Skip to main content

TVR îl apără pe Ciocăzanu: Nu există argumente pentru a-l suspecta de lipsă de obiectivitate sau de partizanat în exercitarea atribuţiilor de serviciu

 
Foto: Facebook Laurenţiu Ciocăzanu
Foto: Facebook Laurenţiu Ciocăzanu

TVR face scut în jurul lui Ciocăzanu. Postul public vine cu un răspuns la articolul din Libertatea ce îl vizează pe şeful ştirilor, Laurenţiu Ciocăzanu. Reprezentanţii postului public subliniază că articolul din Libertatea vizează activitatea lui Ciocăzanu dinainte de a se angaja la TVR. 

Publicitate

În acelaşi punct de vedere, TVR spune că emisiunile de pe postul public realizate în timpul mandatului său (de la 1 septembrie 2022) au „demonstrat că obiectivitatea, echidistanţa şi relevanţa sunt principiile care guvernează activitatea editorială în acord cu valorile şi misiunea televiziunii publice.”

În plus, TVR nu a primit nicio sancţiune de la CNA şi nici reclamaţii privind „o eventuală lipsă de imparţialitate a ştirilor, nicio sesizare sau acuzaţie de  ingerinţă în editorial sau de partizanat politic”. 

Concluzia TVR:

Aşadarnu există argumente pentru a-l suspecta pe actualul coordonator al Direcţiei Ştiri de lipsă de obiectivitate sau de partizanat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.”

Amintim că ziarul Libertatea a dezvăluit că actualul şef interimar al TVR, Laurenţiu Ciocăzanu, a scris în 2021, pe când era jurnalist şi acţionar la ziariştii.com, articole nemarcate ca publicitate despre PNL. Deşi făceau parte dintr-un contract de 30.000 de euro cu PNL.

După numeroasele reacţii la materialul din Libertatea - inclusiv ActiveWatch a cerut demiterea şefului TVR - Ciocăzanu a venit cu o poziţie pe pagina sa de Facebook

Acesta spune că nu avea de ce să marcheze articolele despre PNL, pentru că "a fost vorba de declaraţii, oricum publice, ale liderilor PNL". 

"Am procedat exact la fel şi cu declaraţiile ale liderilor PSD, USR sau AUR, formaţiuni cu care site-ul nu avea niciun contract de promovare", notează Ciocăzanu.

Declaraţiile liderilor PNL, "oricum publice" erau însă parte a unui contract, după cum spune chiar Ciocăzanu. Totuşi, ele nu au fost însoţite de niciun fel de marcaj, astfel încât public să cunoască acest fapt.

Ciocăzanu: "Firma care administrează site-ul a avut, într-adevăr, un contract cu PNL, de publicitate politică, aşa cum au avut şi au în continuare multe entităţi media.

Acest contract nu a presupus nimic altceva decât mediatizarea unor mesaje publice ale PNL. Nu editoriale, nu analize, nu interviuri, nu ştiri realizate de redactorii site-ului."

"Nu regret că am acceptat să avem un contract de promovare politică, unul care, sincer, ne-a ajutat să supravieţuim ca jurnalişti oneşti, scriind despre infinit mai multe alte subiecte ”ne-PNL”, interne şi internaţionale", mai scrie Ciocăzanu.

Redăm în continuare poziţia integrală a TVR în cazul scandalului Ciocăzanu:

Ca urmare a articolului „Directorul Ştirilor TVR a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acţionar, prezentându-le ca ştiri obiective: „Nu mă simt vinovat”, publicat de Libertatea, în data de 11 ianuarie a.c., vă rugăm să publicaţi următoarele precizări din partea TVR, pentru acurateţea şi respectarea dreptului opiniei publice la o informare corectă:
 
- Articolul vizează activitatea pe care domnul Ciocăzanu a derulat-o înainte de a fi angajat în SRTv. Aşa cum este precizat în articol, domnul Ciocăzanu „s-a retras din firma Macondo Gabo Press SRL în primăvara lui 2022, când a câştigat concursul de angajare la postul public de televiziune – TVR, informaţia fiind publicată în Monitorul Oficial”.
 
- Considerăm că pentru a evalua activitatea domnului Ciocăzanu în cadrul SRTv, trebuie să luăm în considerare producţiile realizate de Direcţia Ştiri de la începutul mandatului său (1 septembrie 2022), emisiuni care au demonstrat că obiectivitatea, echidistanţa şi relevanţa sunt principiile care guvernează activitatea editorială în acord cu valorile şi misiunea televiziunii publice.
 
- Subliniem faptul că, de când domnul Ciocăzanu a preluat conducerea Direcţiei Ştiri, televiziunea publică nu a primit nicio sancţiune din partea CNA – ca autoritate de reglementare în audiovizual şi singurul arbitru de pe piaţa media – privind o eventuală lipsă de imparţialitate a ştirilor, nicio sesizare sau acuzaţie de  ingerinţă în editorial sau de partizanat politic. Aşadar, nu există argumente pentru a-l suspecta pe actualul coordonator al Direcţiei Ştiri de lipsă de obiectivitate sau de partizanat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
 
În mandatul său, TVR Info şi Ştirile TVR au asigurat transmisiuni şi corespondenţe, reportaje, interviuri de la evenimente de importanţă majoră:
* războiul din Ucraina şi relatări din zone de conflict, cu mare risc pentru integritatea fizică a jurnaliştilor TVR aflaţi pe front (au fost mai multe echipe, în Ucraina, în ultima vreme);
* summit-ul miniştrilor de Externe ai NATO de la Bucureşti;
* relatările din Statele Unite despre alegerile de la mijlocul mandatului, reportajele în exclusivitate cu singurul român ales în Camera Reprezentanţilor din Arizona
* acoperirea exhaustivă a problematicii Schengen, unde au fost exprimate poziţii extrem de critice;
* prezenţa reprezentanţilor tuturor partidelor politice la ”Tema zilei” şi în alte emisiuni de dezbatere de la TVR Info;
* organizarea din punct de vedere tehnic şi acoperirea mediatică a summmit-ului ITU PP 22 de la Bucureşti, din octombrie anul trecut - reuniunea miniştrilor digitalizării şi lideri de mari companii în domeniu din întreaga lume.
Toate producţiile de mai sus, ca întreg conţinutul media informativ promovat pe canalele TVR, au respectat standardele de profesionalism, obiectivitate, responsabilitate şi echidistanţă. Acestea confirmă relevanţa şi încrederea publicului în Ştirile TVR, devenite un reper de credibilitate în spaţiul media autohton.
 
- Referitor la acuzaţiile care i se aduc pentru activitatea sa de dinaintea angajării în TVR, domnul Ciocăzanu şi-a exprimat punctul de vedere pe pagina sa de Facebook.
 

Citeşte şi:

Citeşte şi: ActiveWatch cere demiterea directorului ştirilor TVR: „dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR”

Citeşte şi: Libertatea: Directorul Ştirilor TVR a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acţionar, prezentându-le ca ştiri obiective: „Nu mă simt vinovat”

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus