Skip to main content

PSD, sesizări la Curtea Constituţională împotriva numirii şefilor interimari de la TVR şi Radioul Public

 
Foto: Libertatea
Foto: Libertatea

Partidul Social Democrat a trimis două sesizări la Curtea Constituţională, în legătură cu numirea conducerii interimare a Televiziunii Publice şi a Radioului Public.

Publicitate

Cele două sesizări vor fi analizate în data de 16 iunie, scrie news.ro.

Marţi, 11 mai, în urma şedinţei plenului reunit al Parlamentului, Ramona Săseanu (propunerea PNL) a devenit noul preşedinte intermeriar al TVR, după ce Doina Gradea a fost demisă.

De asemenea, noul şef interimar al Radioului Public este Liviu Popescu (propus de USR). Popescu i-a luat locul lui Georgică Severin, demis în aceeaşi şedinţă.

Ce a scris PSD în sesizarea către CCR?

„Singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a  avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă.

Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.

Acelaşi text a fost folosit şi pentru sesizarea împotriva numirii şefului Radioului Public.

CITEŞTE ŞI: OFICIAL. Doina Gradea şi Georgică Severin au fost demişi. Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR şi Radioului Public

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Ramona Săseanu, propunerea PNL pentru şefia interimară a TVR-ului, interviu cu o vrăjitoare acum şase ani

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ipocrizie? Cand au fost pusi fostii sefi, de catre PSD, nu tot numiri politice au fost? Atunci s-au mai sesizat oare?
  • Juridic, e f corect ce scriu! Numirile sunt ilegale. PSD e insa o calamitate pt ideea de justitie dupa toate mizeriile inventate pt apararea infractorilor de la conducerea tarii.
  • Bravo lor. Sa speram ca o sa aiba castig de cauza pe speta asta.

Trimite un comentariu

sus