Skip to main content

„Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”. Reporteri Fără Frontiere, reacţie după ce primarul Băluţă a reclamat Libertatea la DIICOT

 
Foto: hepta
Foto: hepta

Organizaţiile Reporteri Fără Frontiere şi ActiveWatch trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte libertatea jurnaliştilor din România.

Publicitate

RSF a publicat un comunicat în care trage la răspundere justiţia de la noi, după ce Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, a câştigat prima etapă a procesului cu Libertatea. Ziarul condus de Cătălin Tolontan ar trebui să şteargă şapte articole care i-au lezat imaginea primarului. Detalii, AICI.

„Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să audieze jurnalişti care au raportat nereguli legate de achiziţiile publice. Reporteri Fără Frontiere şi ActiveWatch, organiza sa parteneră din România, avertizează împotriva unui precedent periculos cu un posibil efect asupra exprimării libere şi solicită o anchetă internă cu privire la modul cum procurorii au tratat acest caz”, scriu cei de la Reporteri Fără Frontieri într-un comunicat.

În comunicat pe larg al instituţiei, RSF susţine că va înştiinţa Consiliul Europei cu privire la acest caz prin interdemediul „Platformei de promovare a protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor”. „Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”, mai spun cei de la RSF.

Tot cei de la RSF mai punctează următoarele aspecte:

- Cazul să fie reanalizat de un alt procuror din partea DIICOT sau să fie preluat de o altă instituţie

- Membrii partidelor politice să-şi „instruiască” membrii aflaţi în funcţii publice să accepte criticile şi investigaţiile jurnalistice

- Îi solicită Ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să verifice activitatea procurorilor în astfel de cazuri

- Solicită DIICOT să publice toate documentele acestui caz şi să rezolve situaţia cât ma irepede

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare comunicatul complet al RSF:

„În urma anchetelor indepedente ale publicaţiilor Newsweek România şi Libertatea cu privire la neregulile legate de fonduri şi licitaţii publice ale unui primar al sectorului 4 din Bucureşti, Daniel Băluţă (membru PSD), acesta a depus o plângere penală şi a susţinut că jurnaliştii sunt implicaţi într-un şantaj criminal organizat, fără a prezenta nicio dovadă a unei astfel de conduite criminale.

Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), înainte de a face o investigaţie independentă, au emis citaţii şi i-au chemat pe redactorii principali ai celor două publicaţii - Newsweek România şi Libertatea (deţinută de Ringier Group), acceptând în mod tacit afirmaţia primarului sectorului 4, care nu era susţinută de nicio dovadă.

Interogatoriul de pe 20 mai al coordonatorului editorial al Libertatea, Cătălin Tolontan, şi al jurnalistului Mihai Toma, din aceeaşi publicaţie, a reprezentant o oportunitate foto / video pentru o serie de mijloace de informare în masă. Cătălin Tolontan, un jurnalist respectat, a devenit ţinta principală a unei campanii coordonate de discreditare în mass-media, fiind incapabil să se apere.

Jurnaliştii interogaţi trebuiau să semneze acorduri cu procurorii pentru a nu divulga informaţiile dezbătute, însă alte publicaţii din mass-media au avut acces şi au publicat detalii din plângerea penală a primarului Băluţă. Încercarea de a discredita jurnalistul a fost condusă de o publicaţie controlată de o persoană care a fost condamnată pentru că a fost intermediarul unui scandal de dare de mită între un om de afaceri şi un fost ministru. La rândul lor, unii dintre jurnaliştii Newsweek (cei care au scris de primar) au fost interogaţi pe 21 mai.

Reamintim autoriţăţilor române că raportarea unor poveşti critice despre persoanele aflate la putere, în special despre cei care gestionează fonduri publice, este un drept al jurnaliştilor şi autorităţile de stat au obligaţia să garanteze drepturile jurnaliştilor. De asemenea, le reamintim că publicarea colaborativă în mass-media indepedentă este o practică standard şi nu e un semn al activităţii de crimă organizată.

Solicităm oricărui partid politic să-şi instruiască membrii care ocupă funcţiile publice să accepte criticile publice şi investigaţiile jurnaliştice, să se abţină în a apela la instanţe şi la procurori pentru a reduce la tăcere mass-media liberă şi critică.

Solicităm DIICOT să emită de urgenţă o decizie în acest caz, să publice toate documentele ale acestui caz şi să elibereze imediat jurnaliştii implicaţi în acest caz. Solicităm DIICOT să analizeze dacă procurorul responsabil a soluţionat acest caz în conformitate cu procedurile corecte şi obligaţiile etice şi, dacă este necesar, să desemnze un alt procuror pentru a lua o decizie.

Solicităm Inspiecţiei Judiciare şi Procurorului General al României să lanseze o anchetă cu privire la modul în care a fost tratată această cerere penală, dacă cererea ar fi putut fi realizată de alte instituţii, dacă ar fi fost prioritizată pentru că provine de la un primar în funcţie, dacă procurorii au făcut vreo cercetare preliminară pentru a stabili dacă cererea a avut vreo substanţă înainte ca jurnaliştilor să li se ordone să se prezinte în faţa procurorilor ca martori.

Facem apel la DIICOT să anunţe public dacă în acest caz au avut loc abuzuri, interferenţe ierarhice şi scurgeri în afara instituţiilor. Solicităm o astfel de investigaţie cu privire la modul în care procurorii DIICOT s-au ocupat de caz să se facă cu celeritate maximă, iar rezultatele să fie comunicate public cât mai posibil.

Îi cerem Ministrului Justiţiei să utilizeze rezultatul unei astfel de investigaţii pentru a facilita realizarea unui flux de lucru clar pentru parchete, atunci când se ocupă de astfel de plângeri penale ale oficialilor de la putere împotriva jurnaliştilor, având în vedere atât cazurile reale de şantaj, cât şi cazurile false de şantaj care pot fi folosite doar ca instrument de exercitare a presiunii asupra jurnaliştilor de către cei care ocupă funcţii publice.

RSF va înştiinţa Consiliul Europei cu privire la acest caz de presiune judiciară asupra jurnaliştilor prin intermediul platformei „De promovare a protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor.” Acest precedent periculos din România, care se află pe locul 48 în Indicele Mondial al Libertăţii Presei stabilit de RSF în 2021, nu trebuie să se transforme într-o practică comună cu scopul de a reduce la tăcere jurnaliştii independenţi.

Dimpotrivă, ne aşteptăm ca acest episod foarte deranjant să fie folosit de autorităţi ca o oportunitate importantă de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni astfel de încălcări flagrante ale libertăţii presei.”

 

CITEŞTE Şi: Decizie în primă instanţă. Libertatea trebuie să şteargă şapte articole reclamate de primarul Băluţă

CITEŞTE ŞI: Atac la Tolontan, după nişte poze postate de Dana Budeanu. Mirela Neag: „Este o mizerie de la cap la coadă”

CITEŞTE ŞI: Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, plângere la DIICOT împotriva jurnaliştilor Tolontan şi Toma de la Libertatea. Răspunsul ziarului

CITEŞTE ŞI: Turnură neaşteptată în cazul Tolontan la DIICOT: Soţia procurorului DIICOT, care cercetează plângerea lui Băluţă, a fost avocata lui Goleac

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marius marius
    fantastic...acuma deontologii nu mai au incredere in justitie...aveau doar atunci cand ,justitia,ii baga la puscarie liderii psd...atunci deontologii erau apostolii justitiei..acuma cand sunt ei cei cercetati,nu mai e buna justitia...faceti presa,deontologiloe,nu propaganda cui va plateste.

Trimite un comentariu

sus