Skip to main content

LA DATORIE. Majoritatea jurnaliştilor români se întorc acasă din Ucraina

 
In rândul de sus: Cristi Popovici (Antena 3), Mircea Barbu (Libertatea), Paul Angelescu (Pro TV). În rândul de jos: Marius Saizu şi Adrian Negru (Prima TV), Laurenţiu Rădulescu (Antena 1). Surse foto: Facebook
In rândul de sus: Cristi Popovici (Antena 3), Mircea Barbu (Libertatea), Paul Angelescu (Pro TV). În rândul de jos: Marius Saizu şi Adrian Negru (Prima TV), Laurenţiu Rădulescu (Antena 1). Surse foto: Facebook

Mai mulţi jurnalişti români, care au făcut corespondenţe de război din Ucraina, s-au întors în ţară în acest weekend. Câţiva dintre ei au anunţat că îşi iau doar o mică pauză. Ei vor să se întoarcă în tranşeele din Ucraina ca să arate românilor ce se întâmplă aici.

Publicitate

După mai multe nopţi nedormite, petrecute în adăposturi subterane, şcoli, staţii de metrou sau în maşini, o serie de reporteri români au revenit în ţară. Însă doar pentru o mică pauză.

Printre ei se află Mircea Barbu, Paul Angelescu, Laurenţiu Rădulescu, Marius Saizu, Cristian Delcea şi Alex Varninschi.

Au rămas în continuare pe front trimişii speciali ai postului Antena 3, corespondentul AFP Ionuţ Iordăchescu şi echipele TVR - ultimii care au plecat să facă relatări din Ucraina.

Şi agenţia Agerpres a avut doi corespondenţi care au transmit peste o săptămână din Ucraina:Cristian Lupaşcu şi Alfred Schupler.

Ce redacţii au corespondenţi în Ucraina:

  • Libertatea (Mircea Barbu, freelancer)
  • Pro TV (Paul Angelescu)
  • Antena 1 (Laurenţiu Rădulescu, Răzvan Mihai Petrescu şi Mihai Dumitraşcu)
  • Antena 3 (Cristi Popovici, Costi Pahonţu şi Paul Petre)
  • Prima TV (Marius Saizu)
  • TVR (Alina Grigore, Alex Costache)
  • Recorder (Cristian Delcea, Alex Varninschi)
  • AFP (Ionuţ Iordăchescu)

Unii dintre jurnalişti au stat chiar şi mai bine de două săptămâni în ţara vecină, locul din care poporul acum fuge masiv. Au dormit în adăpstori şi şi-au riscat zi de zi viaţa, într-o ţară unde alarmele sună neîncetat.

Citeşte şi: TVR va trimite două echipe de jurnalişti să transmită din Ucraina

Mircea Barbu, corespondent Libertatea, a revenit în weekend în ţară, însă doar pentru o pauză de două zile, după care se va întoarce în Ucraina ca să relateze întâmplări de acolo.

În cele două săptămâni petrecute pe front, a fost în două oraşe care au fost lovite de armata rusă: Mariupol şi Kiev.

Când a ajuns în zona de frontieră, jurnalistul a filmat un material video pentru Comisia Europeană /EBS la Siret.


Paul Angelescu, corespondent Pro TV, s-a întors în Bucureşti duminică. Colegul lui de la redacţia Pro TV Moldova, Alexandru Vasilos, un tânăr de 23 de ani, i-a fost traducător în Ucraina.

„Am stat 11 zile in Ucraina. Am luat decizia să ne retragem în România pentru câteva zile, să ne tragem sufletul după multe nopti nedormite“, a scris Paul Angelescu pe contul lui de Facebook.

El a făcut relatări din Nikolaiev şi din Odessa, dintr-un adăpost subteran.

„Nu cred că puteţi să vă închipuiţi ce efect are asupra psihicului cuiva faptul ca de câteva ori pe noapte să te trezeşti în sunetul alarmelor antiaeriene, să te duci repede într-un adăpost subteran sau într-un loc în care să fii ferit.

Vorbim deja de 7-8-9 zile la rând în cazul unora dintre localităţile de pe frontul de sud, unde ne aflăm noi. Pe lângă bombardamentele, pe lângă oraşele atacate de armata Federaţiei Ruse, şi acesta este unul dintre motivele pentru milioane de oameni au decis să îşi părăsească ţara“, a relatat Paul Angelescu, într-un reportaj pentru Pro TV.

Şi echipa Observatorului de la Antena 1 a revenit în România. Laurenţiu Rădulescu, Răzvan Mihai Petrescu şi Mihai Dumitraşcu şi-au petrecut mai multe zile pe străzile din Nikolaiev şi din Odessa, de unde au făcut corespondenţe live.

„Echipa Observator a fost azi pe străzile din Nikolaev şi a vorbit cu soldaţi şi localnici.

Cu toţii sunt decişi să-şi apere familiile şi libertatea“, a scris Laurenţiu Rădulescu într-un material de presă pentru Antena 1, publicat pe 1 martie.


Marius Saizu, corespondent Prima TV, este un alt jurnalist care a revenit în ţară în weekend.

Atât deocamdată, de aici, din Ucraina! Marius Saizu şi Adrian Negru va mulţumesc pentru susţinere! Războiul există, oamenii mor, clădirile cad, iar ucrainenii pleacă în pribegie.

15 km i-am parcurs în 15 ore! Atât de mulţi oameni erau încolonaţi spre un viitor incert şi cu sufletul rupt în bucăţi“, a scris Marius Saizu sâmbătă, 5 martie, pe Facebook.

„A fost prima noapte acasă. Somn lung cum nu am avut în ultimii ani, dar mai ales în cele 10 zile petrecute în Ucraina. Nu am mai auzit nici alarme, nici sunetul clopotelor şi nici bombardamente...

Acasă e bine, însă mă gândesc mereu la copiii, femeile, dar şi bărbaţii aflaţi în prima linie a războiului din Ucraina. Slava Ucraina!", a postat şi colegul lui, Adrian Negru, pe Facebook.


Şi echipa Recorder s-a întors în România. Cristian Delcea şi Alex Varninschi au făcut o serie de materiale video din Kiev şi din Vasilkiv, un oraş aflat la 35 de kilometri sud de capitala Ucrainei.

„În Vasilkiv sunt cinci baze militare şi un aerodrom de care ruşii au nevoie pentru a aduce trupe cu care să asedieze Kievul. Aşa că bombardamentele continuă.

Zgomotul produs de proiectile ne-a întrerupt interviul pe care îl filmam cu primarul localităţii, fiind nevoiţi să coborâm în adăpostul de la subsolul clădirii“, au relatat cei doi pentru Recorder.

Ce jurnalişti au rămas în Ucraina

Cristi Popovici, corespondent Antena 3, este în continuare în Liov, împreună cu colegii săi Costi Pahonţu şi Paul Petre.

El postează un jurnal de război, în fiecare zi, pe pagina sa de Facebook. Aici povesteşte prin ce trec oamenii care fug de război, mame cu copii în braţe prin gări, încercând să urce într-unul dintre trenurile care îi duc la graniţă sau cum ruşii au bombardat la foc continuu centrala nucleară de la Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa.

Ionuţ Iordăchescu, corespondent AFP, se află în vestul Ucrainei. El a postat duminică pe Facebook o fotografie a unei mame care îşi duce fiul de 6 luni la adăpost, într-o mănăstire dărăpănată.

Iar vineri a relatat povestea unor tineri, tot din vestul Ucrainei, care construiesc obstacole anti-tanc, încă din prima zi a invaziei. De unde au învăţat asta? Din tutoriale online. "Nu ne-am imaginat niciodată că vom face asta.

Suntem oameni paşnici, umanişti. Acum muncim pentru ca, Doamne fereşte, oraşele noastre să nu fie capturate“, i-au spus ei jurnalistului român.

TVR are încă două echipe în Ucraina. Jurnaliştii postului public au plecat de doar câteva zile. Reporteri sunt Alex Costache şi Alina Grigore.

Agenţia Agerpres, doi corespondenţi în Ucraina

Cristian Lupaşcu, corespondent special în Botoşani şi Alfred Schupler, specializat pe video, au fost corepspondenţii agenţiei de presă Agerpres în Ucraina.

Echipa Agerpres a transmis peste o săptămână din Ucraina, până duminică. Au ajuns până la 150 de kilometri de Kiev.

În această săptămână, corespondenţii Agerpres au trecut în Moldova.

FOTO. Jurnalişti români în Ucraina: Ilie Pintea (corespondent Radio România Actualităţi), Cristian Lupaşcu (Agepres) şi Alfred Shupler (Agerpres).

Citeşte şi: TVR va trimite două echipe de jurnalişti să transmită din Ucraina

Citeşte şi: LA DATORIE. Cum şi-au petrecut noaptea jurnaliştii români pe fronturile din Ucraina. În trenuri, în parcări, în adăposturi

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    @geo, frumos tare sa comentezi din fata unui ecran, intr-o zona linistita, asa-i? Pariez ca esti primul care fuge daca, Doamne fereste, vine razboiul.
  • geo geo
    Gata, măi, s-a terminat războiul...v-ati intors acasa ca sa va odihniti...adevarul este ca v-a fost tare greu, ***...
  • Miu Miu Miu Miu
    Antena 1 o are și pe Bianca Iacob,în Cernăuți,mă rog,ea e mai nouă în Ucraina...

Trimite un comentariu

sus