Skip to main content

INTERVIU. Jurnalist din Moldova la meciul FCSB: Cu părere de rău, în Moldova şi Georgia presa sportivă nu beneficiază de atâţia bani precum presa din România

 
Foto: Sport Pictures, Via Digisport.ro
Foto: Sport Pictures, Via Digisport.ro

Cum este presa sportivă din Republica Moldova? Care ar putea fi explicaţia pentru faptul că doar doi jurnalişti din Georgia şi doi din Moldova a venit la meciul FCSB – Saburtalo?

Publicitate

Trimisul Paginademedia.ro la meciul de pe Arena Naţională, Ion-Dumitru Panainte a stat de vorbă cu ziaristul Ion Grişca, redactor-şef al publicaţiei online Fotbal Moldova Magazin.

„Cu părere de rău, spune jurnalistul de peste Prut, în Moldova şi Georgia presa sportivă nu beneficiază de atâţia bani precum presa din România şi de cele mai multe ori jurnaliştii se axează doar pe unele reportaje mici despre anumite meciuri, acolo unde relatează doar evenimentele petrecute pe terenul de fotbal, fără să prezinte micile detalii din viaţa echipelor.”

Jurnalistul moldovean continuă:

„Talk-Show-uri sportive practic sunt inexistente, există doar jurnale de sport unde sunt prezentate doar informaţiile importante de la meciurile de fotbal.”

Ce meciuri de fotbal din campionatul intern se văd în Moldova?

Ion Grişca:

„Cu părere de rău, meciurile din campionatul R. Moldova nu sunt difuzate la TV, fanii pot urmări campionatul doar pe site-ul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Televizată e doar finala Cupei şi atunci când naţionala Moldovei evoluează în preliminariile de calificare la Campionatul Mondial şi European.”

Economicul influenţează presa sportivă:

Ion Grişca: SituaţiI similare găsim în tot spaţiul ex-sovietic, în statelele care au un nivel precar din punct de vedere economic, iar în ţări bogate precum Rusia şi Ucraina, găsim numeroase televiziuni şi emisiuni care relatează absolut tot, aşa cum fac posturile de sport din occident.

Competiţii europene se văd totuşi în Moldova: postul irlandez Setanta Sport emite pentru Europa de Est de la Tbilisi şi difuzează în R.Moldova şi Georgia cele mai importante campionate de fotbal ale Europei.

Ion Grişca: E un lucru bun faptul că Setanta Sport difuzează în Moldova cele mai puternice campionate (Bundesliga, Premier League, Seria A, La Liga şi Ligue 1), de la Tbilisi şi în limba rusă, cu toate că ar fi bine să fie în limba română.

Setanta e difuzată la cei mai importanţi operatori de cablu, Moldtelecom şi StarNet, astfel că microbistul moldovean are şansa să urmărească echipa favorită la fiecare meci din campionat, nu doar în Liga Campionilor cum era până acum 5-7 ani.

Paginademedia.ro: Care credeţi că e soluţia pentru ca presa sportivă din Moldova să fie mai prezentă în viaţa echipelor de fotbal şi a sportivilor?

Ion Grişca: Atunci când se vor identifica persoane care sunt dispuse să investească bani în acest domeniu, va fi posibil ca această nişă să se dezvolte mai bine şi televiziunile vor putea difuza campionatul naţional de fotbal şi echipele vor putea beneficia de bani din drepturile TV.

Până atunci, ne facem meseria cu mare entuziasm şi ne bucurăm de toate succesele pe care le avem în acest moment.

Saburtalo nu e populară nici în Georgia

Jurnalistul din Moldova vine cu o posibilă explicaţie pentru lipsa jurnaliştilor străini la meciul FCSB-Saburtalo, de la Bucureşti:

„Probabil absenţa jurnaliştilor georgieni la acest meci este cauzată în primul rând de resursele financiare precare ale trusturilor media din Georgia şi din faptul că Saburtalo nu e aşa populară în Georgia, motiv pentru care echipa gruzină nu beneficiază în această fază a Conference League de o atenţie exagerată din partea presei georgiene”, a spus Ion Grişca.

După meciul de la Bucureşti, FCSB a câştigat cu 4-2 şi s-a calificat în faza următoare din Conference League.

AUDIENŢELE Meciului, aici: FCSB a câştigat şi pe teren, şi pe TV. Câţi suporteri s-au uitat la Universitatea Craiova

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • RzV RzV
    Atunci cand fotbalul nu e un sport care sa aduca si performanta europeana normal ca acele tari sa nu investeasca bani in el. Sunt multe tari in care fotbalul se joaca la nivel de amatori si nationalele se formeaza din fotbalisti care au si alte meserii.
    Intradevar in ultimii ani echipele de club din Moldova au inceput sa fie prezente prin competitiile europene, doar ca echipa din Tiraspol nu e considerata ca fiind din Moldova.
    Chiar ma surprinde faptul ca nicio televiziune nu difuzeaza campionatul intern, totusi au ceva echipe destul de bune care ar fi printre primele la noi in campionat. Dar daca presa nu e sustinuta, automat nu pot da bani catre echipe pentru drepturi de televizare si totul ramane la nivel mic.
    Nu ca la noi ar fi performanta mai mare daca sunt bani, suntem cam la acelasi nivel si ca nationala si ca echipe de club.
  • Mile Mile
    Sepsi a făcut rating aproape cât Craiova
  • Mile Mile
    Cred ca nu pricepi ce înseamnă săraci
  • margo margo
    Fotbalul moldovenesc e un oximoron... Nu exista asa ceva, de aia nici nu e interes. Echipa lor nationala nu s a calificat niciodata la niciun campionat mondial sau european, in afara de echipa separatistilor de la tiraspol, sustinuta cu bani negri si plina de jucatori straini, fotbalul moldovenesc e la nivelul fotbalului din curtea scolii... Iar daca panainte a ajuns sa fie numit jurnalist, nu ma mir ca ceea ce se joaca in moldova e numit fotbal...
  • jk jk
    Asta nu e motiv,si 30 de mii de ar fi manifesti interes
  • Mile Mile
    Pai la 3 milioane ce sa facă ha

Trimite un comentariu

sus