţat extraordinar de multe de la colegii mei, care au fost foarte răbdători şi înţelegători, şi m-am autodepăşit.

  • Ţi-ai dorit mult să ajungi prezentatoare. Ce alte aspiraţii mai ai legate tot de profesia ta?

Mi-ar plăcea foarte mult, la un moment dat, să prezint o emisiune care să aducă mai multă conştientizare şi care să genereze o schimbare atât în modul în care funcţionează sistemul în ţara noastră, cât şi în  mentalitatea colectivă.

 

  • Ai peste 10 ani de experienţă în TV. Spune-mi despre un moment neplăcut care ţi s-a întâmplat live?

La începuturile carierei, când am început să prezint cu partener, am izbucnit amândoi în râs, în direct, şi nu ne mai puteam opri. Ne-a scos repede regizorul de pe post, asta a fost salvarea noastră. Altfel, bâlbe amuzante demne de topul cârcotaşilor. :))

  • Peste câţiva ani te vezi tot la ştiri?

Da, de ce nu? Sau la emisiunea de care menţionam mai sus.

Andra Petrescu - carte de vizită:

- A pornit de la rolul de asistent de montaj în presa locală

- Reporter pe domeniul politic la Digi 24

- Prezentator TV la TVR. 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus