Skip to main content

INTERVIU. Jurnalist din Moldova la meciul FCSB: Cu părere de rău, în Moldova şi Georgia presa sportivă nu beneficiază de atâţia bani precum presa din România

 
Foto: Sport Pictures, Via Digisport.ro
Foto: Sport Pictures, Via Digisport.ro

Cum este presa sportivă din Republica Moldova? Care ar putea fi explicaţia pentru faptul că doar doi jurnalişti din Georgia şi doi din Moldova a venit la meciul FCSB – Saburtalo?

Publicitate

Trimisul Paginademedia.ro la meciul de pe Arena Naţională, Ion-Dumitru Panainte a stat de vorbă cu ziaristul Ion Grişca, redactor-şef al publicaţiei online Fotbal Moldova Magazin.

„Cu părere de rău, spune jurnalistul de peste Prut, în Moldova şi Georgia presa sportivă nu beneficiază de atâţia bani precum presa din România şi de cele mai multe ori jurnaliştii se axează doar pe unele reportaje mici despre anumite meciuri, acolo unde relatează doar evenimentele petrecute pe terenul de fotbal, fără să prezinte micile detalii din viaţa echipelor.”

Jurnalistul moldovean continuă:

„Talk-Show-uri sportive practic sunt inexistente, există doar jurnale de sport unde sunt prezentate doar informaţiile importante de la meciurile de fotbal.”

Ce meciuri de fotbal din campionatul intern se văd în Moldova?

Ion Grişca:

„Cu părere de rău, meciurile din campionatul R. Moldova nu sunt difuzate la TV, fanii pot urmări campionatul doar pe site-ul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Televizată e doar finala Cupei şi atunci când naţionala Moldovei evoluează în preliminariile de calificare la Campionatul Mondial şi European.”

Economicul influenţează presa sportivă:

Ion Grişca: SituaţiI similare găsim în tot spaţiul ex-sovietic, în statelele care au un nivel precar din punct de vedere economic, iar în ţări bogate precum Rusia şi Ucraina, găsim numeroase televiziuni şi emisiuni care relatează absolut tot, aşa cum fac posturile de sport din occident.

Competiţii europene se văd totuşi în Moldova: postul irlandez Setanta Sport emite pentru Europa de Est de la Tbilisi şi difuzează în R.Moldova şi Georgia cele mai importante campionate de fotbal ale Europei.

Ion Grişca: E un lucru bun faptul că Setanta Sport difuzează în Moldova cele mai puternice campionate (Bundesliga, Premier League, Seria A, La Liga şi Ligue 1), de la Tbilisi şi în limba rusă, cu toate că ar fi bine să fie în limba română.

Setanta e difuzată la cei mai importanţi operatori de cablu, Moldtelecom şi StarNet, astfel că microbistul moldovean are şansa să urmărească echipa favorită la fiecare meci din campionat, nu doar în Liga Campionilor cum era până acum 5-7 ani.

Paginademedia.ro: Care credeţi că e soluţia pentru ca presa sportivă din Moldova să fie mai prezentă în viaţa echipelor de fotbal şi a sportivilor?

Ion Grişca: Atunci când se vor identifica persoane care sunt dispuse să investească bani în acest domeniu, va fi posibil ca această nişă să se dezvolte mai bine şi televiziunile vor putea difuza campionatul naţional de fotbal şi echipele vor putea beneficia de bani din drepturile TV.

Până atunci, ne facem meseria cu mare entuziasm şi ne bucurăm de toate succesele pe care le avem în acest moment.

Saburtalo nu e populară nici în Georgia

Jurnalistul din Moldova vine cu o posibilă explicaţie pentru lipsa jurnaliştilor străini la meciul FCSB-Saburtalo, de la Bucureşti:

„Probabil absenţa jurnaliştilor georgieni la acest meci este cauzată în primul rând de resursele financiare precare ale trusturilor media din Georgia şi din faptul că Saburtalo nu e aşa populară în Georgia, motiv pentru care echipa gruzină nu beneficiază în această fază a Conference League de o atenţie exagerată din partea presei georgiene”, a spus Ion Grişca.

După meciul de la Bucureşti, FCSB a câştigat cu 4-2 şi s-a calificat în faza următoare din Conference League.

AUDIENŢELE Meciului, aici: FCSB a câştigat şi pe teren, şi pe TV. Câţi suporteri s-au uitat la Universitatea Craiova

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Ostugi Ostugi
  Dacă nu exista câștig , nu poate sa funcționeze, în marea Britanie știi cat se plătește sa te uiți, v ați obișnuit gratuit

  Zi de Romania cap zero. Nu ne intereseaza alte tari postac.
 • Capitu Capitu
  În toamna va fi campionatul mondial de fotbal , postacii o sa fie afectați, vedem cum fug de el , ha ha ha

  Exact ca Antenuta Zero postacule. Si ea o sa fie afectata cap zero.
 • Castigutu Castigutu
  Nu a fost decât reluare , nu ati făcut nimica, dacă era film ieftin aveați rating la fel, niciun câștig deci la cheltuieli

  Ce visezi postac ? Pai si Fierbinti ce e ? Cheltuiala ? Nu postac, e reluare. Deci castig maxim.
 • Mile Mile
  Dacă nu exista câștig , nu poate sa funcționeze, în marea Britanie știi cat se plătește sa te uiți, v ați obișnuit gratuit
 • S S
  @borboto compari fotbalul cu redifuzari?Iti dai seama ca o echipa,oricare ar fi ea,calificata intr-o competitie europeana,chit una slaba,calificare face audiente mai mari decat o emisiune redifuzata.Si da,conteaza si televiziunea la care e difuzat meciul,desi daca e interes nu ar trebui sa conteze unde...
 • jk jk
  Mile mama,si la 3 milioane dai macar ceva,de acord ca nu este putere financiara pentru marile campionate,dar nici pe al tau intern...
  Si apropo de campionatul mondial,si in tarile cu populatie mica se va vede
 • Mile Mile
  În toamna va fi campionatul mondial de fotbal , postacii o sa fie afectați, vedem cum fug de el , ha ha ha
 • Mile Mile
  Nu a fost decât reluare , nu ati făcut nimica, dacă era film ieftin aveați rating la fel, niciun câștig deci la cheltuieli
 • Secuitul Secuitul
  nu cred ca pricepi , daca aveai 3 milioane , nu pupai nimic , ei oricum se uita la cele rusesti mai ales terestru dar nivelul este mult sub romania ca saraci nu o sa faca nimeni pagube de dragul sportului sunt alte lucruri interesante

  Zi de audiente postacule. Pro TV dublu comercial fata de Antenuta Zero cu Umor Sec. Apropo, ai vazut cati pensionari la Umor Sec ?
 • Borboto Borboto
  Sepsi a făcut rating aproape cât Craiova

  Lasa asta postac. Zi de FCSB. Pro TV dublu comercial fata de Umor Sec. Dezastru !
 • Dodorul Dodorul
  Cred ca nu pricepi ce înseamnă săraci

  Saraca Antenuta Zero. Umilita maxim in 2022.
 • Comertul Comertul
  Pai la 3 milioane ce sa facă ha

  Pro TV a sters pe jos cu Umorul Sec. Dublu comercial.
 • mihai mihai
  Pai si la noi exista presa sportiva? asa zisa presa sportiva nu au bani din presa si din firma mama(fara banii rds digi ar deveni pro arena
 • mile mile
  nu cred ca pricepi , daca aveai 3 milioane , nu pupai nimic , ei oricum se uita la cele rusesti mai ales terestru dar nivelul este mult sub romania ca saraci nu o sa faca nimeni pagube de dragul sportului sunt alte lucruri interesante
 • jk jk
  Mile,comparativ cu tarile din vestul Europei,si noi suntem saraci,si avem la fotbal de nu mai il putem duce

Trimite un comentariu

sus