Skip to main content

Serial de reportaje despre comunism, la TVR. „Vom dezvălui secretele Epocii de Aur, precum programul nuclear al lui Ceauşescu...” Cine prezintă?

 
Nicolae Ceauşescu a şeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea comunismului, în 1989 / foto: TVR
Nicolae Ceauşescu a şeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea comunismului, în 1989 / foto: TVR

Televiziunea Română aduce în luna noiembrie o serie de reportaje despre comunism. Noua producţie de la TVR este intitulată „Miturile comunismului”, iar reportajele prezentate vor fi însoţite de dezbateri în platou, care vor fi moderate de Irina Luca (senior editor şi producător TVR).

Publicitate
Emisiunea „Miturile comunismului” va avea premiera duminică, 26 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1. Programul, care poartă semnăturile Ralucăi Rogojină şi Roxanei Tarhon (producători), se difuzează săptămânal la postul public.
 
„Ceauşescu, pacea şi minciuna” este subiectul care deschide seria reportajelor despre comunism

„Episodul 1 aduce informaţii despre gradul de înarmare a Romîniei în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceauşescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizaţii teroriste şi traficul de arme pe care îl făcea cu aceeaşi abnegaţie cu care, în discursul public, susţinea categoric dezarmarea”, anunţă televiziunea, într-un comunicat de presă.

În prima ediţie, Irina Luca va fi în dialog cu istoricul militar Florin Şperlea şi Adelin Petrişor, jurnalist senior TVR.

Invitaţii vor răspunde la întrebări şi vor da mărturie despre întămplările şi evenimentele puse în discuţie, personaje direct implicate în subiectele prezentate, dar şi istorici, cercetători, specialişti în diferitele teme dezbătute (economişti, cadre militare, oameni de cultură).

În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda:

  • „Fiţele epocii de aur”
  • „Metroul”
  • „Branduri româneşti”
  • „Pe urmele lui Moş Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”
  • „Marile zăpezi”
  • „Anii '80 şi datoria externă”
  • „Cum a fost făurit omul nou (despre învăţământ)”

 Raluca Rogojină, una dintre producătoarele emisiunii:

„TVR este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini! Astfel, putem dezvălui întâmplări pe care partidul le-a îngropat în dulapul cu cadavre şi despre care TVR a păstrat imagini fabuloase, foarte multe difuzate în premieră.

Pornim pe firul întâmplărilor, ne întoarcem în timp, căutăm supravieţuitorii şi răspunsurile. Vom dezvălui cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur: cursa înarmărilor, cum s-a făcut plata datoriei externe, problema petrolului, legea ilicitului, programul nuclear al lui Ceauşescu etc.”

Reportajele sunt realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda şi Raluca Tudor.

Intervievaţii, documentele, informaţiile şi imaginile de arhivă scoase la iveală după zeci de ani vor dezvălui culisele unor fapte şi întâmplări pe care mulţi le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulţi n-au nici cea mai mică idee. Discuţia din platou se va axa pe aducerea subiectelor în actualitate şi pe compararea realităţilor trecute cu cele prezente”, mai adaugă producătorul Raluca Rogojină.

Despre Irina Luca via Likedln:

- Journalist and Host - News Programes - Televiziunea SOTI (1993 - 1994)

- Executive Producer and Managing Director - Sign Factor (2003 - 2008)

- Event Organization Specialist - Freelance, self-employed (2017 - prezent)

- Journalist - Senior Editor, TV Host and Producer - TVR (1994 - prezent)

- Host and Producer for TV programes (documentaries, talk-shows):

  • 1996 - 2002 - Cu ochii-n 4
  • 2002 - 2006 - Destinaţia România
  • 2004 - 2011 - Dincolo de hartă, Acasă la...
  • 2011 - 2012 - Aventură urbană
  • 2013 - Social Campaigns for TVR 1 (Oamenii Deltei)
  • 2014 - 2015 - TV Documentary Series (Adevăruri despre trecut)
  • 2015 - 2017 - Poveste după poveste
  • 2017 - 2018 - Români care au schimbat lumea
  • 2018 - 2020 - Aventura urbană (new series)

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus