Skip to main content

Contul de facebook al lui Moise Guran, spart acum o săptămână. Cum l-a recuperat? „Procesul a fost lung şi dureros”

 
Contul de facebook al lui Moise Guran, spart acum o săptămână. Cum l-a recuperat? „Procesul a fost lung şi dureros”

Moise Guran a fost victima unui hacker pe Facebook. A rămas fără cont pe această reţea socială, mai bine de o săptămână. A contactat un virus, tot de pe facebook, apoi nu şi-a mai putut accesa pagina. Nu este pentru prima dată când este ţinta celor care se ocupă cu „furtul de identitate” în Social Media, după cum povesteşte jurnalistul pe blogul său, moise.ro.

Publicitate

„Aşa cum mulţi dintre voi v-aţi prins, în urmă cu vreo săptămână, pe acest profil al meu a început să posteze un hacker. Povestea pe scurt e aşa - am luat tot de pe Facebook un trojan (n.r. - virus), care mi-a schimbat parola şi detaliile de logare”, a spus Moise Guran vineri dimineaţă, într-o scrisoare deschisă publicată pe facebook, după ce şi-a recuperat contul.

Cum a recuperat Moise Guran contul de Facebook?

„Procesul de recuperare a contului a fost lung şi dureros şi în mod cert n-aş fi reuşit fără ajutorul (în ordinea intervenţiei) lui Dragoş Stanca, a lui Sebastian Burduja, a părintelui Francisc Doboş şi a prietenului meu IT-ist Andrei Gusan. Le mulţumesc!

De asemenea, cer scuze pentru acest incident urmăritorilor mei de pe Facebook, faţă de care am o responsabilitate pe care intenţionez să o onorez în viitor mai bine decât am făcut-o în ultima perioadă”, a mai scris Moise, pe Facebook.

De vină a fost un virus tip trojan, luat tot de pe facebook

„Acum vreo zece zile, imediat după Paşte, am dat click pe Facebook pe o reclamă la un astfel de instrument AI, care părea de fapt a fi un studiu comparativ. Am aterizat pe ceea ce părea a fi pagina unei mari companii de tehnologie, aia cea mai mare, pe care şi eu şi tu o punem în browser de zeci de ori într-o zi. Nu era ce trebuie, era o clonă.

De acolo am cules un trojan (un virus) care, am aflat mai târziu, exploatează o vulnerabilitate din Facebook – dacă eşti logat, trojanul ăla ştie cum să adauge o adresă de e-mail la cea existentă, fără a avea nevoie de codul de confirmare de la autentificarea în doi paşi”, a povestit Moise Guran, pe blogul personal, unde a oferit mai mutle detalii despre cele întâmplate. 

Ne este prima dată când este ţinta hoţilor de identitate

Moise Guran a povestit cum s-a întâmplat totul, pe larg, şi pe blogul său, moise.ro. Deşi nu avea o parolă slabă din punctul de vedere al securităţii, totuşi contul său a putut fi furat. Asta după ce în ultima vreme au fost mai multe asemenea tentative.

„Erau zeci de atacuri pe zi asupra contului meu şi, pe cale de consecinţă, primeam pe telefon zeci de mesaje de resetare a parolei pe zi”, a spus Moise Guran. Acesta a adăugat că nu dă vina pe facebook, „deşi e clar că are multe şi mari probleme”. 

Apoi a povestit cui se datorează rezolvarea problemei:

„S-a dovedit că părintele Francisc Doboş de la Biserica Sacré-Coeur din Bucureşti este cea mai influentă persoană din România la Facebook.

Trecuseră doar câteva ore şi m-a sunat o persoană reală de la Meta, după zile întregi de e-mail-uri şi mesaje de eroare!

O persoană de treabă cu care am vorbit omeneşte pe gură (nu doar prin mesaje şi „lucrăm la asta”), care a găsit imediat şi a pus la un loc toate plângerile pe care le făcusem pe diferite canale timp de o săptămână şi care m-a asistat mai bine de 12 ore ca să îmi pot recupera contul. Căci, da… cam atât a durat”. 

Alertă falsă de cutremur de 10 grade pe aplicaţia Biziday. Guran: serverul a fost spart. UPDATE: Alerta nu a plecat din interfaţa noastă

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus