Skip to main content

Şeful ştirilor TVR consideră normală nemarcarea materialelor plătite de PNL: "Nu aveam de ce să o facem!"

 
Şeful ştirilor TVR consideră normală nemarcarea materialelor plătite de PNL: "Nu aveam de ce să o facem!"

Laurenţiu Ciocăzanu, şeful Ştirilor TVR, consideră că nu era nevoie să marcheze ca plătite articolele despre PNL, deşi materialele erau parte a unui contract de 30.000 de euro dintre partidul politic şi site-ul Ziariştii.com, unde era acţionar jurnalistul.

Publicitate

În explicaţia lui Ciocăzanu, postată pe Facebook, acesta spune că nu avea de ce să marcheze articolele despre PNL, pentru că "a fost vorba de declaraţii, oricum publice, ale liderilor PNL". 

"Am procedat exact la fel şi cu declaraţiile ale liderilor PSD, USR sau AUR, formaţiuni cu care site-ul nu avea niciun contract de promovare", notează Ciocăzanu.

Declaraţiile liderilor PNL, "oricum publice" erau însă parte a unui contract, după cum spune chiar Ciocăzanu. Totuşi, ele nu au fost însoţite de niciun fel de marcaj, astfel încât public să cunoască acest fapt.

Ciocăzanu: "Firma care administrează site-ul a avut, într-adevăr, un contract cu PNL, de publicitate politică, aşa cum au avut şi au în continuare multe entităţi media.

Acest contract nu a presupus nimic altceva decât mediatizarea unor mesaje publice ale PNL. Nu editoriale, nu analize, nu interviuri, nu ştiri realizate de redactorii site-ului."

"Nu regret că am acceptat să avem un contract de promovare politică, unul care, sincer, ne-a ajutat să supravieţuim ca jurnalişti oneşti, scriind despre infinit mai multe alte subiecte ”ne-PNL”, interne şi internaţionale", mai scrie Ciocăzanu.

Poziţia lui Ciocăzanu nu oferă însă răspunsurile clare la următoarele întrebări:

1. Dacă PNL nu plătea, mai scria site-ul Ziariştii.com respectivele materiale?

2. Dacă oricum site-ul le scria, de ce a acceptat banii de la PNL? În această logică, nu a plătit PNL degeaba? De ce nu a refuzat banii?

Poziţia lui Laurenţiu Ciocăzanu vine după ce Libertatea a scris despre faptul că ziaristul, acum şef al ştirilor TVR, a scris articole despre PNL pe site-ul Ziariştii.com, unde era acţionar, însă nu le-a marcat în niciun fel.

PNL a avut un contract de 30.000 de euro cu site-ul unde acţionari erau ziariştii Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu.

Citeşte şi: ActiveWatch cere demiterea directorului ştirilor TVR: „dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR”

Citeşte şi: Libertatea: Directorul Ştirilor TVR a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acţionar, prezentându-le ca ştiri obiective: „Nu mă simt vinovat”

Integral, poziţia lui Laurenţiu Ciocăzanu:

De când am fost numit la şefia Ştirilor TVR, am fost în mai multe rânduri ţinta unor atacuri sau ”dezvăluiri” la care am ales să nu răspund, pentru a nu transfera în interiorul instituţiei tensiuni inutile.

La fel aş fi procedat şi după articolul publicat de ziarul Libertatea, dacă atacul nu ar fi depăşit o limită - autorul m-a prezentat drept ziarist vândut unui partid politic pentru că site-ul unde am lucrat, ziaristii.com, şi la care am deţinut 5% din acţiuni, a avut un contract cu PNL pentru mediatizarea activităţii acestuia.

Discuţia dintre mine şi reporter a fost denaturată într-un mod grotesc, pentru a mă înfăţişa ca vinovat de serviciu într-o temă cu mare încărcătură politică: finanţarea partidelor.

Un portret caricatural şi profund nedrept, menit să şteargă cu buretele 30 de ani de carieră ce n-a stat niciodată sub semnul suspiciunilor de ne-profesionalism sau de lipsă de onestitate.

Din respect pentru telespectatorii televiziunii publice şi pentru cititorii mei, fac următoarele precizări:

Firma care administrează site-ul a avut, într-adevăr, un contract cu PNL, de publicitate politică, aşa cum au avut şi au în continuare multe entităţi media.

Acest contract nu a presupus nimic altceva decât mediatizarea unor mesaje publice ale PNL. Nu editoriale, nu analize, nu interviuri, nu ştiri realizate de redactorii site-ului.

Mi se reproşează că nu am marcat cu “P” mesajele publice ale PNL. Nu aveam de ce să o facem, din moment ce a fost vorba de declaraţii, oricum publice, ale liderilor PNL. Am procedat exact la fel şi cu declaraţiile ale liderilor PSD, USR sau AUR, formaţiuni cu care site-ul nu avea niciun contract de promovare.

Preluarea declaraţiilor liderilor PNL nu a afectat în niciun fel echidistanţa site-ului. Iar cei mai în măsură să judece modul în care Ziariştii au ţinut cârma dreaptă, din perspectivă deontologică, sunt chiar cititorii site-ului. Pentru cei care nu au ştiut până azi de existenţa acestei publicaţii online, arhiva sa stă la dispoziţia tuturor celor dornici să îi cântărească probitatea morală.

Nu regret că am acceptat să avem un contract de promovare politică, unul care, sincer, ne-a ajutat să supravieţuim ca jurnalişti oneşti, scriind despre infinit mai multe alte subiecte ”ne-PNL”, interne şi internaţionale.

Poate şi graţie acelui parteneriat care nu a afectat cu nimic onestitatea jurnalistică, Ziaristii.com există şi astăzi în piaţă, adăugându-se multitudinii de publicaţii online care există astăzi în România.

Aş avea o problemă de conştiinţă, dacă aş fi făcut ceva ilegal sau imoral în trecut, dar mai ales dacă, din poziţia pe care o ocup în televiziunea publică, aş promova ştiri partizane politic.

Însă, faptul că punerea sub semnul întrebării a probităţii mele profesionale nu a venit din analiza echidistanţei programelor pe care le coordonez, ci din dezgroparea unui contract din trecut al site-ului la care am lucrat, arată că resorturile atacului la persoană sunt de altă natură.

Am convingerea că toţi privitorii TVR Info şi ai Telejurnalelor TVR pot confirma că ştirile noastre sunt cele mai echilibrate politic şi corecte faţă de toţi actorii jocului public - este ceea ce am urmărit în întreaga mea carieră jurnalistică.

Cred de asemenea că toţi colegii mei de la Ştirile TVR, despre care consider că sunt oameni şi jurnalişti oneşti şi profesionişti, au aceeaşi opinie legată de echidistanţa informaţiilor produse şi prezentate de ei.

Îmi doresc sincer ca împreună să ajungem la performanţa de a construi la TVR un model jurnalistic de tip BBC - postul de radio la care am lucrat în urmă cu mulţi ani şi care m-a format din toate punctele de vedere: profesional, moral, uman.

Dacă n-o să mai fiu eu cel care o să-i coordoneze în continuare, sunt sigur că vor ajunge oricum la acest succes de parcurs, pe care îl merită şi ei, şi instituţia, şi mai ales publicul TVR.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus