Skip to main content

„Stăteam unii cu alţii de dimineaţa până seara”... Amintiri de la începutul Pro TV, cu Andreea Esca, Neti Sandu şi Florin Busuioc

 
Andreea Esca, Neti Sandu şi Florin Busuioc sunt trei dintre cei mai vechi angajaţi ai postului Pro TV / colaj: Paginademedia, cu fotografii din arhiva personală
Andreea Esca, Neti Sandu şi Florin Busuioc sunt trei dintre cei mai vechi angajaţi ai postului Pro TV / colaj: Paginademedia, cu fotografii din arhiva personală

În fiecare an de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, este şi ziua postului Pro TV. La 1 decembrie 1995, Andreea Esca spunea „Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti”, salut care a rămas celebru. Cu ocazia aniversării de anul acesta, vă prezentăm un interviu cu trei dintre cei mai vechi oameni din Pro TV: Andreea Esca, Neti Sandu – realizatoarea rebricilor Horoscop şi Florin Busuioc – realizatorul rupricilor Meteo.

Publicitate

Andreea Esca prezintă Ştirile Pro TV chiar de la 1 decembrie 1995, ziua lansării staţiei.

Neti Sandu a început să studieze Astrologia în 1990, în 1993 a fost angajată să prezinte Horoscopul la Pro FM, apoi la Pro TV.

Actorul Florin Busuioc a debutat în televiziune la începutul anilor ’90, în TVR, ca prezentator al emisiunii „Tip Top Minitop”, iar în 5 decembrie 1996 a devenit gazda emisiunii „Dăruieşti şi câştigi” de la Pro TV, unde, în perioada 17-24 decembrie, a prezentat cazurile unor copii talentaţi, cu posibilităţi materiale precare. A început apoi să prezinte rubrica Meteo de la Ştirile Pro TV, iar în 2010 a fost desemnat, de către Societatea Europeană de Meteorologie, „Cel mai bun prezentator meteo al anului din Europa”.

Vă prezentăm în continuare un interviu cu cei trei: Andreea Esca, Neti Sandu şi Florin Busuioc.

VIDEO. Andreea Esca, la debutul de la pupitrul Ştirilor Pro TV

Paginademedia.ro: Ce vă mai aduceţi aminte despre începutul în Pro?

Andreea Esca: Absolut tot. O gaşcă mare de tineri talentaţi, ambiţioşi, muncitori, pasionaţi. Real Madrid alcătuit de Florentino Perez, dacă aţi văzut recent documentarul despre Figo. De altfel, erau şedinţe în care aveam tricouri cu numerele jucătorilor de la Real. Eu eram Raul! (râde). Deşi îmi plăcea Figo, ca jucător... Dar ştiţi cum e... antrenorul hotărăşte pe ce poziţie joci. Stăteam unii cu alţii de dimineaţa până seara, de Sărbători, de zile de naştere, de orice. Şi ne plăcea foarte mult. Asta îmi amintesc cu drag. Bucuria cu care trăiam fiecare zi.

Neti Sandu: Amintirea de la început este când am fost contactată de Călin Mocanu şi mi-a zis că sună din partea domnului Florin Călinescu care mă invită să dau o probă la Pro TV. Am întrebat ce trebuie să pregătesc şi mi-a spus că nimic, să mă aduc pe mine. Aceasta a fost prima. Iar, după aceea, prima zi de emisie care a fost hipnotizantă, nu mai simţeai nimic, totul era o dilatare, o transpunere – ceva extraordinar.

Florin Busuioc: Prima amintire frumoasă, ca să zic aşa, a fost aceea când George Vintilă a venit la mine la un moment dat şi mi-a spus: „Băi, Busu, nu vrei tu să faci Voice Over la emisiunile-concurs? Că eu am treabă la PRO FM”... Şi aşa mi-a pasat mie toate emisiunile-concurs de la PRO TV. Aşa că din acel moment, am ajuns să fac acest lucru.

Paginademedia.ro: Andreea, au fost momente în care ţi-ai fi dorit să pleci? De ce nu ai făcut-o, totuşi?

Andreea Esca: Îmi e foarte drag publicul meu, ne ştim de când aveam 20 de ani. Cum să-l părăsesc?

Paginademedia.ro: Care au fost cele mai frumoase momente?

Andreea Esca: Revelioanele. Revelioanele petrecute cutoţi  colegii, făcând transmisiuni în direct din stradă, vorba reclamei... „priceless”. Eram şi tineri, ne aveam numai unii pe alţii şi nicio altă grijă, decât să ne simţim bine între noi şi cu telespectatorii noştri iubiţi.

Florin Busuioc: „Moş Crăciun există!” a fost un program pe care îl regret că nu se mai face

Paginademedia.ro: Care sunt producţiile care consideraţi că au avut şi au un rol important din punct de vedere social?

Andreea Esca: Cred că de la campaniile Ştirilor PRO TV ca: „Avem viaţă în sânge”, „Vrem primar model european”, „Există viaţă după moarte” (referitor la transplant), „Statul la stat”, „Există viaţă după cutremur” – lecţia chiliană, 2009 şi lecţia japoneză, 2017, „Fără carte, fără viitor”, „Sindromul Italia” – cu badantele care îngrijesc bătrâni în Italia, „Sclavi pe pământul mafiei” – cu sclavii din agricultură, „Oameni de vânzare” – cu traficul de carne vie şi tinerele exploatate în străinătate, „Tu ştii ce mai face copilul tău” – campanie care a câştigat Premiul Emmy pentru Televiziune în 2008, până la România, te iubesc!, Visuri la cheie, chiar şi Dansez pentru tine, au făcut bine multor oameni, au semnalat probleme şi au dat soluţii de rezolvare, au deschis minţi. Au ajutat şi ajută în continuare.

Florin Busuioc: În primul rând „Moş Crăciun există” – a fost un program pe care îl regret că nu se mai face, pentru că avea un impact foarte bun asupra oamenilor. Îmi place foarte mult şi „Visuri la cheie”, de astăzi, care este, de asemenea, un program foarte reuşit, cu un impact social puternic. Desigur, dacă ne gândim la „România, te iubesc!”, iarăşi, are o însemnătate majoră.

Neti Sandu: „România, te iubesc!” mi se pare foarte importantă. Lumea vorbeşte despre ea. Sunt întrebată în taxi, pe stradă, când mă întâlnesc la cafea cu diverşi despre problemele sociale de acolo. Şi „Visuri la cheie” este într-adevăr interesantă, datorită poveştilor de viaţă prezentate.

Neti Sandu: „Florin Călinescu a fost foarte îngăduitor cu mine”

Paginademedia.ro: Andreea, Neti, numiţi şi voi,vă rog, colegul care a fost foarte important pentru voi la începutul Pro?

Andreea Esca: Nu pot să numesc unul, pentru că au fost mulţi. Eram toţi foarte legaţi. Şi simţeam că tragem la aceeaşi căruţă. Ne susţineam şi ne ajutam reciproc. Nu ştiu... Cătălin Radu Tănase, Andi Moisescu, Adriana Muraru, Adina Goriţă, Marius Căpitanu, Ştefan Munteanu, Gabi Creţean, toată redacţia de sport care era acolo dinaintea mea, Igor Antip şi Doina Doru, Lucian Mândruţă, Bogdan şi Dorel Stanciu, Dani Iftime, mulţi, mulţi. Am zis aşa, câteva nume...

Neti Sandu: La început, Florin Călinescu a fost foarte îngăduitor că mie îmi era frică, nu făcusem aşa ceva. Ei se pregăteau din primăvară cu repetiţii, şedinţe, simulări, iar eu am venit cu două săptămâni înainte şi nu eram pregătită absolut deloc dinainte. El, pur şi simplu, m-a îngăduit.

Serialul „Las Fierbinţi” a primit cele mai multe voturi

Paginademedia.ro: Andreea, multe tinere care doresc o carieră în televiziune atunci când sunt întrebate pe cine au model te numesc pe tine. Tu ştii pe cineva pentru care eşti un astfel de om, important la începutul carierei TV?

Andreea Esca: Sper că şi eu, la rândul meu, să fiu pentru mulţi un asemenea om. Chiar am vrut să fac odată un sondaj secret, fără să ştiu nume, să aflu părerea colegilor despre mine. Puteţi să-l faceţi voi şi să-mi daţi rezultatul. Cred că ajută să te pui la curent, din când în când, cu aşa ceva. Să se exprime oamenii unii despre alţii, de-adevăratelea, şi să vezi realitatea, nemascată de nimic, fără diplomaţie.

Paginademedia.ro: Numiţi serialul de la Pro TV sau de la postul TV ACASĂ preferat de-a lungul timpului.

Andreea Esca: „Tânăr şi neliniştit”, se ştie. (râde) Şi „Beverly Hills 90210”.

Neti Sandu: „Las Fierbinţi”.

Florin Busuioc: „Las Fierbinţi”

Andreea Esca: „Acum, nu e necesar să fiu în redacţie ca să am acces la programul de ştiri”

Paginademedia.ro: Care vă este rutina actuală la Pro?

Andreea Esca: E mult mai simplu decât la început, datorită evoluţiei tehnologice. Gândiţi-vă că în 1994 nu aveam nici telefoane mobile. Acum, nu e necesar să fiu în redacţie ca să am acces la programul de ştiri. Văd de oriunde când editorul jurnalului introduce o informaţie. Aşa că mă pot apuca imediat de citit şi de făcut corecturi, dacă e cazul. Când ajung în PRO, intru la make-up şi coafat, îmbrăcat, dau un ultim ochi pe calculator şi sunt gata de întâlnirea cu telespectatorii. „Bună seara şi bun găsit la ştiri!”.

Neti Sandu: Este cam la fel, încă de la început. Ajung aici, fac ordine, îmi întind toate cele necesare pentru make-up şi încept să mă machiez. Ulterior, rând pe rând, încep să vină colegele, dar eu sunt deschizătoarea de uşi (râde). În timpul jurnalului am şapte intrări, iar între ele scriu.

Florin Busuioc: Dimineaţa vin la PRO şi îmi fac treaba. După aceea, merg acasă şi revin, pentru Ştirile de seară. Iar în fiecare vineri am şi rubrica din emisiunea „La Măruţă”.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus