Skip to main content

S-a stins Octavian Iordăchescu, „tatăl” Duminicii în Familie, emisiunea cu Mihaela Rădulescu. Din arhivă, povestea celebrei emisiuni, spusă chiar de Iordăchescu

 
S-a stins Octavian Iordăchescu, „tatăl” Duminicii în Familie, emisiunea cu Mihaela Rădulescu. Din arhivă, povestea celebrei emisiuni, spusă chiar de Iordăchescu

S-a stins din viaţă Octavian Iordăchescu, unul dintre veteranii televiziunii din România, producător al multor emisiuni, printre care Duminica în familie, cu Mihaela Rădulescu. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Televiziunii Române, scrie news.ro.

Publicitate

Omul de televiziune avea 78 de ani.

Iordăchescu a avut o experienţă bogată în televiziune. El s-a ocupat de mai multe producţii radio şi TV, fiind şi co-director al festivalului internaţional Cerbul de Aur de la Braşov între anii 1992 şi 1994.

Una dintre cele mai cunoscute emisiuni pe care a lansat-o a fost Duminca n familie, cu Mihaela Rădulescu. Un show cu o poveste spusă chiar de Octavian Iordăchescu în urmă cu mulţi ani, pentru Paginademedia.ro. 

Povestea emisiunii, mai jos, în articol.

Octavian Iordăchescu a fost redactor şef şi director de programe la TVR, iar în 1992 a primit premiul APTR pentru organizarea festivalului Cerbul de Aur.

În ultimii ani, Iordăchescu a fost co-producător al mai multor emisiuni din TVR, precum „37 de grade Celsius”, „Hai-Hui”, „Ne vedem la TVR” şi „Femei de 10, bărbaţi de 10”.

Iordăchescu a fost şi fondatorul Radio Vacanţa, pe care l-a înfiinţat în 1967. El a condus radioul între 1967 şi 1984. Radio Vacanţa difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe litoralul românesc.

De asemenea, Iordăchescu a publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanţa”, în 1977, şi volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în anul 2007.

Povestea Duminicii în familie: La început, Mihaela Rădulescu a venit pe gratis

Emisiunea Duminica în familie a pornit în jurul anilor 2000, lansată de Octavian Iordăchescu si Dumitru Morosanu. Acum aproape zece ani, Octavian Iordăchescu, părintele Duminicii în familie, povestea în exclusivitate pentru Paginademedia.ro cum a pornit show-ul.

“La început, Mihaela Rădulescu a venit pe gratis”, îşi aduce aminte Octavian Iordăchescu, cel care a lansat Duminica în familie împreună cu Dumitru Moroşanu, acum aproape 15 ani.

Din interviul acordat Paginademedia.ro acum aproape zece ani:

Petrisor Obae: Întorcându-ne la începuturi, când a fost prima emisiune Duminica în familie? Cum a apărut programul?

Octavian Iordăchescu: Prima a fost în 1998, dar începuturile sunt mai timpurii.

Prin 1995, am fost o perioadă director de programe la Antena 1. Aşa l-am cunoscut pe Sorin Oancea, care, dacă îmi aduc aminte, se ocupa de revista Preţul succesului. După un timp, eu am plecat, mi-am făcut firmă.

După vreo doi ani, prin 1997, mă sună Oancea: “Domnu’ Iordăchescu, vrea şefu’ să mă numească şef la Antenă. Dacă e să accept, mă ajutaţi, faceţi consultanţă?” De ce nu? L-am adus şi pe Dumitru Moroşanu “fratele meu” care tocmai îşi dăduse demisia din TVR.

“Am o rugăminte”, a zis Oancea. “Daţi-mi un program de patru ore, pentru duminică. În trei luni, să se dubleze audienţa”. Mi-aduc aminte că în contract porneam de la 0,2. Noi, în patru săptămâni, am crescut de opt ori! În trei luni, aveam deja opt rating!

Petrisor Obae: Ideea de bază a emisiunii?

Octavian Iordăchescu: Nu am vrut să fie ceva acaparator. Am pornit de la ideea că românii se aşează duminica la masă, în familie. Emisiunea nu trebuie să îi distragă, ci să fie acolo, cu ei. Să nu se oprească din mâncat ca să se uite la televizior, să nu îi oprească de la cee ce fac.

Emisiunea îşi are bazele în vechile emisiuni duminicale de la TVR.

Petrisor Obae: La Mihaela Rădulescu cum aţi ajuns?

Octavian Iodăchescu: Am făcut o grămadă de castinguri. Şi ea era pe lista noastră de la început. O ştiam de la Tele 7 abc. La un moment dat, s-a întâlnit cu colega noastră, Ada Vertan. Vii, a întrebat-o? Vin şi gratis, a spus ea. Şi aşa a fost, la început.

În martie 1998, i-am dat drumul. Trebuia să intre la sfârşitul lui 1997, dar a trebuit să facem un Revelion pentru Antena 1. A mers foarte bine, iar adevărul adevărat a fost că Duminica a fost primul program care a ridicat Antena.

Petrisor Obae: Cum a apărut numele?

Octavian iordăchescu: Noi l-am ales, este al nostru. Şi la Realitatea TV tot Duminica în familie trebuia să se numească. Ei au pus Alegerile Mihaelei pentru că nu au mai lucrat cu noi, iar titlul Duminica în familie este marca noastră.

Petrisor Obae: Cât a lucrat Mihaela Rădulescu gratis?

Octavian Iordăchescu: Nu ştiu exact. Puţin, până când am început să câştigăm. La început, făceam jumate jumate cu Antena şi costurile, dar şi publicitatea.

CITEŞTE ŞI: “Tatăl” Duminicii în familie, despre începuturi Mihaela Rădulescu: “La început a venit pe gratis”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    intr-adevar un profesionist ! pacat ca nu il mosteneste nimeni Dzeu sa-l odihneasca

Trimite un comentariu

sus