Skip to main content

ANIVERSARE. Radio România împlineşte 95 de ani. Radioul lansează aplicaţia de mobil cu toate feedurile la un loc. Plus alte noutăţi

 
Foto: radioromania.ro
Foto: radioromania.ro

ANIVERSARE. Radio România Actualităţi împlineşte astăzi (1 noiembrie) 95 de ani de când a început să emită. Cu ocazia acestei aniversări, radioul lansează aplicaţia Radio România, care este disponibilă în AppStore pentru deviceurile Apple şi GooglePlay pentru deviceurile Android, scrie site-ul radioromania.ro.

Publicitate

Aplicaţia Radio România reuneşte într-un singur loc toate feedurile live ale staţiilor Radio România, precum şi ştiri produse de jurnalişti.

De asemenea, radioul naţional mai anunţă şi alte noutăţi cum ar fi relansarea portatului www.radioromania.ro, care „propune publicului, într-un format modern şi use-friendly, indormatţii produse de staţiile Radio România” şi relansarea site-ului SRR, care a devenit un „portal modern, bine structurat, pentru a găsi mai uşor informaţiile.”

O altă noutate constă în faptul că radioul naţional anunţă semnarea parteneriatului cu BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia).

„Ne dorim să ne cunoaştem mai bine audienţa şi să ne raportăm cât mai corect la aceasta, se arată în aceeaşi sursă.”

Radio România mai anunţă că la nici un an de la infiintare, noua Direcţie Media Digital a SRR a dezvoltat inhouse aplicaţia de mobil Radio România şi 8 site-uri, printre care romania-actualitati.ro, radioromaniacultural.ro sau proiecte gen radiovacanta.ro sau workandlive.ro, urmând ca până la finalul anului să fie refăcute înca 4 proiecţii digitale ale statiilor.

ISTORIA POSTULUI NAŢIONAL DE RADIO. 95 de ani de la inaugurare

La această dată în 1928, la ora 17:00, era difuzată în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunţul: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!“, rostit de preşedintele de atunci al societăţii, fizicianul Dragomir Hurmuzescu.

Programul primei emisiuni, care a avut loc într-o zi de joi, s-a desfăşurat în intervalul orar 17:00-24:00, aminteşte portalul Arhive Radio România.

În cadrul programului de inaugurare a postului public de radio, din 1 noiembrie 1928, Horia Furtună a recitat poezia “Suflet nou”.

A urmat un program muzical, ştiri de presă, s-au recitat versuri, a fost transmis un buletin meteorologic, precum şi ştiri sportive. În zilele următoare, emisiuni asemănătoare au fost transmise între orele 17.00 – 19.00 şi 20.30 – 24.00, programul îmbogăţindu-se cu noi rubrici.

Radiofonia românească a debutat în 1908 la Constanţa, prin instalarea unui post de radiotelegrafie, ce aparţinea Serviciului Maritim Român. În 1909, Marina Militară a instalat trei posturi la Călăraşi, Giurgiu şi Cernavodă.

În 1921, dintr-o initiaţivă guvernamentală, s-a înfiinţat o reţea de posturi radiotelegrafice care acoperea teritoriul ţării.

Între 1925 – 1928, un grup de radioamatori al cărui iniţiator a fost Dragomir Hurmuzescu (1865 – 1954) au militat pentru înfiinţarea postului naţional de radiodifuziune. Tot el a creat, la sfârşitul anului 1924, Asociaţia Prietenii Radiofoniei, în cadrul Institutului Electrotehnic, pe care l-a înfiinţat.

La sfârşitul anului 1927, s-au pus bazele legale ale constituirii primei societăţi naţionale de radio din România, cu capital majoritar de stat. Atunci, Consiliul de Miniştri a declarat constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (art. 2 din Jurnalul nr. 2915/22 decembrie 1927 al Consiliului de Miniştri).

Societatea a fost înregistrată oficial la tribunal în martie 1928, după ce în ianuarie, acelaşi an, a avut loc prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică.

La 18 decembrie 1928, are loc prima transmisiune umoristică. În acelaşi an a fost înfiinţată şi Orchestra Naţională Radio, primul ansamblu simfonic al Radiodifuziunii Române. Un an mai târziu, a fost transmisă la radio prima emisiune pentru cei mici, „Ora copiilor“.

La 23 ianuarie 1929, are loc prima transmisiune de teatru cu poemul liric „O toamnă”, de Alfred Moşoiu. Un an mai târziu, în 1930, debutează „Universitatea Radio“. Aceasta conţinea conferinţe ţinute de prestigioase personalităţi ale intelectualităţii româneşti, din perioada interbelică, precum şi emisiunile „Ora sătenilor“ şi „Ora şcolarilor“.

În iunie 1933, are loc prima transmisie a unui meci de fotbal internaţional: România-Iugoslavia, iar pe 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică devine Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Totodată, la 20 februarie 1937, debuta la radio celebra cântăreaţă de muzică populară Maria Tănase.

Doi ani mai târziu, tot în februarie era lansată o emisiune românească pentru America. Totodată, în 1940 a fost înfiinţat Corul Radio, sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru.

La 23 august 1944, se difuza mesajul regelui către ţară şi proclamaţia guvernului, iar o zi mai târziu, sediul Societăţii Române de Radiodifuziune este distrus de un bombardament german.

Corul de Copii a fost creat în 1945, iar Big Band Radio şi Orchestra Populară Radio au fost create în 1949. Doi ani mai târziu, pe 10 noiembrie, a apărut revista de programe a Radiodifuziunii.

În 1954, a fost dedicat inaugurării primelor studiourile regionale: Radio Cluj (15 martie) şi Radio Craiova (6 iunie). Un an mai târziu, pe 5 mai 1955, se inaugurează Radio Timişoara, iar pe 10 decembrie 1956 se deschide Radio Iaşi. La data de 2 martie 1958, apare Radio Târgu Mureş.

În 1956, apare Televiziunea Română, cu care SRR fuzionează, formând împreună instituţia Radioteleviziunea Română.

Sala de concerte „Mihail Jora” a fost inaugurată în anul 1961.

În anul 1967, pe litoral începe să emită Radio Vacanţa. La 21 ianuarie 1990, era inaugurată şi staţia locală Radio Constanţa.

Vocile Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989 au fost auzite în toată ţara şi graţie Radioului public.

În 1992, a început să emită Antena Satelor, singurul post din Europa dedicat exclusiv mediului rural.

După 6 ani se înfiinţează Editura Casa Radio, unica pe piaţa de carte din România.

În 2008, la celebrarea a 8 decenii de Radio România, pe 28 octombrie, BNR a lansat moneda aniversară Radio România, confecţionată din argint şi cântărind 31 de grame.

Radioul public şi-a asumat o misiune importantă şi, în cei 95 de ani de existenţă neîntreruptă, a transmis toate evenimentele semnificative din istoria României.

În 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis, conferea Radioului public "Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - Categoria F, Promovarea Culturii.

Ca recunoaştere a rolului determinant al Radioului în istoria României, Parlamentul României a adoptat, la 24 decembrie 2019, Legea nr. 255/2019 privind instituirea zilei de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus